Ο αγωγός δεν θα περάσει από την Τουρκία είπε ο Νετανιάχου στον Πομπέο: Σε κατανοώ, απάντησε!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

US Secretary of State Mike Pompeo shake hands with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, during their visit at Netanyahu’s official residence in Jerusalem, 21 March 2019. Netanyahu will be hosted by US President Donald J. Trump at the White House on 25 March 2019 ahead of the Israeli general elections on 09 April. US President Trump said in a tweet on 21 March 2019, that ‘it is time for the United States to fully recognize Israel’s Sovereignty over the Golan Heights’ adding that it is of ‘critical strategic and security importance to the State of Israel and Regional Stability.’ Israel captured much of the Golan region from Syria in 1967 and then annexed it in 1981, a move that was never international recognized. EPA, AMIR COHEN, POOL

MARCH 22, 2019

Έχω διαβάσει τον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, δεν πήγε στην Ιερουσαλήμ για την τριμερή διάσκεψη, στην οποία και συμμετείχε, αλλά μόνο για να στηρίξει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, που δίνει την πιο κρίσιμη μάχη της πολιτικής του καριέρας. Ουδέν αναληθέστερο. Οι διπλωμάτες και οι ανταποκριτές στην αμερικανική πρωτεύουσα γνωρίζουμε ότι ο κ. Πομπέο είχε αποφασίσει από τον Ιανουάριο ότι θα συμμετείχε στην τριμερή της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, όπου και αν αυτή πραγματοποιείτο. Έτσι όταν ορίστηκε να γίνει στην Κρήτη, όλοι απάντησαν θετικά, συμπεριλαμβανομένου και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Όταν στη συνέχεια προέκυψε το θέμα των εθνικών εκλογών στο Ισραήλ, και συνειδητοποίησαν ότι κινδυνεύει να τις χάσει ο πρωθυπουργός της χώρας, συμφωνήθηκε να μεταφερθεί η σύνοδος από την Κρήτη στην Ιερουσαλήμ, διότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνταν και οι δύο σκοποί: Και η στήριξη στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και Η συμμετοχή στην τριμερή, η οποία ολοκληρώθηκε τελικά με μεγάλη επιτυχία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος συμμετέχουν από προχθές σε μία σημαντική στρατηγική ενεργειακή -και όχι μόνο – συμμαχία με το Ισραήλ, την οποία ευλόγησε ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, και στην οποία έχουν θέση και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Ιταλία. Το πλέον σημαντικό μήνυμα είναι ότι τα κράτη που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν στις εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Είναι ένα σαφές μήνυμα που αφορά πρωτίστως την Τουρκία, όπως και το Ιράν λόγω του Ισραήλ και τη Ρωσία λόγω της Αμερικής. Η κάθε χώρα δικαιούται να αναφέρεται στο δικό της εχθρό… Το σημειώσαμε και χθες, θα το επαναλάβουμε και σήμερα: Η Ελλάδα και η Κύπρος, εάν αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα τη νέα κατάσταση πραγμάτων θα έχουν μεγάλα κέρδη και οφέλη καθώς όπως είπε ο κ. Νετανιάχου, στην περίπτωση που αποφασιστεί οριστικά η κατασκευή του αγωγού East Med θα υπάρξει και στρατιωτική προστασία, ότι και να σημαίνει αυτό.

Ο κ. Νετανιάχου παρουσίασε όλες τις επιλογές για τους αγωγούς -και την επιλογή της Τουρκίας, που ίσως είναι η πιο συμφέρουσα- και στράφηκε προς τον κ. Πομπέο δείχνοντας του τον χάρτη της περιοχής λέγοντας τα εξής: αυτό δεν μπορεί να συμβεί ποτέ, ο αγωγός δεν μπορεί να περάσει από την Τουρκία.

Σε κατανοώ, ήταν η απάντηση του κ. Πομπέο, ο οποίος αντιμετωπίζει καθημερινά τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία στην Αμερική και γενικότερα στην Δύση. Γεγονός είναι ότι αυτά που είδαμε προχθές δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε πριν από μερικούς μήνες -γι’ αυτό και πολλοί δεν τα πιστεύουν. Αλλά υπήρξαν γεγονότα που ανάγκασαν την Αμερική να δει αυτή τη στρατηγική συμμαχία με διαφορετικό μάτι ενώ το βασικό ρόλο για την αλλαγή της αμερικανικής στάσης τον έπαιξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Τα νέα είναι καλά λοιπόν για την Ελλάδα και την Κύπρο και στον οικονομικό τομέα, αφού το Ισραήλ και η Αμερική φροντίζουν για την οικονομική πτυχή της κατασκευής του αγωγού που θα κοστίσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο στόχος είναι να μην επηρεαστούν η ελληνική και η κυπριακή οικονομία, που δεινοπάθησαν τα τελευταία χρόνια. Υπολογίζεται επίσης ότι θα ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το μήνυμα που έστειλε η Αμερική προς την Τουρκία ήταν ισχυρό και θα έλεγα και τελεσιγραφικό υπό την έννοια ότι έχει δημιουργηθεί μία στρατηγική συμμαχία στη Μεσόγειο, που αδυνατίζει και το ρόλο της Τουρκίας. Ο κ. Πομπέο εισήλθε σε αυτή τη διαδικασία με δισταγμό, αλλά προχθές ήταν ο πιο ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ιερουσαλήμ, διότι αρχίζει να σχηματίζεται ένας ενεργειακός άξονας στη Μεσόγειο που θα εξυπηρετεί απόλυτα τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Ο Αμερικανός υπουργός είπε κάποιες κουβέντες στη διάρκεια της τριμερούς, που άρεσαν και στον κ. Αναστασιάδη και στον κ. Τσίπρα. Κυρίως για το πως θα βρεθούν τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση του αγωγού και για τη στάση της Αμερικής έναντι των δύο χωρών, απ’ εδώ και πέρα.

Όλα τα παραπάνω αν συνδυαστούν με τα νέα δεδομένα στη σχέση της Αμερικής και της Τουρκίας, δίνουν το δικαίωμα στην Ελλάδα και την Κύπρο να αισιοδοξεί. Το Πεντάγωνο κινείται ήδη προς το πάγωμα και της παράδοσης των F-35 που ήδη αγόρασε η Τουρκία. Είναι χωρίς αμφιβολία μία κίνηση που δείχνει την πορεία του φιδιού, εν μέσω πληροφοριών ότι η Αμερική ετοίμασε βαρύ πακέτο κυρώσεων για την κατοχική δύναμη και τον Ταγίπ Ερντογάν προσωπικά.

Πηγή: Ο αγωγός δεν θα περάσει από την Τουρκία είπε ο Νετανιάχου στον Πομπέο: Σε κατανοώ, απάντησε! https://hellasjournal.com/2019/03/o-agogos-den-tha-perasei-apo-tin-toyrkia-eipe-o-netaniachoy-ston-pompeo-se-katanoo-apantise/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα