10 πολιτικοί κατατρέχουν την Αλβανία δύο δεκαετίες

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Πολιτική ανάλυση

Μάρτιος 10, 2019. 21:44

«Η Αλβανία έχει χάσει πολλές ευκαιρίες, χρόνο και ενέργεια και οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι διεφθαρμένες και οι αντικρουόμενες πολιτικές ελίτ που μας κυβέρνησαν», γράφει η αλβανική ‘Politiko’ επικαλούμενη έρευνα του Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται το πολυκομματικό σύστημα δημιούργησε τις νέες κομματικές πυραμίδες, στις οποίες οι επικεφαλής έγιναν ηγέτες και κατόπιν ‘ιδιοκτήτες’ των κομμάτων.

Η πραγματική ανταγωνιστική και κομματική λειτουργία των κομμάτων καταστράφηκε και η μοίρα της χώρας καθορίστηκε από μερικά ονόματα πολιτικών.

Είναι σπάνιο…

Είναι σπάνιο να βρεθεί μια άλλη χώρα στην Ευρώπη που οι ίδιοι πολιτικοί που ξεκίνησαν τη μετάβαση από τον κομμουνισμό  στη σημερινή δημοκρατία, συνεχίζουν να βρίσκονται ακόμη και σήμερα στη πολιτική διαδικασία αποφάσεων, μετά από 29 χρόνια.

Είναι σπάνιο να βρεθεί αλλού στην Ευρώπη όπου οι πολιτικοί έχουν περισσότερες από δύο δεκαετίες στην πολιτική να μην αποδέχονται καμία προσωπική ευθύνη, αλλά πάντα να χρησιμοποιούν ρητορική συλλογικής ευθύνης για τα υπόλοιπα μέρη σε όλες τις αποτυχίες της μετάβασης.

Είναι σπάνιο να βρει κανείς στην Ευρώπη πολιτικούς που δημιουργούν οι ίδιοι ‘πολέμους’ και ‘ειρήνες’ δημιουργώντας πολιτικές κρίσεις και στη συνέχεια προσφέρονται να γίνουν οι πολιτικοί διασώστες για βγάλουν τη χώρα από την κρίση- χωρίς να αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για τις αποτυχίες που δημιούργησαν αλλά παρουσιάζουν μόνο τα πλεονεκτήματα της επιτυχίας.

Είναι σπάνιο να βρει κανείς σε άλλη χώρα στην Ευρώπη μια τέτοια κρίσιμη ισορροπία όπως στην Αλβανία, όπου ο λαός να είναι τόσο ερωτευμένος και υποτακτικός στους ίδιους πολιτικούς ηγέτες.

Αλληλοϋποστηρίζονται, καρπώνονται τα ίδια χρήματα, αλληλοπροστατεύονται και συγχρόνως λατρεύονται από τους οπαδούς τους, απορρίπτοντας κάθε κριτική και αλλαγή.

Είναι σπάνιο σε κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη, οι πολιτικοί τα προσωπικά πάθη τους  να  τα μετατρέπουν σε κρατικές πολιτικές, και οι προσωπικοί δεσμοί τους  και ο προσωπικός τους πλούτος να μετράται ως πρότυπο για την ευημερία όλων των πολιτών.

Ο πίνακας…

Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει ότι οι σημερινοί πολιτικοί ηγέτες βρίσκονται στην εξουσία εδώ και δεκαετίες και ορισμένοι είναι επικεφαλής της πολιτικής ζωής επί 29 χρόνια.

Το ερώτημα είναι:

Όταν η πραγματικότητα όπως εμφανίζεται, στον πίνακα κάτω,  που δείχνει ότι οι πολιτικοί αυτοί κυριαρχούν στην αλβανική πολιτική ζωή εδώ και τρεις δεκαετίες, που λένε την ίδια ρητορική  κατά του πολιτικού κατεστημένου, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για τα πάντα και συνεχίζουν  να λένε ότι αυτοί είναι η λύση, είναι η καλύτερη επιλογή και το μέλλον μας;

Το προσωπικό του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών ανέλυσε την εξέλιξη της σταδιοδρομίας των κορυφαίων πολιτικών ηγετών, οι οποίοι είναι ίδιοι ή μέσω των ενεργειών των κομμάτων τους στο Κοινοβούλιο (SP, DP, SMI, RP, SDP, PBDNJ, MND, PDK, PDIU).

Ο σκοπός της ανάλυσης είναι η μέτρηση της καμπύλης της πολιτικής σταδιοδρομίας του καθενός από τους αρχηγούς των κύριων πολιτικών κομμάτων, πόσα χρόνια έχουν ισορροπήσει στην πολιτική, πόσα χρόνια ήταν στην εξουσία ή στην αντιπολίτευση.

 

Πολιτικοί- σε πολιτική δραστηριότητα- σύνολο ετών- στην εξουσία- στην αντιπολίτευση

politiko.al

The Hellenic Information Team

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα