Ενα από τα σύμβολα της Γαλλίας, η Παναγία των Παρισίων, καταστράφηκε από τη φωτιά που ξέσπασε.

Οι εικόνες από το Παρίσι προκαλούν παγκόσμια θλίψη καθώς η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Πυροσβέστες, αστυνομικοί και άντρες της εκκλησίας διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μεταφέρουν ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων.

Ο δήμαρχος του Παρισιού ευχαρίστησε μέσω Twitter γι’ αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιουργήθηκε για να σωθούν τα αναντικατάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του ακάνθινου στεφανιού που οι Καθολικοί πιστεύουν πως το φορούσε ο Ιησούς, πριν την σταύρωση. Στον θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων, που σώθηκε από ολική καταστροφή, συγκαταλέγονται, ακόμη, ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί από την σταύρωση.

Ο πιο πολύτιμος θησαυρός της Παναγίας των Παρισίων είναι το ακάνθινο στεφάνι, το οποίο βρίσκεται στο βάθος του ναού και δεν είναι άμεσα ορατό στους επισκέπτες.

Εχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη. Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και τη διάρκεια της Σαρακοστής και τη Μεγάλη Παρασκευή.
Το ακάνθινο στεφάνι αγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο Λουδοβίκος Θ’, ο οποίος ήθελε να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως θρησκευτικό κέντρο.

Μάλιστα, φέρεται να έβγαζε τα αγκάθια και να τα έστελνε ως δώρα σε άλλους ηγεμόνες.
Τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης βιτρό παράθυρα είναι ένα εντυπωσιακό σημείο στη Παναγία των Παρισίων, που θλίβουν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της.

Αρχικά, ήταν δώρο του Λουδοβίκου Θ’, δημιουργήθηκε το 1260 και είναι αφιερωμένο στη Καινή Διαθήκη.
Απομακρύνθηκε από την πρόσοψη κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι Γάλλοι φοβήθηκαν ότι οι Γερμανοί θα βάλουν στόχο την Παναγία των Παρισίων και αποκαταστάθηκε το ‘60.

Τα ροζ βιτρό, που «αποτελούν ένα από τα σπουδαία αριστουργήματα του Χριστιανισμού», δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο έχουν καταστραφεί.

Η Παναγία των Παρισίων φιλοξενεί ένα από τα πιο διάσημα μουσικά όργανα στον κόσμο με 8.000 σωλήνες.
Το πρώτο όργανο του του καθεδρικού ναού εγκαταστάθηκε το 1403 από τον Friedrich Schambantz και αντικαταστάθηκε 300 χρόνια αργότερα από το 1738 από τον François Thierry.
Η τελευταία αποκατάσταση έγινε τη δεκαετία του 1900 και πλέον φέρει περισσότερους από 800 σωλήνες.

Πολλά από τα θρησκευτικά κειμήλια φυλάσσονται σε ένα μικρό θησαυροφυλάκιο για το οποίο οι επισκέπτες πληρώνουν 4 λίρες για να το δουν.
Στο ιερό υπάρχει ένα άγαλμα της Παναγίας και του Χριστού, μία από τις 37 αναπαραστάσεις της Παναγίας στον καθεδρικό ναό, που χρονολογείται από τον 14ο αιώνα.

europost.gr