Ο κύβος ερρίφθη: Η Ελλάδα και η Κύπρος στο στρατηγικό “κλαμπ” της Αμερικής και του Ισραήλ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

U.S. Secretary of State Michael R. Pompeo takes questions from the traveling press en route to Kuwait on March 18, 2019. [State Department photo by Ron Przysucha, Public Domain]

MARCH 20, 2019

Στην Ιερουσαλήμ διεξάγεται σήμερα η πιο σημαντική τριμερής συνάντηση μεταξύ των ηγετών του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει η Αμερική, αλλά η πρώτη σε τόσο υψηλό επίπεδο. Είχε προηγηθεί η παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ στην προηγούμενη τριμερή, όταν και δόθηκε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του κ. Μάικ Πομπέο, ο οποίος παραμένει και σήμερα ο πιο συχνός συνομιλητής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Στο τελευταίο τους γεύμα στο Λευκό Οίκο, οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη σημαντικότητα της τριμερούς, καθώς τίθενται τα θεμέλια για μία μεγάλη συμμαχία στη Μεσόγειο από χώρες που δεν πρόκειται να δημιουργήσουν ποτέ προβλήματα στην Ουάσιγκτον. Καμία εκ των χωρών αυτών (Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρος) δεν πρόκειται ποτέ να μετατραπεί στη σημερινή Τουρκία, η οποία αντιστρατεύεται με όλα τα μέσα τα συμφέροντα της Δύσης.

Στις χώρες αυτές πρέπει να προστεθεί και η Αίγυπτος, ενώ -ως γνωστόν- γίνεται προσπάθεια για να συμμετέχει και η Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας σκέφτεται σε αρκετά θέματα όπως ο Αμερικανός Πλανητάρχης.

Πρέπει να τονίσουμε ένα γεγονός: Αυτό που θα δούμε σήμερα, στις 7 το βράδυ ώρα Ιερουσαλήμ, δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε πριν από μερικούς μήνες -πόσο μάλλον πριν μερικά χρόνια- όταν το Ισραήλ και η Τουρκία αποτελούσαν τον πιο ισχυρό άξονα στη γειτονιάς μας, με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Αλλά και μέχρι πρόσφατα οι Αμερικανοί ήταν διστακτικοί για να μην ερεθίσουν την Τουρκία και επειδή -κατά τη γνώμη μου- περίμεναν να δουν τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Καταλύτης για όλα αυτά που συμβαίνουν ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, ο οποίος είχε σχεδιάσει αυτή τη νέα συμμαχία και είχε βάλει τα πάντα στη θέση τους πριν αποχωρήσει από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα σχέδια του «ήρθε και έκατσε» και η επιτυχία της Exxon Mobil. Όχι μόνο τα αποτελέσματα ήταν καλά αλλά ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός προχωρά και σε μία μεγάλη συνεργασία με το Ισραήλ σε ένα από τα δικά του τεμάχια στην ισραηλινή ΑΟΖ. Λέχθηκε και δεν διαψεύστηκε ότι το τεμάχιο που επέλεξε η Exxon Mobil διαθέτει περισσότερους «θησαυρούς» και από αυτούς του αιγυπτιακού Ζορ.

Ταυτόχρονα, σήμερα θα σηματοδοτηθεί και η μεγάλη επιστροφή της Αμερικής στη Μεσόγειο, που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να κυριαρχήσει στρατηγικά στην ευρύτερη γειτονιά μας. Απέναντι της θα βρεθεί η Ρωσία, η οποία ελέγχει και επίσημα την ΑΟΖ της Συρίας. Οπότε, για να επιτύχει την κυριαρχία της, απαιτούνται, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, πρόθυμους συμμάχους και -κατά τη γνώμη πολλών αναλυτών- τους έχει βρει: Είναι το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος -ίσως και η Ιταλία, εάν επικρατήσει η λογική. Στην ατζέντα αυτών των χωρών βρίσκονται βασικά η ενεργειακή ασφάλεια και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Αμερική συνεχίζει την προσπάθεια να επαναφέρει την Τουρκία στη Δύση, αλλά -πάντα με τα σημερινά δεδομένα- αυτό αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο. Ο ισλαμιστής πρόεδρος της, Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε ήδη όλους τους αμερικανικούς όρους, οπότε -και με δεδομένο ότι οι δύο χώρες παραμένουν σκληρά στις θέσεις τους- οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον βλέπουν οριστική ρήξη μέχρι το καλοκαίρι. Επειδή όλα αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη, μέχρι τη ρήξη ή τη συμφιλίωση, θα γίνουμε μάρτυρες πολλών επεισοδίων. Ο Ταγίπ Ερντογάν και ο κ. Τραμπ δεν θα σταματήσουν να μας εκπλήσσουν. Τα οφέλη για την Ελλάδα και την Κύπρο θα είναι πολλά, ιδιαίτερα εάν η Τουρκία τα «σπάσει» με την Ουάσιγκτον.

Αλλά, είναι βέβαιο ότι ακόμα και «αν τα βρουν» οι Αμερικανοί με τους Τούρκους, η νέα συνεργασία που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα συμπεριλάβει και την Ιταλία θα προχωρήσει κανονικά και δεν θα επηρεαστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γράψει από την Κυριακή, στο κοινό ανακοινωθέν θα γίνεται αναφορά στις τουρκικές απειλές στη Μεσόγειο. Επίσης ο κ. Πομπέο θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Πρόεδρο της Κύπρου, τους κινδύνους που εγκυμονεί η επιθετικότητα της Τουρκίας και θα ζητήσουν επίσημη τοποθέτηση της Αμερικής για τις απειλές του Αττίλα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αναλυτές προσθέτουν και την εξής σημαντική λεπτομέρεια: Ότι η παρουσία του κ. Πομπέο στην τριμερή της Ιερουσαλήμ αποδεικνύει και την υποστήριξη της Αμερικής στον αγωγό EastMed. Η επίσημη ανακοίνωση για τον αγωγό θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη τριμερή, που θα γίνει στην Κρήτη, πάλι με τη συμμετοχή των Αμερικανών.

Πηγή: Ο κύβος ερρίφθη: Η Ελλάδα και η Κύπρος στο στρατηγικό “κλαμπ” της Αμερικής και του Ισραήλ https://hellasjournal.com/2019/03/o-kyvos-errifthi-i-ellada-kai-i-kypros-sto-quot-klamp-quot-tis-amerikis-kai-toy-israil/

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αραγε ποτε θα ριφθει ο κυβος για την προστασια του Αιγαιου ΜΑΣ απο τους Τουρκους , οταν μετα το casus beli τους στην 10ετια του 1980 παραβιαζουν συνεχως τα κατωχυρωμενα διεθνως εθνικα μας συμφεροντα της κυριαρχιας , του Δικαιου της Θαλασσης και του ελεγχου του εναεριου χωρου μας;;;.
    Οι οποιες διεθνεις συναντησεις καταδεικνυουν οτι οι συναντωμενες χωρες ,υπο την υψηλη εποπτεια των ΗΠΑ ,-που εχει και την βαση της Σουδας στη Κρητη- θα προστατευσουν τις υποθαλασσιες πηγες καυσιμων της Ανατολικης Μεσογειου , γιατι θα απαλλαγουν απο τις εξαρτησεις τους με τις χωρες του Αραβικου κολπου και αυτο δεν ειναι λιγο-.
    Η Τουρκια -με Ερντογαν ,η, αλλον ,κατα πασα ποθανοτητα τον κ.Νταβουτογλου ,η στρατιωτικο- δεν θα τα βαλει με την ”τριπλετα” και τις ΗΠΑ στην Ανατολικη Μεσογειο , αλλα ΚΑΙ θα διαπραγματευθει την προωθηση των καυσιμων προς δυσμας μεσω Τουρκιας -που ειναι οικονομικωτερη και φυσικα εναντι ανταλλαγματων (μπαξισιων δηλαδη)-ΚΑΙ κυριως, θα εξασφαλισει την μη οριοθετηση της ΑΟΖ μεταξυ Ελλαδος και Κυπρου , μεσω Καστελοριζου ,η, το πιθανωτερο -μετα την ρητη δηλωση του πρωην Ελληνος ΥΠΕΞ κ. Κοτζια-την κατα το ημισυ συμμετοχη της σε ολες τις πηγες καυσιμων ανακαλυφθουν σαυτην την Ελληνοκυπριακη ΑΟΖ.
    Τι λεμε τωρα.
    Ποτε εχασε η Τουρκια ,εδω και 100 χρονια σε αντιπαραθεσεις της με την Ελλαδα μας , οταν μαλιστα εχει αυτη η Ελλαδα και κυβερνηση αριστεροδιεθνιστων , που ”καταχαρηκαν”την Συμφωνια με τα Σκοπια ,με την οποιαν χαρισαν τα αδιατιμητα ”χρυσαφικα” αιωνων, που μας αφησαν ο Μ.Αλεξανδρος και οι αγωνες μας απο τον 6ομ.Χ αιωνα μεχρι το 1949 στην ανυστακτη βουλιμια των Σλαβων της Ευρωπης ;;;.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα