Ευρωεκλογές :ποιός θα αξιοποιήσει τον κλονισμό από τον  ”πολιτικό σεισμό”;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αναδημοσίευση από το 14ο τεύχ. του περιοδικού “e-Δίαυλος”.

 του Ελευθέριου Τζιόλα

Είναι η Ακροδεξία, ή,  η αδυναμία, σχεδόν ανυπαρξία, των Προοδευτικών και της Αριστεράς ;

……………………………………………………………………………………

Κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η ουσιαστική αδυναμία, η πραγματική ακινησία του αποκαλούμενου προοδευτικού – αριστερού φάσματος των πολιτικών δυνάμεων στις χώρες-μέλη της Ε.Ε., και μάλιστα ενόψει των ευρωεκλογών.
Διαπιστώνουν όλοι τη άνοδο της αντισυστημικής ψήφου, της ευρείας αμφισβήτησης και ανερχόμενης αντιπαράθεσης από μεγάλα τμημάτα των κοινωνιών προς τις κυρίαρχες πολιτικές και προς τον γερμανικό νεο-δεσποτισμό.
Και, αντί να δουν αντικειμενικά, να σκεφτούν ορθολογικά και να απαντήσουν συγκροτημένα μ ένα εναλλακτικό σχέδιο, με μια άλλη στρατηγική εξαντλούν τη στάση τους σε μια αποστεωμένη ρητορική, σε μια ξεπερασμένη συνθηματολογία,, σε μια αναποτελεσματική δημαγωγία, περί ”ακροδεξιάς”. Καταγγέλλουν την επιφαινόμενη πολιτική κατάληξη (δηλαδή, την ψήφο στα ακροδεξιά κόμματα), χωρίς να έχουν μπεί στην ανάλυση για τις ισχύουσες οικονομικές -κοινωνικές συνθήκες και πώς προέκυψαν, χωρίς να αντιλαμβάνονται τα βαθύτερα αίτια και τα ρεύματα στις κοινωνίες, χωρίς να έχουν απαντήσεις ουσίας και να παρεμβαίνουν με περιεχόμενο πραγματικών προοδευτικών πολιτικών που δίνουν λύσεις και δεν αμύνονται, ούτε απολογούνται, ούτε αγκυλωμένοι σε εξουσιαστικές θέσεις λαθροβιώνουν. Πολιτικές, που ανοίγουν νέες προοπτικές για την Ευρώπη και το Κοινωνικό της Διακύβευμα, που προχωρούν και δεν στέκουν φοβισμένες, καταγγελτικές κι ατελέσφορες, σχεδόν παρατηρητές, απέναντι στην ακροδεξιά.

Οφείλουν (οφείλουμε) να αντιληφθούν (αντιληφθούμε) ότι η ψήφος στην ακροδεξιά προκύπτει, συμβαίνει, επειδή η Αριστερά και το Προοδευτικό φάσμα Δυνάμεων, δεν κάνει αυτό που πρέπει, δεν επιβεβαιώνει στην πράξη και με διάρκεια αυτό που πρέπει να είναι. Επειδή, δεν υφίσταται, ζωντανή και δημιουργική, η σχέση της (η σχέση τους) με τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας, τις αναζητήσεις των πιο δυναμικών κοινωνικών δυνάμεων και το Μέλλον.

Οι κοινωνίες θα μιλήσουν.

Σφετεριστές (=ακροδεξιοί), Φοβισμένοι (=καθεστωτικοί πάσης φύσεως) και Ανατρεπτικοί (=φορείς Αλλαγής), θα βρεθούν σε νέα αφετηρία…

………………………………………………………….

Οι κοινωνίες, και μάλιστα σε τόσες χώρες, δεν τρελάθηκαν για να αυτοκαταστραφούν.
Οι Προοδευτικοί δεν επαρκούν, δεν είναι αυτό που οι συνθήκες και η Ιστορία απαιτούν.
Το μήνυμα των ευρωεκλογών απέναντι στις δεσπόζουσες ηγεσίες της Ε.Ε. και στις  Βρυξέλλες, απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές τους και τον αυθαίρετο ετσιθελισμό τους θα είναι πολύ ισχυρό, θα αποκτήσει χαρακτηριστικά κλονισμού. Οι κοινωνίες θα μιλήσουν και, με έναν τρόπο, θα απαιτήσουν…
Το σύνολο των Προοδευτικών Δυνάμεων θα χάνει, θα (ξε)πέφτει, όσο δεν απαντά συγκροτημένα, απέναντι στον γερμανικό οικονομικό εθνικισμό και το νεο-δεσποτισμό, απέναντι στην διεύρυνση των αντιθέσεων Βορρά – Νότου, στην αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους, στο μεταναστευτικό πρόβλημα ως πρόβλημα πολεμικών αναμετρήσεων και επιπτώσεων περιφερειακών διενέξεων, αλλά και ως σύμπτωμα ενδοχώριου προβλήματος, στο πρόβλημα των εθνών για ισοτιμία και συγκλίσεις με αυτονομία, στην κοινή ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με ταυτόχρονο αναπροσανατολισμό εξωτερικών σχέσεων.
Και κάτι, από τώρα, για την μετεκλογική περίοδο : αν δεν γίνουν τα παραπάνω (και, δυστυχώς, δεν βλέπω να δρομολογούνται), ας μην κάνουν οι Προοδευτικοί και η Αριστερά και το δεύτερο Λάθος (ακολουθώντας τα επανειλημμένα του SPD). Δηλαδή, να συναπσισθούν φοσβισμένοι και φοβικοί πίσω από ……………………

Συνεχίζεται εδώ :

https://www.scribd.com/document/406942981/περιοδικό ”e-ΔΙΑΥΛΟΣ”

********

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα