WWF: Φύλακες άγγελοι της Φύσης σε…βούρκο!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εσωτερικά έγγραφα του WWF μιλούν για τη συμμετοχή του σε μια επιχείρηση πώλησης όπλων και ότι λειτούργησε ως “παγκόσμιο κέντρο κατασκοπείας, οργανώνοντας, χρηματοδοτώντας και διαχειριζόμενο κατασκοπευτικά δίκτυα” σε κοινότητες αυτόχθονων.

Οι καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), του οποίου παράρτημα στην Αργεντινή είναι το Fundación Vida Silvestre, πολλαπλασιάζονται. Η αγγλική έκδοση του Buzzfeed, δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα μια λεπτομερειακή έκθεση, η οποία αναδημοσιεύτηκε από μεγάλες εφημερίδες στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, αποκαλύπτοντας τις καταχρήσεις που διαπράττουν οι δασοκόμοι που χρηματοδοτούνται από το WWF. Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε έρευνα για να καθορίσει αν θα συνέχιζε να χρηματοδοτεί τον οργανισμό.

Η αγγλική ομάδα δημοσιογράφων δήλωσε:

«Η ΜΚΟ με τα αγαπημένα λογότυπα του Πάντα, εξοπλίζει και συνεργάζεται άμεσα με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις που έχουν κατηγορηθεί για ξυλοδαρμούς, βασανισμούς, βιασμούς και δολοφονίες σε διάφορα μέρη του κόσμου».

Τα εσωτερικά έγγραφα του WWF μιλούν για τη συμμετοχή του σε μια επιχείρηση πώλησης όπλων και ότι λειτούργησε ως “παγκόσμιο κέντρο κατασκοπείας, οργανώνοντας, χρηματοδοτώντας και χειριζόμενο κατασκοπευτικά δίκτυα” σε αυτόχθονες κοινότητες. Η δημιουργία εθνικών πάρκων μπορεί μερικές φορές να είναι ένα μέσο προώθησης, σε εδάφη που δεν έχουν ακόμη «κατακτηθεί», μιας πράσινης αποικιοκρατίας.

Το WWF εδρεύει σήμερα στην Ελβετία και απασχολεί 2.500 άτομα σε 80 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Διαχειρίζεται περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ. Ιδρύθηκε το 1961 για να εξασφαλίσει την “οικολογική ακεραιότητα των οικοσυστημάτων άμεσης ανάγκης”. Προωθήθηκε από τον βιολόγο Τζούλιαν Χάξλεϊ, αδελφό του Aλντους, συγγραφέα του “Θαυμαστού καινούριου κόσμου”. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Πρίγκιπας Bερνάρδος της Ολλανδίας, ο οποίος διετέλεσε μέλος των ναζιστικών SS.

Ο Πρίγκιπας Bερνάρδος δημιούργησε μια κίνηση μεγιστάνων, “Η Λέσχη των 1001”, για τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, η οποία περιελάμβανε τους αδελφούς Ροκφέλερ, τον Χένρυ Φορντ, ή εκπροσώπους της Barrick Gold, της Nokia ή της IBM. Μεταξύ αυτών που διηύθυναν την οργάνωση ή ήταν επίτιμα μέλη ήταν ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος (ο οποίος ανακάλυψε το κυνήγι των ελεφάντων) και ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρίγκιπας Φίλιππος της Μεγάλης Βρετανίας (ο οποίος έγραψε στο βιβλίο του “Αν ήμουν ζώο” ότι σε μια άλλη ζωή θα ήθελε να “επιστρέψει ως θανάσιμος ιός, για να βοηθήσει στην επίλυση του υπερπληθυσμού“).

Το 2012, ο Γερμανός δημοσιογράφος Βίλφρεντ Χούισμαν δημοσίευσε το βιβλίο με τίτλο “Panda Leaks”. Ενα κεφάλαιό του αφορά στην Αργεντινή: Ενας από τους ιδρυτές του Fundación Vida Silvestre Argentina (FDVA), ο πρώην υπουργός οικονομικών της δικτατορίας του José Martínez de Oz, ήταν επίτιμο μέλος του WWF. Ο Χούισμαν αναφέρει επίσης ότι το FDVA έχει ενεργό ρόλο στην υποδιαίρεση της επικράτειας:

“Η Monsanto δημιούργησε ένα κυρίαρχο αγροτικό μοντέλο στην Αργεντινή και το WWF μέσω του FDVA προσπαθεί να το κάνει κοινωνικά αποδεκτό”.

Το FDVA έχει επιρροή στην κυβέρνηση του Mαουρίτσιο Μάκρι. Ο σημερινός Υφυπουργός Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Κλιματικής Αλλαγής και Αειφορίας, Χαρτοφυλάκιο με επικεφαλής τον ραβίνο Σέρχιο Μπέργκμαν είναι ο Ντιέγκο Μορένο, πρώην Γενικός Διευθυντής του FDVA. Και ο Χαβιέ Κορκουέρα, επίσης πρώην διευθυντής του FDVA, ήταν πρόεδρος του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος της Πόλης του Μπουένος Άιρες και περιβαλλοντικός γραμματέας του Δήμου Πιλάρ. Επί του παρόντος, δεν κατέχει κυβερνητικές θέσεις μετά από καταγγελίες για παρενόχληση και κακομεταχείριση.

Μια από τις διαμάχες γύρω από το WWF είναι ο ρόλος τoυ στη δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Μεσόκ Ντζα στο Κονγκό: ένα προγονικό έδαφος που κατοικείται από μια φυλή, τους Μπάκα, οι οποίοι πιέζονται από τους δασοφύλακες, έμμισθους του WWF, να εγκαταλείψουν το πάρκο. Πάνω από 200 περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγραφεί στις τρεις χώρες της λεκάνης του Κονγκό.

Σύμφωνα με τον Στέφεν Κόρυ, διευθυντή της Survival International (οργάνωση για την προστασία των αυτόχθονων λαών), το WWF χρειάζεται μια ευρεία και ριζική αλλαγή κατεύθυνσης:

“Πρέπει να οσυρθεί από περιοχές όπου δεν έχει τη συγκατάθεση του τοπικού πληθυσμού, να αποζημιώσει τα θύματά του, να απολύσει τους υπεύθυνους και να βάλει τα χρήματά του και τους τεράστιους πόρους του στην υπηρεσία των αυτόχθονων λαών, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι υπερασπιστές της φύσης και του περιβάλλοντος ».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εδαφικές εκτάσεις και τα ύδατα των αυτόχθονων αντιπροσωπεύουν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.

Το WWF απάντησε την Τρίτη ότι θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι οι φρουροί που χρηματοδοτεί βασανίζουν και σκοτώνουν ανθρώπους, παρόλο που το Buzzfeed αποκάλυψε ότι το WWF διέταξε ήδη παρόμοια έρευνα πριν από τέσσερα χρόνια και ότι τότε απέκρυψε τα αποτελέσματα. Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι συντηρητικοί έχουν προσλάβει τώρα το δικηγορικό γραφείο του Kingsly Naply, ενός ειδικού για τη διαχείριση της φήμης, που συμβουλεύει τους πελάτες:

“Οι πλήρεις απαντήσεις στις ερωτήσεις δεν είναι πάντα η καλύτερη στρατηγική.”

Το WWF το γνωρίζει από την αρχή: το λογότυπό του είναι η μισή αλήθεια. Το πάντα που τους ενέπνευσε δεν ήταν ένα ελεύθερο και άγριο ζώο: το όνομά του ήταν Chi-Chi και έζησε στο ζωολογικό κήπο του Λονδίνου.

Πηγή : Denuncian por violaciones a los DD.HH. al Fondo Mundial para la Naturaleza, WWF – Las filtraciones de la ONG del oso panda

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα