Σκόπια το τελευταίο πιόνι της Γερμανίας στη σκακιέρα των Βαλκανίων 18 Φεβ 2019 07:43

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Γιώργου Ρωμαίου.

Το περασμένο Σάββατο, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, στο Μόναχο, η Καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε από το βήμα της Διάσκεψης τα συγχαρητήρια της στους Πρωθυπουργούς Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζαεφ για την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Δεν δίστασε να δηλώσει ότι είχε εγκαταλείψει κάθε ελπίδα για την εξεύρεση λύση στο θέμα της ονομασίας. Εύλογο το ερώτημα: Τι κρύβεται πίσω από αυτή την αγωνία της Καγκελαρίου;

Την απάντηση βρήκα στο Αρχείο μου, σε ένα συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα για τη στρατηγική των κρατών μελών της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια. Γράφηκε τον Νοέμβριο 1992 με αίτημα του Ανδρέα Παπανδρέου. Πριν 27 χρόνια! (Αντιπρόεδρος, τότε, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Η στρατηγική της Γερμανίας

Βασική επιδίωξη: Ενίσχυση του πολιτικού ρόλου μέσα και έξω από την Ευρώπη.
Σύνθημα της: Ο πολιτικός της λόγος να γίνει ισοδύναμος της οικονομικής της δύναμης.

Στην Ευρώπη, επιδιώκει να κυριαρχήσει με τη διεύρυνση σε «συγγενείς» χώρες (Αυστρία,κ.α) και την αλλαγή των δομών ασφάλειας ,ώστε να περιοριστεί ο ρόλος των ΗΠΑ και να αναβαπτιστεί ο δικός της. (Προωθείται αναθεώρηση του Συντάγματος, για να νομιμοποιηθεί η συμμετοχή του γερμανικού στρατού σε επιχειρήσεις πέραν του γερμανικού εδάφους).

Γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιδιώξεις

Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Δημοκρατίες Βαλτικής
Βαλκάνια, Κεντρική Ασία και Τουρκία
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα Σκόπια
Μέσα: προσφορά know-how,όπλων, χρηματοδοτήσεων και πολιτική υποστήριξη.

Στα Βαλκάνια η Γερμανία έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην αποσύνθεση της Γιουγκοσλαβίας. Πρωτοστάτησε στην κοινοτική απόφαση να μη χαρακτηριστεί το Σερβικό Κράτος κληρονόμος της Γιουγκοσλαβίας.

Αφετηρία η Γιουγκοσλαβία

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία η Ευρώπη δεν είχε ενιαία πολιτική.

Η Γερμανία θα σπεύσει, το φθινόπωρο του 1991,να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κροατίας και της Σλοβενίας. Μετά τέσσερα χρόνια, τον Νοέμβριο 1995, στο Dayton του Ohio,θα οριστικοποιηθεί η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας σε έξι αυτόνομα κράτη: Η Σερβία με το Μαυροβούνιο και Κόσσοβο και Βοϊβοντίνα, Κροατία, Σλοβενία,Βοσνία-Ερζεγοβίνη και FYROM (Σκόπια).

Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Το 2014,με καθοριστική παρέμβαση της Γερμανίας και των ΗΠΑ, θα καταγραφεί στην ιστορία της Ε.Ε. (επί ελληνικής Προεδρίας) η μεγαλύτερη διεύρυνση με την Κροατία και την Σλοβενία και οκτώ κράτη της πρώην Σοβιετικής Ενωσης: Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Τσεχία.

Η Βουλγαρία εντάχθηκε το 2007. Σήμερα λειτουργούν 5.000 γερμανικές εταιρείες και 1200 έχουν αντιπροσωπείες. Οι επενδύσεις πλησιάζουν τα 3 δις Ευρώ και οι εμπορικές συναλλαγές τα 6 δις Ευρώ. Το 2016 είχε επισκεφθεί τη Σόφια ο Πρόεδρος της Γερμανίας και επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας το υψηλότερο Γερμανικό αριστείο για τη συμβολή του στην διμερή συνεργασία.

Η Αλβανία είναι στο στάδιο ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων για την ένταξη στην Ε.Ε. Εμφανής η υποστήριξη της Γερμανίας. Τον Απρίλιο του 2018 η καγκελάριος Μέρκελ επισκέφθηκε τα Τίρανα και σε κοινή εμφάνιση με τον Πρωθυπουργό Ράμα δήλωσε ότι η Γερμανία θα στηρίξει την ένταξη, όταν ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις.

Είχε,ήδη, προσφέρει 2 εκατομμύρια Ευρώ για βελτίωση του συστήματος παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Αλβανία άρχισε του 1991 με αντιπάλους τις ΗΠΑ και την Ιταλία. Τον Μάϊο υπουργός Εξωτερικών θα υποδεχθεί στο Βερολίνο τον υπουργό των Εξωτερικών της Αλβανίας για να του ανακοινώσει ότι οι 34 Υπουργοί της Δ.Α.Σ.Ε. (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) έκαναν δεκτή την ένταξη της Αλβανίας στον Οργανισμό, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης. Αυτό ήταν και το πρώτο μεγάλο άλμα της Αλβανίας προς την Ευρώπη. (Θυμάμαι τον εκπρόσωπο της Αλβανίας στη διάσκεψη της Δ.Α.Σ.Ε. στο Παρίσι, στην οποία μετείχα ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Σερβία και Μαυροβούνιο είναι στο στάδιο της προενταξιακής διαδικασίας.

Με την έγκριση και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο της Συμφωνίας για τη «Βόρεια Μακεδονία» η Γερμανία ολοκληρώνει τη στρατηγική διείσδυση στα Βαλκάνια και ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνει την «ιστορική» στροφή από την Αριστερά στην Κεντροαριστερά, αλιεύοντας «πρόθυμους» από το ΠΑΣΟΚ με αντιπροσφορά υπουργείων με τελικό στόχο την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα