Προσέξτε τι πραγματικά συμβαίνει στο πολιτικό σκηνικό.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Οι επερχόμενες εκλογές δεν θα είναι σημαντικές μόνο ως προς την κυβερνητική διακύβευση ποιος, δηλαδή, θα κυβερνήσει αλλά και αν θα κυριαρχήσει στον αριστερό/ κεντροαριστερό χώρο ο Συριζα.

Φυσικά, με τις προβλέψεις που μπορούν να γίνουν αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Συριζα θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και της κεντροαριστεράς. Και εδώ, ακριβώς, βρίσκεται το πρόβλημα.

Ή, μάλλον, το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι η πλειοψηφία του λαού δεν έχει πολιτικό φορέα που να την εκφράζει.

Τα μείζονα ζητήματα της χώρας είναι, βεβαίως, οικονομικά αλλά δεν είναι μόνο οικονομικά. Είναι ταυτότητας και εθνικά.

Αν αποδεχθούμε ότι οι παροχές δεν λύνουν κανένα οικονομικό πρόβλημα και πως αν δεν παραχθεί πλούτος πολύ σύντομα θα σταματήσουν, τότε το συμπέρασμα είναι ότι ο Συριζα δεν εκφράζει την συντριπτική πλειονότητα του κόσμου που πολιτικά νοιώθει στο κέντρο/ κεντροαριστερά αλλά ανησυχεί και για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ταυτότητας.

Ο Συριζα ήταν, και εν πολλοίς παραμένει, ένα αμάλγαμα αριστερών σεχτών του μακρύ μεταπολιτευτικού χρόνου στις οποίες προσέδωσε την κυρίαρχη ιδεολογική αντίληψη ο αναθεωρητισμός του ΚΚΕ ες. (αναθεωρητισμός όχι μόνο στο εσωτερικό της κομμουνιστικής ιδεολογίας αλλά γενικότερα) και την εκλογική βάση για να γίνει κόμμα εξουσίας το μεγαλύτερο ποσοστό που συγκροτούσε τον μόνιμο πυρήνα του ΠΑΣΟΚ. Ψηφίστηκε, και συνεργάστηκε και με ένα τμήμα της Δεξιάς, με το οποίο συνεχίζει να συμπορεύεται.

Προεξάρχοντος του Τσίπρα, ο σκληρός πυρήνας του κόμματος κινήθηκε στην τροτσκιστική λογική του εισοδισμού. Προκειμένου να πετύχει τον τακτικό του στόχο, συμμάχησε και συμμαχεί, με την κάθε φορά δύναμη που θα του δώσει τη δυνατότητα να τον πετύχει.

Συμμάχησε μια συμμαχεί με ένα τμήμα της Δεξιάς, συμμάχησε και συγκυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, συμμάχησε και κατέκτησε την εξουσία με τις εξωκοινοβουλευτικές κομμουνιστικές δυνάμεις οι οποίες αποδείχτηκαν, πέραν αρχών, το ίδιο εξουσιομανείς όπως και οι αστικές.

Ο άμεσος, τώρα, στόχος του είναι η εκλογική επιτυχία. Και επειδή νοιώθει ότι η τετράχρονη εξουσία του προκάλεσε φθορές, αναζητά υποστήριξη από δυνάμεις με τις οποίες νοιώθει ιδεολογικά πλησιέστερα, όπως είναι οι αποδομητικές δυνάμεις της ελληνικής αριστεράς/ κεντροαριστεράς που είναι υπαρκτές στον ελληνικό χώρο. Αν και είναι μειοψηφικές, κατέχουν τις κυριότερες θέσεις εξουσίας με τη βοήθεια των Μέσων Ενημέρωσης κάθε μορφής.

Υπάρχει, δηλαδή, μια τεράστια αναντιστοιχία μεταξύ της διοίκησης του ελληνικού κράτους (πολιτικής και γραφειοκρατικής) και της επιθυμίας της ελληνικής κοινωνίας.

Το ότι αυτή η αναντιστοιχία δημιουργεί πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας δεν ενδιαφέρει, απολύτως, κανέναν.

Και δεν ενδιαφέρει διότι η αποδομητική τάση διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα. Δεν απαντάται, μόνο, στο Συριζα. Υπάρχει, καιροσκοπικά κοιμωμένη, και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΚΙΝΑΛ. Φυσικά, κυριαρχεί στο «Ποτάμι».

Τα υπόλοιπα κόμματα (ΚΚΕ) δεν ενδιαφέρουν διότι δεν επηρεάζουν το δημόσιο λόγο, ή δεν έχουν πια καμιά σημασία (ΑΝΕΛ, Λεβέντης, κλπ).

Η αντιπαράθεση, σήμερα, δεν δίνεται στη βάση του παλιού πολιτικού διαχωρισμού κοινωνικών τάξεων που εκπροσωπούν τα πολιτικά κόμματα αλλά στην αντίληψή τους για το τι είμαστε (ταυτότητα) και που πάμε (οικονομία, εθνικά θέματα).

Και εδώ βρίσκεται το βαθύ ρήγμα κοινωνίας και πολιτικής.

Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας πιστεύει στην ταυτότητα που έχει διαμορφώσει ως καταγωγή και εξέλιξη, πιστεύει στην παράδοση, πιστεύει στην υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας και στην έννοια της πατρίδας.

Το πολιτικό σύστημα, αντιθέτως, έχει μια αποδομητική προσέγγιση ως προς το πρόταγμα της ταυτότητας και μια πιο large προσέγγιση στην έννοια προάσπισης του εθνικού συμφέροντος. Του δίνει, κατά το δοκούν, και αναλόγως της συγκυρίας μια διαφορετική ερμηνεία. Τα παραδείγματα είναι πολλά και εκφράστηκαν, επιγραμματικά, με τη θεωρία περί μοναχοφάηδων του πρώην υπουργού εξωτερικών.

Δηλαδή, δεν έχει σημασία τι δικαιούσαι από άποψη διεθνούς δικαίου ή συμφωνιών που επετεύχθησαν μετά από σκληρές πολεμικές αναμετρήσεις αλλά αν με βάση το «μοναχοφαησόμετρο» του κ. Κοτζιά έχεις ή όχι πολλά τα οποία πρέπει να μοιράσεις.

Αυτή είναι η βάση στην οποία ο Συριζα καλεί τις, κατ αυτόν, «προοδευτικές» δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω του. Το λέει, άλλωστε. Πρόκριμα είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ο προοδευτισμός ορίζεται με βάση το αν συμφωνείς ή όχι μαζί της.

Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιος να είναι αριστερός, ή κεντροαριστερός και να αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η διαχωριστική αυτή γραμμή που έσυρε ο Συριζα είναι σαφής. Και αν ο Συριζα κερδίσει στις εκλογές, και κέρδος δεν είναι μόνο η επικράτησή του ως πρώτου κόμματος αλλά και η ενισχυμένη παρουσία του ως δεύτερου, η επικίνδυνη ιδεολογική αντίληψη που αποτελεί την πραγματική ταυτότητά του, θα επικρατήσει.  Γι αυτό χρειάζεται προσοχή.

Αυτό σημαίνει, λαμβανομένης, υπόψη, και της ρήσης του Δένδια «στη Νέα Δημοκρατία είμαστε πολλές τάσεις τη συνισταμένη των οποίων εκφράζει ο Μητσοτάκης»  ότι η πλειονότητα του ελληνικού λαού θα μείνει χωρίς, πραγματική, πολιτική εκπροσώπηση.

Για τη στάση του ΚΙΝΑΛ ως προς τα παραπάνω η εικόνα δεν είναι σαφής. Στο  ΚΙΝΑΛ και σε κοινωνικό και σε πολιτικό επίπεδο παρέμειναν, κυρίως,  οι σημιτικές δυνάμεις. Και ο σημιτισμός αποτέλεσε τη μήτρα κυοφορίας αυτών των αντιλήψεων, πέραν της κομμουνιστικής αναθεωρητικής αριστεράς. Παιδιά του Σημίτη είναι όσοι επιχειρούν να στήσουν την αβερώφεια γέφυρα.

Ποιος θα εκφράσει, λοιπόν, την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας πέραν των διαφόρων γραφικοτήτων που παρουσιάζονται;

Διότι ό,τι εμφανίστηκε, ως εναλλακτική πρόταση ως σήμερα, έχει στοιχεία γραφικά και ακραία. Η πλειοψηφία του λαού δεν είναι ούτε γραφική ούτε ακραία.

Αναζητά έναν πολιτικό φορέα που θα σέβεται την ύπαρξη, την παρουσία της και το δικαίωμά της να ζήσει.

Αυτό είναι το νέο, μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας. Το οποίο επιτείνεται με την επικράτηση, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου των στρατιωτικών και γραφειοκρατικών πυρήνων που έχουν ευρασιατικό προσανατολισμό.

 

spot_img

10 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σωστά τα περιγράφετε σε επίπεδο κοινωνιολογίας κ. Σαββίδη, μόνο που η πραγματικότητα είναι πολύ πιο πεζή & κοινότοπη. Η μάζα ουδόλως ενδιαφέρεται αν θα υπάρχει Ελλάδα το 2080, αλλά μόνο για το αν ο Μητσοτάκης προχωρήσει σε αξιολόγηση στο Δημόσιο ή περιορίσει την ΑΘΛΙΑ επιδοματική πολιτική των Συριζαίων. Με άλλα λόγια, η ελληναρία ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για την τσέπη & το σήμερα.

    Μια και αναφερθήκατε σε αυτό που ψήφισα τα τελευταία χρόνια, θεωρώ ότι το ποτάμι ήρθε ακριβώς την κατάλληλη στιγμή προσπαθώντας να συγκεράσει παράλληλα 2 τάσεις / χώρους. Το μετριοπαθές/μεταρρυθμιστικό τμήμα της κεντρο-αριστεράς & τη φιλελεύθερη τάση της κεντρο-δεξιάς. Δηλ κόσμο που ένιωθε να πνίγεται μέσα σε ΠΑΣΟΚ & ΝΔ αντίστοιχα. Δύσκολο εγχείρημα και με δεδομένη την απειρία του Σταύρου στην πολιτική, κατέρρευσε πολύ γρήγορα. Ιδιαίτερα τώρα με τα Σκόπια, το ποτάμι κατάφερε να απογοητεύσει όλους αυτούς που πίστεψαν σε αυτό.

    Μια και μας θυμήσατε τα παλιά με αυτές τις φωτογραφίες, μάλλον είστε σε αναζήτηση μιας προσωπικότητας που να έχει ως πρόταγμα στην ατζέντα την αγάπη για την πατρίδα. Φευ – παρήλθον αυτοί οι χρόνοι, κ. Σαββίδη. Η ελληναρία ψάχνει με αγωνία το επόμενο παρατράγουδο (τώρα είναι hot ο Βελόπουλος, μετά θα είναι κάποιος άλλος), έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού της ότι το status quo στη χώρα δε θ’ αλλάξει στο διηνεκές. Δηλ το δημόσιο ως έχει, τα λεφτά να έρχονται από μνημόνια και δε βαριέσαι και το κυριότερο να μην πειράξει κανείς την εκκλησία του και τον… Ολυμπιακό του!

    Άλλωστε, μετριοπαθής κεντρώα στάση και αγάπη για την Ελλάδα, δε γίνεται! Μόνο ακροδεξιός μπορεί να είναι κανείς με τέτοιες αντιλήψεις lol (η 2η πιο αγαπημένη λέξη των Συριζαίων).

    • Φάσκεις και αντιφάσκεις. Από την μια λες ότι η “η ελληναρία ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για την τσέπη & το σήμερα” και από την άλλη μιλάς για κεντροαριστερά, φιλελεύθερη, κεντροδεξιά και τα ρέστα, που διερωτώμαι ποιον αλήθεια ενδιαφέρουν και ποιος ξεσκαλίζει τέτοιες λεπτομέρειες. Αυτός που “ενδιαφέρεται ΜΟΝΟ για την τσέπη & το σήμερα””;

      • Ο κεντρώος χώρος ενδιαφέρεται για αυτά και τα ρέστα και συμμετείχε στο πείραμα του ποταμού. Τα ποσοστά που πήρε όμως, δείχνει την πάστα της ελληναρίας.

        Θυμάσαι άραγε ότι ο Καμμένος είχε πάρει ΔΙΨΗΦΙΟ στις πρώτες εκλογές που συμμετείχε; ‘Ενα αντιπροσωπευτικότατο δείγμα ελληναρίας είναι και οι ψηφοφόροι του.

        Το κόμμα του αντι-μνημονίου (για να μη πω το κόμμα του εθνικού σπορ της Ελλάδος και παρεξηγηθούμε), τους έβαλε στη βουλή τον Σεπτέμβρη του 2015 με ψηφισμένο 3ο μνημόνιο.

        Τέτοιοι είναι.

        • Κατ’ αρχάς, η λέξη “ελληναρία” δεν μού λέει τίποτε.

          Εγώ αντιγράφω αυτά που γράφεις εσύ και τα βρίσκω αντιφατικά.

          Το σχόλιό σου μού είναι εντελώς ασαφές. Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις, τελικά.

  2. Aγαπητέ συνάδελφε, όλα ωραία όλα καλά τα γράφεις, αλλά με αναγκάζεις να υπερασπισθώ τους Τροτσκιστές και τον εισοδισμό τους. Ναι, μπαίναν στα ρεφορμιστικά κόμματα, αλλά είχαν στόχο να τα στρέψουν προς μια καθαρά αντικαπιταλιστική πορεία και να τα φέρουν στην πορεία της σοσιαλιστικής επανάστασης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπήκε με τέτοιο σκοπό στις συμμαχίες που,σωστά περιγράφεις, παρά μόνο για να διευκολυνθεί στην νομή της εξουσίας.

  3. ”Ποιος θα εκφρασει την πλειοψηφια της Ελληνικης κοινωνιας …. που αναζητα ενα πολιτικο φορεα , που θα σεβεται την υπαρξη ,την παρουσια της και το δικαιωμα της να ζησει”;;; , διερωτασθε στο τελος τοτ αρθρου σας αγαπητε κ. Σαββιδη.
    Η απαντηση στο ερωτημα σας αυτο θα δοθει στις τρεις εκλογικες αναμετρησεις απο του τελους Μαιου μεχρι στις 20 Σεπτεμβριου , που δεν αποκλειεται να ειναι απο 21 Απριλιου μεχρι στις 26 Μαιου του σωτηριου ετους , που διανυουμε.
    Και η απαντηση θα ειναι ενθαρρυντικη αν κερδισουν με 80% ολες οι ΑντιΤσιπροζυριζα πολιτικες δυναμεις , που θα καταδειξει και την αντιθεση της μεγαλης αυτης πλειοψηφιας των Ελληνων στην Συμφωνια με τα θρασυτατα Σκοπια, η οποια Συμφωνια θεωρειται ως η πρωτη παραγραφος του ”Πιστευω”της νεας Συριζοαριστερας.
    Αν αυτο επιβεβαιωθει με τις εθνικες εκλογες ο σοφος λαος θα αναθαρρησει και σιγουρα θα αναζητησει και θα βρει ευκολωτερα τον αναγεννητή ηγετη του της επομενης 8ετιας , οπως τον βρηκε μετα τον ανταρτοεμφυλιο το 1952 και μετα την στρατιωτικη δικτατορια το 1974.
    Αυτο ”τρεμει” η σημερινη κυβερνωσα Αριστερα και θα καμει ο,τι εκανε και η ΑνδρεοΠασοκοΑριστερα το 1985 , οταν εγκολπωθηκε τον δεξιο-τυπου κ. Δενδια- Γιαννη Μπουτο , τον κομμουνιστη Μαρκο Βαφειαδη και αλλους και κατασυρρικνωσε τα δυο ΚΚΕ του Φλωρακη και Κυρκου, για να μη βγει η καλπαζουσα τοτε Ν.Δημοκρατια του εφιαλτη κ. Μητσοτακη, αφου προηγουμενως εξαπατησε αγενεστατα τον τοτε Προεδρο της Δημοκρατιας , αειμνηστο Κων/νο Καραμανλη.
    Αυτην την τεχνογνωσια χρησιμοποιει και θα χρησιμοποιησει μεχρι τις εκλογες η Συριζοκυβερνηση, μονο που τοτε δεν ειχε ”σκασει” το σκανδαλο Κοσκωτα και υπηρχε η δυνατη συνιστωσα του Πατριωτικου ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρεα να βροντοφωναζει -και μερικες φορες να το εννοει- το συνθημα ” Η Ελλαδα ανηκει στους Ελληνες και δεν εκχωρειται” , κατι που δεν μπορει να ξαναεκφωνηθει μετα την Συμφωνια των Πρεσπων , γιατι δεν ρωτησαν οι κ.κ. Τσιπρας , Καμμενος και Κοτζιας τους ιδιοκτητες της Ελλαδος Ελληνες ο,που γης , προτου την υπογραψουν.
    Σε περιπτωση ομως που ο σοφος λαος δωσει αλλα ποσοστα στις εθνικες εκλογες θα εξαφανισθει αμεσως το ΚιναλοΠασοκ , με τα Ποταμια και τα ρυακια του και θαρθουν τ’απανωκατω στην κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικη ζωη της Ελλαδος και των Ελληνων και ισως αποτολμηθει η αλλαγη των συνορων στα Βαλκανια , που θα καθορισουν τριτοι -οπως απο το 1870- 1999 εγινε σε πρωτη φαση και συνεχιζεται στο Κοσσοβο και αλλου.
    Οι πιθανοτητες παντως να επιβιωσει με αυξημενα ποσοστα στις προσεχεις εκλογες το ΚιναλοΠασοκ ,τωρα που βγηκε στο προσκηνιο ο νικητης των εκλογων του 2009 κ.Γ.Α.Παπανδρεου και ο κ. Τσιπρας ”τ’αβαλε” και με τον πρωην πρωθυπουργο κ. Κωστα Καραμανλη θεωρουνται σχεδον βεβαιες.
    Κατι ”μαγειρευθηκε” στην δεξιωση του Νεστορος κ. Αντωνη Λιβανη.
    Ενας ειναι ο ‘εχθρος” για ολους . Η Δεξια , που ποτε δεν καταφεραν να την βαλουν απο το 1981 στο χρονοντουλαπο της Ιστοριας.
    Τι καλα θα ηταν ομως αν, ο σοφος λαος επετρεπε χωρις υβρεις την εναλλαγη στην εξουσια των φιλοευρωπαικων δυναμεων, οπως γινεται -και θα γινει -στα υπολοιπα κρατη της Ευρωπαικης Ενωσεως μας.

    • Σε αυτό που ρωτάς στο τέλος:

      – Θα σου πει ο άλλος (για να κάνω το δικηγόρο του κακού)… μα αυτούς εναλλάσσαμε όλα αυτά τα χρόνια και χρεοκοπήσανε τη χώρα, καταφάγανε κλπ. Για όλη αυτή την μεταφερόμενη μάζα πασόκων, ήταν απολύτως λογικό να κάνουν κυβέρνηση τον μάγκα που θα έσβηνε τα μνημόνια μ’ ένα άρθρο, θα έτρεμε η Ευρώπη, go back Mrs Merkel… τα γνωστά.

      – Το άλλο που μου έλεγε μια θεία μου τότε πίσω στα Χριστούγεννα του ’14 “ε μα πόσο χειρότερα μπορεί να τα κάνει ο Σύριζα”; Το death toll Μάνδρα & Μάτι τα λέει όλα νομίζω.

      Δικαίως πάντως η τελευταία σοβιετία της Ευρώπης έχει Σύριζα. Δε νομίζεις;

      • Μηπως πλησιαζε πολυ την αληθεια η φραση του κ. Παγκαλου οτι ”ολοι μαζι τα φαγαμε”, εξαιρωντας οσους (εμας και εσας) δεν ειχαν κανενα ποστο μετα απο εκλογες βουλευτικες , αυτοδιοικητικες , δημοτικες , ουτε ειχαν διορισθει σε Πολεοδομιες και σε αλλες Υπηρεσιες , που ηθελαν γρηγοροσημο για να δουλεψουν και να μας ”δουλεψουν”;;;.
        Ποσοι παραγοντες και ψηφοφοροι του Συριζα μπορουν να εξαιρεσουν τους εαυτους τους απο αυτα τα φαγοποτια , οταν υπηρξαν , Δημαρχοι,Περιφερειακοι και Δημοτικοι συμβουλοι και ειχαν διορισθει υπαλληλοι – σχεδον ολοι- απο τις επι 20 χρονια (απο το 1981-2004) κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ ;;;.
        Και ποσοι δε δεχθηκαν τα ”καλουδια” της δωρεαν χορηγησεως των φαρμακων ,χωρις συμμετοχη των ασθενων , που ισχυσε μεχρι το 2009, των δανειων πασης φυσεως απο τις Τραπεζες , που ειχαν στοκ τις δραχμες που μετετραπησαν σε ευρω και της αφαιρεσεως των εξοδων ιατροφαρμακευτικης περιθαλψεως , των ενοικιων και αλλων δαπανων -που τωρα φορολογουνται-απο την φορολογικη δηλωση ;;;.
        Και τελος-τελος ας καταμετρηθουν οι ”ασπιλοι”Συριζοφυλακες , που δεν εχουν κοκκινα δανεια , εξοχικο σπιτι , αυτοκινητο και ζουν ολοι στις φτωχικες παρυφες των μεγαλουπολεων.
        Ας μη μη ξεχναμε επισης οτι στην πασης φυσεως Αριστερα της Μεταπολιτευσης τα στελεχη της απο το φοιτητικο κινημα ,η, την νεοτητα τους περασαν κατ’ευθειαν στην αδιαλειπτη επαγγελματικη πολιτικη , απο την οποιαν ζουσαν και ζουν με δεξιες τσεπες -κατα πως λεει ο απλος λαος.
        Δεν τα λενε στα ”πανε” ας τα λεμε οι πολιτες γιατι ”χορτασε η ψειρα και βγηκε και στο γιακα” , για να θυμηθουμε και την ευστοχη λαικη παροιμια.

        • Φυσικά και είχε δίκιο ο Πάγκαλος… υπήρχε όμως ένα πρόβλημα σημειολογίας, μια και τη συγκεκριμένη φράση την εκστόμισε πρωτοκλασάτος πασόκος που ζύγιζε 180 κιλά.

          Ακόμα και τώρα φοροδιαφεύγουν όλοι… όσοι μπορούν. Αλλά όχι… για την ελληναρία, τα υποβρύχια που έγερναν ήταν ο λόγος της χρεοκοπίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα