Μετά τα 10 Chinook έρχονται και 90 άρματα μάχης Abrams από ΗΠΑ -Ποιο το κόστος;

12/10/13 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 2,030 εμφανίσεις

 

Η “αμερικανική βοήθεια” δεν θα μείνει μόνο στα 10 CHINOOK που “πέρασαν” από την Επιτροπή Εξωτερικών και Βουλής. Σύντομα αναμένεται ανακοίνωση για την “αποδοχή” 90 αρμάτων μάχης Abrams από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert η“ανακατασκευή” των CHINOOK θα κοστίσει από 160 έως 200 εκατομμύρια δολάρια και άλλα τόσα το “συμμάζεμα” των αρμάτων μάχης αν και υπάρχουν και εκτιμήσεις που ανεβάζουν το κόστος σε ποσό διπλάσιο! Και το ερώτημα είναι αν θα επωφεληθεί η εγχώρια βιομηχανία απ΄ αυτές τις δύο “αποδοχές εξοπλισμών”. 

Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι αρνητική αν και κορυφαία πηγή του ΥΠΕΘΑ δήλωσε στο Onalert ότι “η προσπάθεια στήριξης των ελληνικών εταιρειών στις περιπτώσεις εξοπλισμών που μας δίδεται δωρεάν θα είναι έντονη και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να φέρουμε σημαντικό ποσοστό έργου εντός συνόρων”. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα που να εγγυάται ότι απ΄ αυτά τα χρήματα θα ωφεληθεί έστω στο ελάχιστο η ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Θα είναι πράγματι κρίμα αφού θα πρέπει να δαπανηθούν τόσα χρήματα για να “έρθουν στα μέτρα μας” ελικόπτερα και άρματα να μην επωφεληθούν οι ελληνικές εταιρείες οι οποίες περνάνε την δυσκολότερη περίοδο της ιστορίας τους. Και μαζί μ΄ αυτές και οι εργαζόμενοι σ΄ αυτές.

Είναι δεδομένο ότι οι Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να κρατήσουν όλη το δουλειά για τις δικές τους βιομηχανίες. Είναι όμως στο χέρι μας να διεκδικήσουμε σημαντικό ποσοστό για τις ελληνικές επιχειρήσεις, γιατί οι αμερικανοί δεν μας παραχωρούν ότι μας παραχωρούν απλά και μόνο επειδή θέλουν να μας στηρίξουν. Τους συμφέρει οικονομικά να κάνουν τέτοιες παραχωρήσεις υλικού αντί να το συντηρούν χωρίς να το χρειάζονται. Συνεπώς δωρεάν η παραχώρηση αλλά κέρδος έχουν. Και θέλουν να το μεγιστοποιήσουν δίνοντας δουλειά σε βιομηχανίες τους. Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε λοιπόν είναι ένα καλό ποσοστό έργου που μπορεί πολύ άνετα να γίνει απο ελληνικές εταιρείες.

onalert.gr

Category: Ειδησεις

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. 1
    Χρίστος says:

    Έχουμε τις αμυντικές βιομηχανίες που θέλουν να τις κλείσουν , να τις αναδιαρθώσουν και να τις ξεκαθαρίσουν βέβαια καλά κάνουν, και να αποβιομηχανοποιηθει ακόμη περισσότερο η Ελλάδα , είναι και προχωρημένης τεχνολογίας βιομηχανίες, ευκαιρία τώρα ν αναζωογονηθούν .
    Θα μπορέσουν τα σαΐνια της πολιτικής μας;

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός