Ο Τσίπρας και το ραντάρ της Περαίας.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Χθες,  Εδώ  αναφερθήκαμε αναλυτικά στο τι σημαίνει έλεγχος του εναέριου χώρου των Σκοπίων και πως θα γίνεται από την Ελλάδα, με αφορμή κάπως ακατανόητες δηλώσεις  του πρωθυπουργού κατά τη μετάβασή του στα Σκόπια.

Αλλά, όπως είπε και ο ίδιος η βοήθεια στη γειτονική χώρα δεν θα είναι, μόνο, στο στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό.

Ακριβώς, η δήλωσή του: «Αλλά για να μη μιλάμε μόνο για το στρατιωτικό σκέλος, σημαντική είναι η συμφωνία ανάμεσα στις Υπηρεσίες Πολιτικής Αεροπορίας, για τη βοήθεια και όσον αφορά την εκπαίδευση στελεχών της Βόρειας Μακεδονίας, και ό,τι αφορά όμως τη βοήθεια την τεχνική μέσω του ραντάρ υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουμε στο Αεροδρόμιο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη, να μπορέσουμε να δώσουμε σημαντική τεχνική υποστήριξη στον τομέα των πτήσεων, στον τομέα της τεχνικής ασφάλειας».

Υπάρχει, πράγματι, ένα τέτοιο ραντάρ το οποίο βρίσκεται στην Περαία και όχι στο εντός του αεροδρομίου Μακεδονίας, στρατιωτικό αεροδρόμιο Μίκρας, για το οποίο γράψαμε χθες.

Η συνεργασία αυτή δεν εγκαινιάζεται επι Συριζα. Προϋπήρχε.  Εδώ και χρόνια τα Σκόπια ζητούν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να μεταδίδει την εικόνα του ραντάρ της Περαίας στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Και με την τήρηση όλων των νόμιμων διαδικασιών αυτό γινόταν.

Τα πολιτικά ραντάρ, όπως αυτό της Περαίας, δεν υποβοηθούν μόνο την προσέγγιση αεροσκαφών στα αεροδρόμια, αλλά ελέγχουν και την εναέρια κίνηση. Η διαφορά τους από τα στρατιωτικά είναι ότι παρέχουν εικόνα 2D (απόσταση, αζιμούθιο), ενώ η πληροφορία του ύψους πτήσεως εκπέμπεται από τα ίδια τα αεροσκάφη, ωστόσο έχουν συγκρίσιμη εμβέλεια.

Επομένως, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν άλλες δύο εκδοχές των δηλώσεων Τσίπρα.

α) Ανακοίνωσε επισήμως κάτι που συνέβαινε εν κρυπτώ  για επικοινωνιακούς λόγους.

β) Η συνεργασία της ΥΠΑ με την ομόλογό της υπηρεσία των Σκοπίων αναβαθμίστηκε.

Εάν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω, η χρήση του τοπωνυμίου “Μίκρα” δεν οφείλεται σε παρανόηση, αλλά συνιστά παραχώρηση. Σε κάθε περίπτωση, υπήρξε παντελώς άστοχη.

 

 

 

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα