Ρίχνει πρόταση για ένταξη Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 04 Απριλίου 2019, 5:00 πμ
To θέμα της υποψηφιότητας-ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ θέτει στο επίκεντρο πρόσφατης ανάλυσης η δεξαμενή σκέψης του Atlantic Council. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γνωστής δεξαμενής σκέψης, Ντέιμον Γουίλσον, εξηγεί πως παρόλο που η γεωπολιτική αξία της Ανατολικής Μεσογείου μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου μειώθηκε σημαντικά, ωστόσο την τελευταία δεκαετία υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, που προέκυψαν κυρίως λόγω της συμμαχίας των Ρώσων με τον Άσαντ στη Συρία. Οι Ρώσοι σήμερα, προσθέτει, διατηρούν ναυτική και αεροπορική βάση στη Συρία.

«Το μοιρασμένο νησί έχει τρωτά σημεία που κακοποιοί παράγοντες μπορούν να αξιοποιήσουν, όπως για παράδειγμα η ελλιπής συνεργασία σε θέματα ασφάλειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενώ τονίζεται πως παρόλο που οι εγγυήτριες δυνάμεις στο νησί είναι τρία μέλη του ΝΑΤΟ, μέχρι σήμερα δεν κατάφεραν να πετύχουν μια λύση στο θέμα της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι τώρα είναι ίσως η ώρα για να γίνει.

Υποστηρίζει ότι με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού, οι δύο κοινότητες στην Κύπρο, η Αθήνα και η Άγκυρα μπορούν να πετύχουν μια λύση που να εμπνέει εμπιστοσύνη, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους της διεθνούς συμμαχίας αλλά και της ΕΕ.

«Η άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την επανένωση του νησιού μπορεί να αντικαταστήσει τη συνθήκη ασφάλειας Ελλάδας-Τουρκίας-Βρετανίας με μια συμμαχία δέσμευσης για ολόκληρο το νησί χωρίς την ύπαρξη εναλλακτικών μηχανισμών».
Ως μέρος της συμφωνίας, αναφέρεται στο άρθρο, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εγκαταστήσει ένα κέντρο συντονισμού στο νησί, το οποίο να φιλοξενεί προσωπικό από χώρες του ΝΑΤΟ περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, κάτι που θα επιτρέψει και τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το μοντέλο θα καθησυχάσει, σημειώνεται, και τις όποιες ανησυχίες έχουν οι δύο κοινότητες για τα θέματα ασφάλειας στο νησί.

«Αυτή η προσέγγιση θα αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα εγγυήσεων από ξένα κράτη, ενσωματώνοντας την Κύπρο σε μια συμμαχία βασισμένη στην κοινή άμυνα.

«Θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει τα σχέδια του ΝΑΤΟ ώστε να επικεντρωθεί στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας και δη στη Ρωσία και τις άλλες μη κρατικές απειλές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα μεταμόρφωνε την Κύπρο σε μια άγκυρα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία ταλανίζεται από κρίσεις. Παρόλο που οι πολιτικές διαφορές όντως υπάρχουν, η Κύπρος είναι ήδη ένα ελκυστικό μέλος για τη διατλαντική κοινότητα», επισημαίνει ο Αμερικανός ακαδημαϊκός, λέγοντας πως ήδη το νησί απολαμβάνει ισχυρές δημοκρατικές πολιτικά παραδόσεις, θεσμούς, καθώς επίσης και το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα