Έπεσε η αυλαία των «Ανιχνεύσεων».

12/6/13 | 907 σχόλια | 803 απαντήσεις | 92,960 εμφανίσεις

43563DE6839A796EFB0599DFD3CB0E41Ήταν ένα υπέροχο ταξίδι που κάναμε μαζί τα είκοσι τελευταία χρόνια στην ΕΡΤ3 από την εκπομπή «Ανιχνεύσεις».  Νομίζω κάτι άφησε σ’ όλους μας, ακόμη και σε εκείνους που δεν μας συμπαθούσαν: Την εμπειρία της χαράς, του τραγικού, του απρόοπτου. Την προσπάθεια αναζήτησης του νέου, ερμηνείας των γεγονότων, ανακάλυψης καινούριων  δρόμων.

Ένα ταξίδι που, προσωπικά με μετάλλαξε ως άνθρωπο κι γι αυτό είμαι ευγνώμων και προς την εργασία μου και προς την ΕΡΤ3 και προς όλους εσάς που είτε με τον καλό, είτε με τον κριτικό λόγο σας μας συμπαρασταθήκατε.

Λίγοι, ίσως, θυμούνται πως από το 1989 ως το 2005, ήμασταν παρόντες σε όλα τα πολεμικά μέτωπα, κυρίως στα Βαλκάνια. Εκεί ήταν η πρώτη συνειδητοποίηση πως υπάρχουμε ως ανθρώπινη οντότητα πριν από τη θρησκεία, την εθνότητα ή την υπηκοότητα.

Θεωρώ αυτήν την εμπειρία μοναδική και καθοριστική.  Ό,τι μπόρεσα να δώσω από τις αποστολές αυτές, το έκανα στα ρεπορτάζ και στις αναλύσεις στις «Ανιχνεύσεις» και στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» νωρίτερα. Τα υπόλοιπα, που δεν είναι λίγα, θα τα πάρω μαζί μου.

 Οι άνθρωποι είναι ίδιοι σ’ όλη τη γη, έχουν την ίδια αγωνία επιβίωσης, χαίρονται και λυπούνται με τα ίδια πράγματα. Κοινοτοπίες θα μου πείτε. Ναι, αλλά πολλές φορές χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε τα αυτονόητα. Και εγώ, χρειάστηκα δεκαπέντε χρόνια γι αυτήν τη συνειδητοποίηση. Δεκαπέντε χρόνια δίπλα στην τραγικότητα του πολέμου. Την επιθετικότητα, τη βαναυσότητα, την εγκατάλειψη, το φόβο, αλλά και την ηρεμία της σοφίας που αποκτά κανείς από τα βάσανα της ζωής. Και τέτοιους ανθρώπους συναντήσαμε πολλούς. Γριούλες και γέροντες με έναν σάκο στο ώμο να πηγαίνουν στο πουθενά, φθάνει να γλυτώσουν από τη βαναυσότητα του ανθρώπου. Ακόμη και αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάμε, μου έρχονται στο νου οι εικόνες του πολέμου. Γιατί εκεί συνάντησα όλα όσο μου διηγήθηκε μικρό η γιαγιά μου, όσα τράβηξε στον Πόντο, και νόμιζα πως ήταν παραμύθια. Είχα την εντύπωση πως την έβλεπα. Γι αυτό και όταν μου δινόταν η ευκαιρία προτιμούσα την τραγωδία του πολέμου από τον καθημερινό εκφυλισμό μιας ζωής χωρίς νόημα, όπως ήταν η ζωή μας στα χρόνια του δήθεν «ελληνικού ονείρου» που ολοκληρώθηκε με τους Ολυμπιακούς.

Δεν είναι ώρα για βαθυστόχαστες αναλύσεις. Έναν αποχαιρετισμό ήθελα να απευθύνω προς όλους τους φίλους που μας παρακολουθούσαν. Όσους είχαν έναν καλό λόγο να πουν αλλά και σε εκείνους που μας έκαναν κριτική, πολλές φορές πολύ σκληρή. Και καλά έκαναν.

Στις «Ανιχνεύσεις» είχαμε συνείδηση πως υπηρετούμε την κοινωνία. Πως είμαστε κομμάτι της.

Πολλές φορές αυτήν τη συνειδητοποίηση μπορεί να μην την εκδηλώναμε. Αλλά, δεν είναι εύκολη η εργασία σε ένα κρατικό μέσο. Δεν είναι ούτε και σε ένα ιδιωτικό. Ίσως, μάλιστα, εκεί να είναι δυσκολότερη. Προσπαθούσαμε, όμως, συνθέτοντας, να μην είμαστε μακριά από τις αγωνίες του κόσμου που περνά μια από τις δυσκολότερες περιόδους. Αγωνίες που ήταν και είναι και δικές μας. Διότι το ίδιο δύσκολη και τραγική είναι και η ζωή ενός δημοσιογράφου που δεν ανήκει στο life style των ημερών μας.

Είναι διακριτοί οι ρόλοι μιας δημόσιας και μιας ιδιωτικής τηλεόρασης. Χρειάζονται και οι δύο. Πολύ φοβούμαι, όμως, πως το γενικότερο υπόβαθρο της πολιτικής εξουσίας δεν μπορεί να κάνει σαφή ούτε τη διάκριση ούτε την αναγκαιότητα αυτής της συνύπαρξης.

Δυστυχώς, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Όχι μόνο για τη δημοσιογραφία που πιστεύω πως περνά ένα μεταβατικό στάδιο που θα την μεταλλάξει αλλά ούτε και για τους θεσμούς που θα διαμορφώσουμε μετά την κρίση.

Στο παρασκήνιο, τα ίδια πρόσωπα, οι ίδιες αντιλήψεις και οι ίδιες νοοτροπίες παράγονται κατά κόρον. Δυστυχώς, η κρίση με όλες τις τραγικότητές της δεν στέκεται αφορμή για μια νέα αρχή.

Αν ήταν να κάνουμε μια αρχή ως κοινωνία και ως πολιτεία, χαλάλι οι θυσίες που θα είχαμε υποστεί. Αλλά, δυστυχώς, τίποτε νέο δεν αναδύεται. Και αυτό το συνειδητοποίησα από τα ψεύδη που άκουσα και ακούω σε ζητήματα που γνωρίζω καλά το προσκήνιο και το παρασκήνιό τους. Δεν μπόρεσα να απαντήσω ακόμη στο ερώτημα αν δεν θέλουν ή αν δεν μπορούν.

Σας κούρασα. Θα ήθελα να τελειώσω με κάτι που είπε ο Κολοκοτρώνης και μου το θύμισε ένας φίλος που μας παρακολουθούσε, στην παραλία όπου περπατάμε τα πρωϊνά:

«Αυτό το μιλέτι δεν διορθώνεται. Αλλά και δεν χαλιέται» Πόσο ίδια είναι τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα; Ίσως ίδια να ήταν και πριν.

Είχαμε όμως, τις εξάρσεις μας. Και χάρη σ αυτές επιβιώσαμε. Οι εξάρσεις, όμως, προϋπέθεταν μια ικανή πολιτική, οικονομική και πνευματική ηγεσία.

Που βρίσκονται σήμερα;

Αν “βγαίναμε” σήμερα απο τις “Ανιχνεύσεις” θα είχαμε τη δυνατότητα να σας αποχαιρετίσουμε για τη συντροφιά σας. Θεωρούμε ιεροσυλία να μην το κάνουμε έστω και απο εδώ:

Καληνύχτα και καλή τύχη.  

 

 

Category: Κυριο Θεμα

( 907 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 81
  Δημήτρης Ιωάννου says:

  Αγαπητέ κύριε Σαββίδη
  Ευχαριστούμε για την υπέροχη εκπομπή και την ισάξια ιστοσελίδα. Ήταν ένα είδος οξυγόνου για εκείνο το είδος ανθρώπου που το κρατάει ζωντανό η αναζήτηση της αλήθειας.
  Φυσικά δεν πιστεύω ότι οι “Ανιχνεύσεις” τελειώνουν εδώ. Είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα είναι και πάλι κοντά μας γιατί είναι απαραίτητες.

 2. 82
  thamouleipseiskeSabidi says:

  Η καλύτερη εκομπη της ελληνικής τηλεόρασης. Σας ευχαριστουμε θερμά κε Σαββίδη που μας μάθατε τόσα πολλά και μας προσφέρατε μία τόσο άρτια εκπομή. Ελπίζουμε να σας ξαναδούμε, έστω και σε διαφορετικό κανάλι.

 3. 83
  anixneuseis says:

  Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Δεν ξέρω αν αξίζαμε όλα αυτά που επισημαίνεται, πάντως και απο καλοσύνη να το κάνετε, είναι ευχάριστο αυτήν τη στιγμή.
  Το εισαγωγικό κείμενο μου βγήκε λίγο συναισθηματικό, ίσως έπρεπε να αφήσω μια ακόμη ημέρα και μετά να το γράψω.
  Το ιστολόγιο δεν θα κλείσει. Θα συνομιλούμε εδώ και θα εξετάσουμε τη δυνατότητα διαδικτυακών εκπομπών.
  Οι “Ανιχνεύσεις” στην ΕΡΤ3 ήταν ένας πόλος μαζικής συσπείρωσης και αναφοράς και αυτό, ίσως, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να το επαναλάβουμε.Πάντως, θα προσπαθήσουμε.
  Κι εμείς συνειδητοποιήσαμε την ανάγκη αλλαγών στο concept της εκπομπής και συνομιλίας με περισσότερα και νεαρώτερα πρόσωπα. Δεν πολυπετυχαίναμε στα “ανοίγματά” μας.
  Προσωπικά, οποιαδήποτε αλλαγή αποφασιζόταν για την ΕΡΤ θα με συμπεριελάμβανε. Δεν είναι αυτό που με ενόχλησε, διότι ήμουν ψυχολογικά προετοιμασμένος. Εκείνο που με ενόχλησε- όπως και πολλούς άλλους- ήταν ο τρόπος. Αυτό το αυταρχικό στυλ το οποίο οποίο θύμιζε δεκαετία του ’60 και το οποίο δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί με τίποτε. Ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να πετύχει ό,τι επιθυμούσε στην ΕΡΤ χωρίς να χρειασθεί να καταφύγει στο κλείσιμό της. Και το ερώτημα είναι: γιατί το έκανε;
  Πάντως, επειδή ακούω και διαβάζω σχόλια για το τι δεν κάναμε ως κριτική στην εξουσία και ως συμπαράσταση σε άλλους εργαζομένους, να σημειώσω ότι η ΕΡΤ ήταν κρατικό κανάλι και όπως και να το κάνουμε υπάρχει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί. Το πλαίσιο, αναλόγως της συγκυρίας μπορεί να διευρυνθεί, αλλά όσο και να μεγαλώσει θα υπάρχει.Εδώ, με όλα όσα μας καταμαρτυράτε ότι δεν κάναμε και τόσο η κυβέρνηση όσο και πολλά φιλικά διακείμενα προς αυτήν πρόσωπα μας κατηγορούν για πολιτική υπονόμευση. Φανταστείτε τι θα γινόταν αν κάναμε όλα αυτά που προτείνετε.

  • 83.1
   Παναγιώτης Βολταίρας says:

   Κύριε Σαββίδη,

   Δεν είχα αναγνώσει όλα τα σχόλια, όταν έγραψα πριν από λίγες μέρες για την πικρία που διέβλεπα στον αποχαιρετισμό σας. Χαίρομαι που οι «Ανιχνεύσεις» θα εκπέμπουν, έστω και διαδικτυακά! Όσο, για την ενόχλησή σας για τον τρόπο που επέλεξαν να πράξουν, επιτρέψτε μου, εντάσσεται στον συνεχή πειραματισμό στο σώμα του ελληνισμού.

   Προς επικύρωση της καχυποψίας μου, άκουσα χθες τον κ. Γιούνγκερ στην εκπομπή του κ. Παπαχελά, να λέει ότι «έπρεπε να ασφαλιστούμε από την επιδρομή των αγορών», οπότε η Ελλάδα ήταν η ασπίδα, την αντοχή της οποία διάφοροι ακόμα δοκιμάζουν…

 4. 84
  Theo Chass says:

  Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, να επιπλεύσουν και να πρωταγωνιστήσουν τελικά ΑΝΘΡΩΠΟΙ του μεγέθους αυτού, των ανιχνεύσεων και των αληθινών σεναρίων.

  Αυτό δεν είναι απλά μια ευχή. Είναι μια πραγματικότητα, ίσως η μοναδική ελπίδα της χώρας μας.

  Ας μας δείξει κάποιος αυτό τον τρόπο να ,τους στηρίξουμε!

 5. 85
  ΡΟΥΝΤΟΛΦ ΤΟ ΕΛΑΦΑΚΙ says:

  ΕΙΜΑΙ ΒΕΒΑΙΟΣ ΠΩΣ Ο ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ,ΘΑ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ,ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΕΡΤ ΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ,ΕΙΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ.ΘΕΩΡΩ ΠΩΣ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΜΒΕΛΙΑΣ!ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΣΕ ΤΟΠΙΚΑ ΟΜΩΣ ΚΑΝΑΛΙΑ.

 6. 86
  Μάρκος says:

  ”ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ”. Μία από τις καλύτερες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Αγαπητέ κ Σαββίδη μπράβο σ΄εσάς και στους συνεργάτες σας. Εύχομαι σύντομα πάλι μαζί μας. Είναι κάτι που το χρειαζόμαστε.

 7. 87
  Λάμπρος Θεοδωρής says:

  74

  Ο Λούμπεν says:

  June 12, 2013 at 8:27 pm

  Να κάμουμε και εμείς κάτι για αυτόν και όχι μόνο αυτός για εμάς!

  • 87.1
   says:

   Τζάμπα τόν αγαπάω κι εγώ,
   νομίζεις(πού λέει ό λόγος, αγαπητέ Λάμπρο,έ;);

 8. 88
 9. 89
  Λογική says:

  Ελπίζουμε να συνεχίσουμε να παρακολουθουμε τις ανιχνεύσεις και τις φιλοσοφικές αναζητησεις. Η πιο αξιοπρεπής εκπομπή της τηλεόρασης. Απ´ο τις καλύτερες της κρατικής τηλεόρασης.

 10. 90
  Γιάνος says:

  Αγαπητέ Παντελή Σαββίδη και όλοι οι αγαπητοί συντελεστές των Ανιχνεύσεων,

  εκτός από την ευγνωμοσύνη και για την πρόθεση και για το αποτέλεσμα της εκπομπής σας, εκτός από την αυτονόητη λύπη και τον αποτροπιασμό για τις εξελίξεις που προμηνύουν το χειρότερο για τον τόπο, θέλω να σημειώσω και τα εξής:

  Ο αυταρχισμός δεν πρέπει να κατισχύσει. Η σιωπή δεν θα επικρατήσει. Οι άνθρωποι να μη σιγήσουν.

  Το νέο που περιμένουμε και δεν έρχεται, κύριε Σαββίδη, έρχεται από πολύ μακρυά για να το σταματήσουν τα μνημόνια, έρχεται από πολύ βαθιά για να πνιγεί στον αφρό της “ικανότητας των ηγεσιών”. Έρχεται από την αιώνια μνήμη της γιαγιάς του Πόντου κι έρχεται από το βάθος της ελληνικής λαλιάς μας. Λίγο ακόμα να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, λέει ο Λόγος που μας βύζαξε για την πολύευκτη έξαρση. Λίγο ακόμα…

  Να μη απελπιστούμε. Να μη ανεχθούμε κι αυτό το διωγμό που εξαπολύει η βαναυσότητα. Να υπομείνουμε την αγριότητα μένοντας άνθρωποι. Να ανθέξουμε την βαρβαρότητα ως Έλληνες. Να είμαστε όπως πάντα ελεύθεροι. Να αγωνιστούμε.

  Δεν είναι κατά τύχη πρώτη είδηση παγκοσμίως ότι η Κυβέρνηση της Ελλάδας επιχειρεί να καταστείλει τη φωνή της Ελλάδας. Το Κράτος απέκοψε τη γλώσσα του, φίμωσε τη φωνή του, έβγαλε στην παρανομία αυτό που υπό την ευθύνη του εκπέμπεται. Είναι πρωτοφανής απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι συμμορία δοσιλόγων εντολοδόχων ξένων εντολέων.

  Ας υποθέσουμε ότι το πιθανό διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στο τρίμηνο που ακολουθεί θα εκπεμφθή από τη Ντόιτσε βέλλε ή τη φωνή της Αμερικής. Η επόμενη πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα καταργεί τις ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό ή κάποια άλλη δημόσια λειτουργία. Ή όπως διορθώνει το ανθρωπάκι δεν θα καταργεί, θα αναστέλλει για τρεις μήνες, για τρείς μέρες, για τρεις ώρες. Η δημόσια λειτουργία δεν αναστέλλεται για να “εξυγιανθεί” όπως διατάσσεται έξωθεν. Δεν αναστέλλεται το δημόσιο αγαθό ούτε για τρία λεπτά ούτε για τρία τέρμινα. Το δημόσιο αγαθό είναι διαρκές και διαφυλάσσεται διαρκώς για λόγους πρακτικούς, ζωτικούς, κι όχι για λόγους αρχής.

  Ας αναμένουμε εξελίξεις. Ό,τι και να ετοιμάζεται, το ετοιμάζουν αυτοί που θέλησαν να μείνει χωρίς άμεση ενημέρωση το Καστελόριζο. Το ετοιμάζουν οι ίδιοι κρατούντες αυτό που ακολουθεί. Η χώρα είναι παραδομένη. Κι όχι στους φίλους της. Στους εχθρούς της. Η εθνική τραγωδία προ των πυλών είναι πλέον ορατή. Ακούγεται το βήμα της το επερχόμενο δρασκελίζον τις πύλες. Ο έχων ους ακουσάτω. Η ανωμαλία προαναγγέλλει την καταστροφή.

  Ο αγώνας να ξανακερδηθεί η χώρα δεν είναι μόνο αγώνας αρχών. Το αίτημα για Δημοκρατία, η Ελευθερία, δεν είναι ζήτημα ιδεών και δικαιωμάτων. Είναι αγώνας να ζήσεις και να ζήσεις σαν άνθρωπος. Ας δώσουμε αυτόν τον καλό αγώνα. Ας μη παραλείψουμε. Ας μείνουμε όρθιοι, στητοί, ομόλογοι, συμπαρατεταγμένοι προς το επερχόμενο. Η γαρ τύχη κοινή…

  Γρηγορείτε!

 11. 91
  ηλιοτρόπιο says:

  Ίσως η καλύτερη εκπομπή….Σίγουρα θα λείψει από πολλούς Έλληνες πολίτες…

 12. 92
  Βασίλης says:

  Σας ευχαριστούμε για την συνειδητά έντιμη εργασία σας και για την αξιοπρέπεια σας. Οι συχνότητες και η ΕΡΤ είναι δημόσιο αγαθό-περιουσία μας και περιμένει να διεκδικηθεί (μαζί με όλα τα άλλα) από ενεργούς, ελεύθερους και υπερήφανους έλληνες πολίτες… 🙂

 13. 93
  Πέτρος says:

  κ. Σαββίδη,
  πρώτον, θα ήθελα και γω να σας ευχαριστήσω για τις εκπομπές σας. Ίσως λόγω ηλικίας (23) είμαι νεοφώτιστος τηλεθεατής σας, παρακολουθώ την εκπομπή από πέρσι. Ωστόσο, την κατατάσσω στις πέντε κορυφαίες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης συνολικά. Επιπλέον, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι τα θέματα που θίγονταν ήταν θέματα ουσίας της ατομικής ή συλλογικής ζωής μας (από φιλοσοφικά ως εθνικά θέματα), πράγμα σπάνιο στην τηλεόραση.
  Δεύτερον, θα ήθελα να εκφράσω και γω την δυσαρέσκειά μου για αυτό το απότομο και “οριζόντιο” μέτρο του κλεισίματος της ΕΡΤ, παρότι θεωρώ ότι έχριζε πολλών αλλαγών.
  Τρίτον και τελικά, θα ήθελα -με όλο το θάρρος- να σας παροτρύνω να προσπαθήσετε να συνεχίσετε την εξαίρετη εκπομπή σας είτε στη νέα δημόσια τηλεόραση που εξαγγέλεται, είτε στο διαδίκτυο.

 14. 94
  system failure says:

  Η Ελλάδα χωρίς ΕΡΤ είναι χαζή, ξανθιά και το επίθετό της είναι Μπόμπολας

  http://www.koutipandoras.gr/37819/%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-%CE%B5%CF%81%CF%84-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CE%B1%CE%B6%CE%AE.html

 15. 95
  παράλιος says:

  Καθαριστής ο Αυγείας;
  Του Παντελή Μπουκάλα

  http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_12/06/2013_504020

 16. 96
  αντώνης Γ. says:

  Ευχαριστούμε θερμά για τον κόπο σας και τις υπέροχες εκπομπές που παρουσιάσατε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα με ανθρώπους αξιόλογους και γνώστες του αντικειμένου που διαπρατευόσαστε, χωρίς μαϊντανούς και ξετσιπωσιές ή καθεστωτική προπαγάνδα

  ευχαριστούμε πολύ\

  μακάρι να συνέχιζε η εκπομπή

 17. 97
  ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ says:

  Αγαπητέ κ. Σαββίδη.
  Τό σημερινό εξαιρετικό de profound is κείμενό σας μέ γύρισε πολλά χρόνια πίσω.στά χρόνια τού πολέμου στήν Γιουγκοσλαβία . Αυτά τά χρόνια κι εκπομπές τότε όπως οι δικές σας μέ έκαναν νά επαναπροσδιορίσω τήν σχέση μου μέ τήν Δύση μιά σχέση πού είχε διαμορφωθεί κυρίως τά χρόνια τών σπουδών μου εκεί .Μ’ έκαναν νά γυρίσω πίσω καί νά δώ τό υλικό μέ τό οποίο μέ είχαν εφοδιάσει οι δάσκαλοί μου σ’ ένα σχολείο πού μές τά μαύρα χρόνια τής χούντας μάς δίδαξε Ελληνικό καί δημοκρατικό ήθος καί αγάπη γιά τόν πολιτισμό. Σάς οφείλω λοιπόν ευχαριστίες .Μού δώσατε επίσης τό έναυσμα νά δώ λίγο πιό προσεκτικά τήν ιστορία καί τήν υπόθεση τού Ποντιακού Ελληνισμού καί σάς είμαι ευγνώμων γι’αυτό. Πολλές φορές τόν τελευταίο καιρό σάς άσκησα σκληρή κριτική . Είχα όμως πάντα τήν αίσθηση ότι διαφωνούσαμε από τήν ίδια όχθη , ελπίζω κι εσείς τό ίδιο .Οι ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ είναι(δέν θά πώ ακόμα ήταν) μιά εκπομπή πού πάντα έφερνα σάν παράδειγμα για τό πόσο απαραίτητη καί ποιοτικά ανώτερη είναι η δημοσιά τηλεόραση .Μαζί μέ αυτήν κι άλλες όπως τό ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ τό ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ κ.α
  Θεωρώ ότι είμαστε στό απόγειο μιάς βαθύτατης κρίσης η οποία σαρώνει τόν πολιτισμό μας κυρίως αυτό πού λέμε πολιτισμό της καθημερινότητάς , τό γίγνεσαι καί τό καταγωγικό τού πολιτισμού μας .Τό κλείσιμο τής ΕΡΤ είναι τό σήμα αυτού τού απόγειου .Άν περάσει αυτό τό κλείσιμο τότε πραγματικά δέν έχουμε γυρισμό σε αυτό τό δρόμο πού έχουμε πάρει τής απώλειας τής αυτοσυνειδησίας, τής εγκατάλειψης τής ιδιοσυστασίας ώς εθνικής οντότητας. Θά είναι τό άχυρο πού θά σπάσει τήν πλάτη .Πήγε11η ώρα ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ δέν έχει απόψε, γράφω χωρίς τήν συντροφιά τού Τρίτου Προγράμματος κάτι πού δέν θυμάμαι νά μού έχει ξανασυμβεί στά χρόνια πού ζώ-μεγάλωσα βλέπετε σ’ ένα σπίτι οπού ακουγόταν σχεδόν αποκλειστικά τό Τρίτο
  Καλή δύναμη. Θά ξαναβρεθούμε

 18. 98
  Στέφανος Σαμαράς says:

  Ο Παντελής Σαββίδης, καθώς και οι μόνιμοι συντελεστές δικαιούνται να είναι συναισθηματικά φορτισμένοι και είναι αποδεκτό να εκφέρουν ένα τέτοιου είδους λόγο!!
  Ήταν το παιδί τους όλα αυτά τα χρόνια!
  Εξελίχθηκε σε ένα κομμάτι βασικό του είναι τους, όπως ο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας νοιώθει για το μαγαζί του, ακόμη και το μικρότερο!!
  Είναι ο πόνος που κατατρέχει το νου του καθενός που αναγκάζεται να σταματήσει τη δραστηριότητά του..

  Οι Ανιχνεύσεις τα χρόνια του μεσαιωνικού σοσιαλισμού της Αλλαγής και του εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ ήταν όντως όαση προβληματισμού για τους πολίτες που ερασιτεχνικώς “καίγονται” για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή μας και προσπαθούσαν να ανακαλύψουν φωνές όπως αυτή του Γιανναρά και του Ράμφου που ήταν σκληρά και πασοκικά και συριζαικά φιμωμένες.

  Στην τελευταία περίοδο όμως και με τις κοινωνικές καταστάσεις που ζούμε, ένοιωθα ότι άθελά τους έριχναν νερό στο μύλο ενός στρεβλού εθνικισμού, ενός ηλιθίου ψευτοπατριωτισμού της απειλής της ειρήνης της κοινωνίας.
  Πολλοί το πράττουν ηθελημένα και εντέχνως, όμως οι Ανιχνεύσεις το έπρατταν χωρίς να το καταλαβαίνουν, στην ουσία τους υπερκέρασε η πραγματικότητα.

  Οι υπόλοιποι από εμάς τους τηλεθεατές ή συμμετέχοντες στους διαλόγους του ιστολογίου, δε δικαιούμαστε με τίποτε να συμπεριφερόμαστε συναισθηματικά.
  Όσοι το πράττουν , απλώς δείχνουν την ελλειπή τους κοινωνική διαπαιδαγώγηση αφενός και την ποδοσφαιρική τους κουλτούρα αφετέρου..

  Οι καλοί και οι ευρυματικοί δε χάνονται ποτέ , ακόμη και στις δυσκολότερες συνθήκες, ίσα ίσα ανασκουμπώνονται, επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους και συνεχίζουν προς νέα καλύτερη κατεύθυνση!!

  Τα σχόλια τύπου Σύστεμ, είναι στο όριο του λαϊκού γελοίου, είναι τα σχόλια αυτής της στρεβλής νεοελληνικής αριστεροσύνης της αρπαχτής και του βολέματος, είναι ο τρόπος κοινωνικής διάρθρωσης που μόνο ανισότητες παράγει και μίση…
  Ας ελπίσουμε να τσακιστούν έστω και έξωθεν τούτες οι πρακτικές , ας ελπίσουμε διότι δε μπορούμε να κάνουμε πολλά αυτή τη στιγμή ως πολίτες ότι το καράβι θα πάρει τη στροφή και θα ξαναβρούμε βηματισμό και ρότα!!

  Και κάτι πρακτικό:

  Ο Μόσιαλος πριν ενάμιση χρόνο προσπάθησε ένα συμβιβασμό λειτουργίας κόστους και παραγώμενου έργου σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της κοινωνίας και της οικονομίας μας, όλοι τον όρμηξαν και μάλιστα τον γελοιοποίησαν, ποιός μπορεί να ξεχάσει τις δημοσιευμένες μπούρδες ακόμη και στο ιστολόγιο των εγκάθετων…
  Τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι και κατρακυλά στην άβυσσο.. Μην ξεχνούμε όμως ότι πολύς μα πάρα πολύς κόσμος κατρακυλά στην άβυσσο και δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να ακουστεί ο πόνος του…

  Δε σε φοβάμαι Παντελή Σαββίδη, θα το παλαίψεις αν και ψιλογέρασες και θα προκύψει κάτι αξιόλογο στο μέλλον, εάν πάλι τα παρατήσεις και συνεχίσεις ως ομιλητής σε διάφορες συγκεντρώσεις σταλινορθόδοξου περιεχομένου, πάλι κέρδος θα έχουμε ως κοινωνία, μιας και θέττεις και σε αυτούς τους μυστήριους , προβληματισμούς ενδιαφέροντες!!

  ΥΓ: Για τον άντμιν και τη φτωχή ροή ειδήσεων που μας παρουσίαζε τον τελευταίο καιρό δε λυπάμαι καθόλου…

  • 98.1
   Χρίστος says:

   Σαμαρά ο ‘ρεαλισμός’ σου ακολουθεί την οδηγία του αφεντικού σου.
   Αυτό είναι ελευθερία !

  • 98.2
   Αυτά είναι says:

   “Ας ελπίσουμε να τσακιστούν έστω και έξωθεν τούτες οι πρακτικές”

   Ας δεχτούμε ότι όσοι εκφράζετε τέτοια ευήθη γνώμη δεν έχετε αναρωτηθεί από μόνοι σας, γιατί να θέλουν και να επιδιώκουν οι “έξωθεν” κάτι τέτοιο. Για το καλό μας; Είναι οι Καλοί; Ξέρουν; Μπορούν; Είναι ζηλευτοί; Εκλαμπρότατοι; Φωτισμένοι; Προηγμένοι; Από αγάπη; Από χρέος; Από την διαβόητη γερμανική ευσπλαγχνία και ανοιχτοκαρδία; Έλα ντε;

   Πώς μπορούμε όμως να δεχθούμε το ότι δεν αναρωτιέστε γιατί δεν περνά από το μυαλό σας μια τέτοια ερώτηση; Από ευήθεια; Μόνο;

   Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Κάτι από εθελόδουλη ξενομανία μετακενωτικού τύπου, ω λάτρεις της ισχύος και του ισχυρού και πάσχοντες εκ του συνδρόμου περιωνύμου σουηδικού άστεως και θαμπωμένοι από τα μερσεντάκια για ιθαγενείς κι όλα τα άλλα μηχανάκια και μηχανισμούς αλλοτρίου προελεύσεως, ω έκγονα “του μεσαιωνικού σοσιαλισμού της Αλλαγής και του εκσυχρονιστικού ΠΑΣΟΚ” των “ευρωπαϊκών προδιαγραφών σας” . Είναι η δική σας “ρεαλιστική” λογική αυτή που λουστήκαμε μέχρι τώρα. Δεν μπορείτε να μεταμφιεστείτε πια. Δεν χρειαζόμαστε και μεσαιωνικό φιλελευθερισμό της Μεταρρύθμισης που είναι και της ευρωπαϊκώς εξορθολογισμένης μοδός (για να μη μιλήσουμε για τον καθεαυτό μεσαίωνα του ζιγκ χάιλ), τώρα που μας τελείωσε η προηγούμενη ευρωπαϊκή σοσιαλιστική μόδα. Δε βρίσκετε;

   Τα “Ας ελπίσουμε να τσακιστούν έστω και έξωθεν τούτες οι πρακτικές” είναι, αν μη τι άλλο, αστεία για πολύ μικρά παιδάκια.

  • 98.3
   Φράπις says:

   Τη στιγμή που προβάλλονται δύο άκρα, οι δοσίλογοι της Ρεπούση και οι ναζί της χρυσής αυγής, έχουμε την ανάγκη ενός υγιούς πατριωτισμού. Ειδικά οι σημερινοί πιτσιρικάδες μεγάλωσαν μέσα σε αυτήν την πόλωση.
   Φωνές σαν του Γιανναρά και του Ράμφου, χρειάζονται.

 19. 99
  παράλιος says:

  “Η ακροδεξιά ομάδα Σαμαρά βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία”

  (τώρα η λέξη “δημοκρατία”
  σαν αστειάκι ακούγεται στις μέρες μας …
  ένα λεξικό θα μας πείσει)

  http://panosz.wordpress.com/2013/06/12/st_kouloglou/#more-48779

  του Στέλιου Κούλογλου

  • 99.1
   Στέφανος Σαμαράς says:

   Ο Κούλογλου με τα κλεμμένα ρεπορτάζ του από το μπι μπι σι , εάν βρισκόταν και δημοσιογραφούσε(τρόπος του λέγειν), σε σοβαρή κοινωνία, δεν θα ξαναεργάζονταν ως δημοσιογράφος ούτε σε τρεις ζωές…

   Τα δάκρυα του κυρίου , στο Περισσό και στο Κρεμλίνο που βρισκόταν για εντατικά μαθήματα προπαγάνδας…Ο Γκέμπελς σας μάρανε και οι δοσίλογοι…

 20. 100
  doukas says:

  Εμείς λόγω της δουλείας δεν προλαβαίναμε να δούμε πολύ τηλεόραση. Κάθε Τετάρτη όμως 11 η ώρα ήμασταν κολλημένοι στις Aνιχνεύσεις. Η κρατική τηλεόραση και ιδίως η ΕΤ3 είχε από τις πιο ποιοτικές εκπομπές. Τι να πρωτοπεί κανείς: ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ , ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ, ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΡΩΜΕΝΑ, τις εκπομπές του Μελίκη, ΕΚΑΤΟΓΡΑΦΙΑ, BALKAN EXPRESS, CINEMANIA, oι ταινίες που επιλέγονταν από τον Δερμετζόγλου, ΞΕΝΑΓΟΣ, παλιότερα τα ντοκυματέρ του Θεοδωρίδη , το δελτίο ειδήσεων των 22:00. Πόσος κόσμος κάθοταν και έβλεπε τον Αρναούτογλου στο δελτίο καιρού?

  Νομίζετε ότι η ΕΡΤ είχε ακροαματικότητες 1% και 2% όπως ισχυρίζονταν?
  Τουναντίον. Ο κόσμος έψαχνε την ποιότητα ιδίως τα τελευταία χρόνια που λόγω της κρίσης ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι αμφισβητούσε και έβλεπε τις ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ.

  Εκτιμώ ότι η Κυβέρνηση θα αναγκασθεί να υποχωρήσει.

  Δεν είναι δυνατό να την αφήσουμε να τα ξεπουλήσει όλα με το πρόσχημα της κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν.

  Όλοι οι υπεράριθμοι που δουλεύουν στο Δημόσιο πως διορίσθηκαν ? Μήπως μέχρι και τώρα δεν διορίζονται ? Και πόσοι είναι τέλος πάντων οι υπεράριθμοι του Δημοσίου ?

  Αναξιοκρατία υπάρχει μόνο στον Δημόσιο Τομέα? Δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα ? Ρωτήστε και μας που η καρδούλα μας το ξέρει και κάθε ημέρα ζούμε τον ιδιωτικό τομέα σε όλο του το μεγαλείο

 21. 101
  vagelis says:

  Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας τόσα χρόνια.Μαζί με την εκπομπή του κυρίου Ασλανίδη,είσασταν πραγματική όαση.
  Αν μπορείτε κάντε μια προσπάθεια για διαδικτυακές εκπομπές..
  Καληνύχτα

 22. 102
  Λουκάς says:

  Έχω σταματήσει γενικώς να βλέπω τηλεόραση τα τελευταία 5 χρόνια. Η εκπομπή σας ήταν η μόνη που έβλεπα σε τακτική βάση. Ελπίζω να σας ξαναδούμε…

 23. 103
  spyros says:

  Ευχαριστουμε πολυ για ολα οσα μας δωσατε κ.Σαββιδη.Αν και ακομη δεν μπορω να πιστεψω το εγκλημα που εκαναν,σιγουρα δινουν τροφη με τα καμωματα τους για την επομενη εκπομπη σας.Μιρου παφσιμ λοιπον(αρβανιτικος αποχαιρετισμος)

 24. 104
  Κατόλλων says:

  Κύριε Σαβίδη ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα κάνει καλύτερη τηλεόραση, ίσως, θα το καταλαύωμε άμεσα εάν σας δούμε μπροστάρη η έστω μέσα.
  Ευχαριστώ για τη γνώση που μου δώσατε, μπράβο σ αυτήν την τηλεόραση.

 25. 105
  ΧΡΗΣΤΟΣ says:

  Εάν δημόσια τηλεόραση είναι εκπομπή σαν τις “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ” , “ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ” ,΄”ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ”, “ΣΤΑ ΑΚΡΑ” και εκπομπές που αφορούν το βιβλίο, τότε ΝΑΙ στη δημόσια τηλεόραση.
  Ωστόσο δεν υπήρχαν πολλές τέτοιου είδους εκπομπές και ούτε ποτέ θα υπάρξουν, γιατί αποτελεί παραγωγή ικανών και έμπειρων επαγγελματιών οι οποίοι κέρδισαν την εμπιστοσύνη μας.
  Σε κάθε περίπτωση εάν δεν υπάρξουν αυτές οι εκπομπές θα κλείσουμε την τηλεόραση. Είναι κουραστικό να ψάχνεις στην τηλεόραση. Βλέπεις τόσα άλλα …………

  οι περισσότεροι άλλοι συνάδελφοί??? σας (και συγγνώμη δηλαδή που τους αποκαλώ έτσι) παπαγαλίζουν διαρκώς και μας ψεκάζουν καθημερινά.

  Βέβαια τις περισσότερες φορές οι εκπομπές σας τέλειωναν βιαστικά, όταν “άναβε” η συζήτηση.

 26. 106
  Χρίστος says:

  Ναι ο τρόπος φοβίζει.
  Φοβίζει πολύ.

 27. 107
  Γιώργος says:

  Ελπίζω να σας δούμε πάλι σύντομα!

 28. 108
  Χρίστος says:

  Μη ξεχνάτε οτι το ‘παιδί’ υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία εξόριστο στην πρεσβεία μας στη Γαλλία!!!

  Τι είπε ο τότε βουλευτής πατέρας του – ΠΑΣΟΚ ; ΝΔ ; δεν θυμάμαι-
  ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΞΕΡΕΙ ΓΑΛΛΙΚΑ !!!

  Αυτόν ήθελε ο Σαμαράς ( τον υποστήριξα στην Άνοιξη …φτου)για υπήκοο !!!

 29. 109
  Χάρης says:

  Ελπίζω οι Ανιχνεύσεις να βρουν τρόπο να συνεχίσουν. Όπως ελπίζω η ΕΤ3 να αποτελέσει παράδειγμα για τη νεα δημόσια τηλεόραση όποτε επανέλθει.

 30. 110
  Βασιλης Σερετης says:

  Οτι καλλιτερο στην τηλεοραση ολα αυτα τα χρονια,φανατικος τηλεθεατης.Πιστευω οτι στο νεο σχημα θα υπαρχει παλι,ειμαι βεβαιος,οχιαπο την ΕΤ3, αυτη δεν θα υπαρξει ξανα,αλλωστε δεν ειχε κανενα λογω υπαρξης,αλλα απο το νεο σχημα που θα προκυψει.Και κατι ακομη,λογω αυτου του λογου θα την γνωρισουν πολλοι περισσοτεροι τηλεθεατες.

 31. 111
  peggy says:

  Αγαπητέ κ.Σαββίδη,

  Είναι σαν να σας γνωρίζω ύστερα από τόσα χρόνια που σας παρακολουθώ, έστω και χωρίς να συμμετέχω συχνά στις συζητήσεις. Κι όμως ήμουν κι εγώ εδώ, όπως και πάρα πολλοί άλλοι και η συμμετοχή αυτή έχει αφήσει το στίγμα της, σε τούτη εδώ την κοινότητα…Ξέρετε δεν είναι μόνο η θλίψη του απρόσμενου αποχωρισμού, που δεν επιλέξαμε. Φοβάμαι περισσότερο αυτό με το οποίο θα προσπαθήσουν να σας αντικαταστήσουν… Παρόλα αυτά, παραμένουμε όλοι εδώ δεν θα εξαφανιστούμε μέσα σε μια νύχτα, όπως επειχειρούν και δεν μπορούν να μας ρίξουν ακόμη τους “πομπούς”….Κι αν δεχτούμε ότι νομοτελειακά το αληθινό επιβιώνει έχει ο καιρός γυρίσματα…

 32. 112
  La Defence says:

  Παντελή κουράγιο! Έκαναν το λάθος να τα βάλλουν με κάτι που δεν καταλαβαίνουν. Είναι η αρχή του τέλους τους.

 33. 113
  Harilaos Papachristou says:

  Αγαπητε κυριε Σαββιδη,

  Ζω στο εξωτερικο στην Ολλανδια καισας εβλεπα καθε εβδομαδα. Εβρισκα τα θεματα σας εξαιρετικα ενδιαφεροντα και η αναπτυξη των θεματων γινοταν απο ανθρωπους που γνωριζαν γιατι πραγμα μιλουσαν. Η εκπομπη σας ηταν ξεχωριστη και ισως μοναδικη στην ελληνικη τηλεοραση. Λυπαμαι πολυ που σταματησε η εκπομπη σας και που κλεινει η δημοσια τηλεοραση.

  Ελπιζουμε οτι οι ανιχνευσεις θα συνεχισουν να υπαρχουν ισως διαδικτυακα ισως σε καποιο ραδιοφωνο. Οπως και να συνεχισετε να ξερετε οτι εχετε καποιους ανθρωπους που θα συνεχισουν να σας παρακολουθουν.

  Να ειστε καλα,

  Χ.Π.

 34. 114
  giorgos poulimenakos says:

  κυριε σαββιδη,

  Παντελαρα,ναι ετσι θα σε αποκαλεσω.ολοι γελασαμε οταν στραβωμενος ζητουσες απο τους διανοουμενους που φιλοξενουσες στις εκπομπες σου να κανουν πιο λιανα τα λεγομενα τους,για να τα καταλαβαινει ο κοσμος.Αλλα πισω απο το γελιο,ανατριχιαζαμε απο την υλοποιηση του λειτουργηματος που βλεπαμε να ενσαρκωνεις.αυτη ηταν η δημοσια τηλεοραση.πραγματι μια οαση μες τη σαπιλα των μυρικαστικων της μαζικης κουλτουρας.και ας ηταν οι συμμετεχοντες κυριως οργανικη διανοουμενοι της δεξιας,και το κοινο ως επι τω πλειστον νεοσυντηριτικοι βυζαντιλατρες,δε γαμιεται.εκανες τουλαχιστον και μια εκπομπη για τον καστοριαδη.το ξερεις οτι ειχα φιλο που δεν ειχα καν ακουστα τον καστοριαδη?και αντι να του προτεινω μια τεραστια βιβλιογραφια του λεω δες πρωτα την εκπομπη του παντελη,παρε μια ιδεα και μετα ξεκινα το διαβασμα.Αυτες ηταν οι ανιχνευσεις.Ποιος θα ξεχασει τον πατερα λουδοβικο?τον τελευταιο ελληνα old school φιλοσοφο?τον λεω ετσι επειδη μιλαγε και κοιταγε πανω.Αυτα χτυπανε με το κλεισιμο της ερτ.Παντελαρα θελω πρωσοπικο κειμενο-θεση για τα γεγονοτα.σε ευχαριστουμε

 35. 115
  Φανατικός των Ανιχνεύσεων says:

  Εξαιρετική η εκπομπή, πάντα ενδιαφέρουσα η επιλογή των άρθρων στη σελίδα, απολαυστικά, συνήθως, τα σχόλια εδώ μέσα. Να σας έχει ο Θεός καλά, εσάς και τους συνεργάτες σας, να σας ξαναδούμε σύντομα.

 36. 116
  system failure says:

  Ευρώπη, κοίτα τι σε περιμένει!

  του system failure

  Η ανακοίνωση του κλεισίματος της Ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης ήρθε εντελώς αιφνιδιαστικά και σε ανύποπτο χρόνο δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου. Με ένα απίστευτα αλαζονικό ύφος του στυλ “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, που παραπέμπει ευθέως σε εκπρόσωπο χουντικού καθεστώτος, ο μίστερ “Γκέμπελς” της εγχώριας κυβερνητικής τρόϊκας, θέλησε να εξαφανίσει “εν μια νυκτί” τη δημόσια τηλεόραση και να πετάξει στο δρόμο τους 2656 εργαζομένους της, για χάρη των δανειστών που απαιτούν όλο και περισσότερο αίμα, αλλά και των εγχώριων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών-μεγαλοκαναλαρχών που χρόνια τώρα ρημάζουν τη χώρα σε άριστη συνεργασία με τον δικομματικό εφιάλτη ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που την έφερε στο σημερινό χάλι.

  Μετά την παταγώδη αποτυχία της υπόθεσης πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους, έπρεπε πάση θυσία να βρεθεί ένα εξιλαστήριο θύμα μιας νέας απόπειρας “εξυγίανσης” του δημοσίου που θα λειτουργούσε κατευναστικά για τους νεοφιλελεύθερους ταλιμπάν της τρόϊκας των δανειστών και θα ικανοποιούσε το εγχώριο μιντιακό κατεστημένο το οποίο συμμετείχε άλλωστε και στη σύνταξη των μνημονίων, κομμένων και ραμμένων στα μέτρα του. Με συνοπτικές διαδικασίες τύπου χουντικού καθεστώτος, ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών και των μεγαλοκαναλαρχών, Αντώνης Σαμαράς, έδωσε την εντολή.

  Δυστυχώς, και για άλλη μια φορά, οι προβλέψεις επαληθεύονται πολύ γρήγορα. Πολύ πιο γρήγορα απ’ότι θα περίμενε κανείς. Το καθεστώς συνεχίζει το πείραμα “Ελλάδα” και εφαρμόζει όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

  Η δικτατορική συμπεριφορά της Ελληνικής κυβέρνησης, έσπειρε τον τρόμο στην Ευρώπη και στις δημόσιες τηλεοράσεις της, καθώς βλέπουν τώρα να έρχεται η σειρά τους. Άμεση και χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της EBU, της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης, η οποία παραχώρησε τεχνική υποστήριξη ώστε να μπορεί η ΕΡΤ να συνεχίσει να εκπέμπει, ενώ ο πρόεδρος της EBU μίλησε για το χειρότερο είδος λογοκρισίας που έχουμε δει και έστειλε επιστολή στον Σαμαρά ζητώντας του να ανακαλέσει αμέσως την απόφαση. Χαρακτηριστικά είναι και τα εξώφυλλα των Γαλλικών εφημερίδων “Λιμπερασιόν” και “Ουμανιτέ” με μαύρο φόντο. Είναι ίσως μια μεγάλη ευκαιρία για τις δημόσιες τηλεοράσεις των Ευρωπαϊκών χωρών, να δείξουν το δρόμο προς την ενότητα των λαών της Ευρώπης απέναντι στην επέλαση του νεοφιλελεύθερου φασισμού.

  Ο Σαμαράς σε πρόσφατη ομιλία του, μίλησε για ιερές αγελάδες που δεν παράγουν τίποτε, κοστίζουν πανάκριβα και… δεν βγάζουν ποιότητα, θέλοντας να δικαιολογήσει την απαράδεκτη αυτή απόφαση. Απ’ ότι φαίνεται, την ποιότητα την αντιλαμβάνεται σαν το γάλα που πρέπει να το αρμέξεις από την αγελάδα. Όμως η δημόσια τηλεόραση, κύριε πρωθυπουργέ, παράγει πολιτισμό, κάτι που εσείς και οι κρατικοδίαιτοι κολλητοί σας μεγαλοκαναλάρχες που ρήμαξαν τη χώρα, φαίνεται ότι αγνοούν παντελώς, αν κρίνουμε από αυτά που βλέπουμε στα κανάλια τους και αν κρίνουμε και τις δικές σας μεθόδους κοπτοραπτικής οπτικοακουστικού υλικού και δηλώσεων για χάρη της προπαγάνδας. Γι’ αυτό καλύτερα να μην μιλάτε για ποιότητα.

  Η μόνη ιερή αγελάδα που έχει απομείνει στην πραγματικότητα, είναι η ιερή προσήλωση στις fast-track αποκρατικοποιήσεις και η δικτατορία των ιδιωτικών επενδύσεων σε βαθμό που όποιος τολμάει να μιλάει για δημόσιες επενδύσεις, για ανάπτυξη με μοχλό το κράτος, να θεωρείται τρελός, αν όχι επικίνδυνος. Τόσο, ώστε σε λίγο θα καίγεται στην πυρά, από την ιερά εξέταση της νεοφιλελεύθερης χούντας.

  Ο Σαμαράς θέλησε να πείσει ότι θα επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στην καλύτερη περίπτωση θέλει να την μετατρέψει σε μια προέκταση του γραφείου προπαγάνδας του κόμματός του ευτελίζοντάς την σε τέτοιο βαθμό, που μπροστά της, η πάλαι ποτέ ΥΕΝΕΔ να μοιάζει με όαση αντικειμενικής πληροφόρησης.

  Η νεοφιλελεύθερη δικτατορία θα επιχειρήσει μέσα από το πείραμα “Ελλάδα” να εξαλείψει την ανεξάρτητη φωνή της δημόσιας τηλεόρασης σε όλη την Ευρώπη για να επιβάλει ένα Too Big to Fail μοντέλο για τα μεγαλύτερα ιδιωτικά μίντια στα πρότυπα του αντίστοιχου τραπεζικού, έτσι ώστε να καταπνίξει την ανεξάρτητη πληροφόρηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το μεγάλο αγκάθι τώρα είναι το διαδίκτυο. Θα μπορέσει άραγε να βρει τρόπο να το ελέγξει ώστε να επιβάλει οριστικά το ολοκληρωτικό της καθεστώς;

 37. 117
  φωτεινή says:

  Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές ανιχνεύσεις σας. Αν και δεν υπήρχε πάντα ο χρόνος, το ενδιαφέρον για το θέμα της τρέχουσας εκπομπής παρέμενε και ανάλογα η θέαση έστω μέρους της. Η αγωνία είναι ποιο θα είναι το “μετά” της δημόσιας τηλεόρασης. Τη λογοκρισία και τη φίμωση εκ θεμελίων της νέας σύνθεσης φοβάμαι.

 38. 118
  emm says:

  “Ανιχνευσεις”: για εμενα είναι μια σοβαρη, ανεξαρτητη, αναλυτική και προ πάντων έγκυρη εκπομπη που ξεχώριζε μεσα στον βουρκο της ελληνικης κατευθυνόμενης δημοσιογραφίας.

  Ελπίζω να ξεφυγει απο τα κομματοσκυλα της “αναμορφωσης” της ΕΡΤ.

  Θα χαρώ πραγματικά να σας ξαναδώ στον αέρα.

 39. 119
  Ιωάννης Κόντος says:

  Λυπάμαι βεβαίως και κάνω ότι μπορώ εναντίον του απαράδεκτου γεγονότος του κλεισίματος της ΕΡΤ.
  Παρόλα αυτά εοισημαίνω ότι ποτέ δεν πήρα απάντηση στα μηνύματα που έστελνα στις Ανιχνεύσεις και σε πολλούς άλλους δημοσιογράφους από την διεύθυνση:
  ikontos2003@yahoo.com

  Προφανώς ευρίσκομαi εκτός του GREEK STAR SYSTEM
  παρόλες τις υπερεκατό επιστημονικές δημοσιεύσεις μου.

  Με τα θερμά μου συλλυπητήρια και αμέριστη συμπαράσταση προς τους απολυόμενους

  Ιωάννης Κόντος
  ομότιμος καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης
  Πανεπιστημίου Αθηνών

 40. 120
  Αριστείδης ο Άδικος says:

  Στέφανε,
  και για το BBC αν ψάξεις σίγουρα κάτι θα βρεις κακό κι όπου υπάρχουν άνθρωποι βρίσκονται κι αυτοί που κάνουν λάθος πράγματα. Σίγουρα όμως η ιδιωτική τηλεόραση έχει μακράν χειρότερη ποιότητα και τεράστια χρέη και παρά τη φοβερή εύνοια των κυβερνώντων. Και από ότι καταλαβαίνω και οι δυτικές τηλεοράσεις δεν πάνε πίσω, αν κρίνω από τα ανόητα τηλεπαιχνίδια που ξεσηκώνουν οι εγχώριες.

  Κάνε μια προσπάθεια να κρύψεις το μίσος σου για τους “ιθαγενείς” και τη χαρά σου για την εισβολή ενός “στρατού σωτηρίας αριστοκρατικής προέλευσης”, τέτοιο ασυγκράτητο πάθος ταιριάζει μονο σε απολίτιστους.

  “…δε δικαιούμαστε με τίποτε να συμπεριφερόμαστε συναισθηματικά.
  Όσοι το πράττουν , απλώς δείχνουν την ελλειπή τους κοινωνική διαπαιδαγώγηση αφενός και την ποδοσφαιρική τους κουλτούρα αφετέρου”.

  Το συναίσθημα ανήκει στους υγιείς ανθρώπους, όσο για ελλιπή κοινωνική διαπαιδαγώγηση και ποδοσφαιρική κουλτούρα που προσάπτεις σε όλους μας σαν συμμετέχοντες στην κουβέντα, καλύτερα να κοιτάξεις τον εαυτό σου που τα εκφράζει στην εντέλεια, την τέλεια αναλγησία και τον ποδοσφαιρικό φανατισμό πούχουν όλοι οι βολεμένοι ή αυτοί που ελπίζουν σε βόλεμα.

  “Οι καλοί και οι ευρυματικοί δε χάνονται ποτέ , ακόμη και στις δυσκολότερες συνθήκες, ίσα ίσα ανασκουμπώνονται, επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους και συνεχίζουν προς νέα καλύτερη κατεύθυνση!!”.

  Αυτός που δεν είναι τόσο “ευρηματικός” πρέπει να ψοφήσει; Αλλά βέβαια και τα θηρία μπορούν νάχουν ανθρώπινη μορφή και να προτείνουν ό,τι τους καπνίσει, ξέροντας από τα πριν πως δεν μπορεί να γίνει, για νάχουν μετά τη χαρά να βλέπουν την απελπισία του άλλου. Κι ο εξηντάρης ή πενηντάρης πώς θα ανασκουμπωθεί; Μάλλον να σκοτώνουμε τ’ άλογα όταν γεράσουν εννοείς! Αυτή είναι μια νέα καλύτερη κατεύθυνση!
  Ή αν δεν υπάρχουν καθόλου δουλειές, πού θα τις βρει κανείς; Βέβαια υπάρχουν κι οι ευρηματικοί του στυλ ν’ αρπάξουν, να κοροϊδέψουν, τα λεγόμενα λαμόγια. Μάλλον αυτούς θα εννοείς. Λίγη ντροπή δεν βλάπτει. Ακόμη και τους βολεμένους.

Back to Top

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας