Η ώρα της αλήθειας για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil: Η Τουρκία απειλεί απροκάλυπτα την Κύπρο

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Barbaros for uknown reason abandon the standard survey track between 1, 8 and 9 field of Cyprus EEZ. Two times last 48 hours visit Eratosthenes seamount. In this area a few hours before the Nautical Geo have complete a survey for Cyprus. Via Twitter, @NTriantis   FEBRUARY 18, 2019

Σημαντική είναι, όπως εκτιμάται, η εβδομάδα αυτή για να ενεργειακά ενόψει ανακοινώσεων για την γεώτρηση της κοινοπραξίας  ExxonMobil – Qatar Petroleum στον στόχο «Γλαύκο» στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως και σήμερα να υπάρξει διαμορφωμένη εικόνα, αν και οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν θα οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα, τις επόμενες ημέρες και μετά που η κυβέρνηση ενημερώσει πρώτα τα κόμματα.

Όπως σημειώνεται συναφώς, η επεξεργασία των δεδομένων ώστε να εξαχθούν ανακοινώσιμα διεθνώς στοιχεία για τα αποτελέσματα της γεώτρησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Στη Λευκωσία υπάρχει αισιοδοξία ότι θα είναι καλά τα νέα από το στόχο «Γλαύκος» καθώς όπως είναι γνωστό υπήρξε απογοήτευση από την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10, στο στόχο «Δελφύνη». Η κοινοπραξία των εταιρειών παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη και θέλει να αποφεύγονται οι υπερβολές. Γι αυτό και ενόψει των ανακοινώσεων υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και των εταιρειών.  Είναι σαφές πως εάν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει πλούσιο κοίτασμα στο τεμάχιο 10, τότε αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τους σχεδιασμούς. Οι Αμερικανοί της ExxonMobil έχουν καταστήσει σαφές πως το μέγεθος, η ποσότητα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, θα οδηγήσει στην επιλογή της κατασκευής τερματικού σταθμού στην Κύπρο.

Αυτή φαίνεται να είναι η προτεραιότητα της εταιρείας και τούτο το έχει δηλώσει σε ψηλότερο επίπεδο και δημοσίως. Είναι προφανές πως η επιλογή αυτή, της κατασκευής δηλαδή τερματικού σταθμού, θα καταστήσει την Κύπρο ενεργειακό κόμβο και θα δημιουργήσει νέες δυναμικές για τη χώρα μας. Ήταν, άλλωστε, η αρχική επιλογή, η οποία εγκαταλείφθηκε μετά που τα πρώτα δείγματα από τις έρευνες δεν δικαιολογούσαν την κατασκευή. Μια τέτοια εξέλιξη σαφώς και θα σημαίνει πως τα αμερικανικά συμφέροντα θα επεκταθούν  και στο ( κυπριακό)  έδαφος πέραν της θάλασσας. Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον επέκταση των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ. Επί τούτου υπάρχουν παρασκηνιακές συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που ενδεχομένως να ανακοινωθούν σύντομα.

Κι όλα αυτά ενώ οι τουρκικές προκλήσεις συνεχίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός παραμένει στην περιοχή καθώς και συνοδευτικά πλοία. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», τα τελευταία 24ωρα, πέραν της παράνομης δραστηριότητάς του στα τεμάχια 7, 8, 9 και 1 της κυπριακής ΑΟΖ, ακολουθεί και τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, που πραγματοποιεί έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το επόμενο βήμα είναι η κάθοδος στην περιοχή του δεύτερου γεωτρύπανου που απέκτησε η Τουρκία. Το Deepsea Metro-1 ξεκίνησε το ταξίδι του από την Μαλαισία. Σημειώνεται συναφώς πως  παράλληλα το γεωτρύπανο “Πορθητής” πραγματοποιεί εργασίες ανοικτά της Αττάλειας. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ σε δηλώσεις του ανέφερε  πως το 2019 οι τουρκικές γεωτρήσεις θα φτάσουν τις 130.

Πηγή: Η ώρα της αλήθειας για τις γεωτρήσεις της Exxon Mobil: Η Τουρκία απειλεί απροκάλυπτα την Κύπρο https://hellasjournal.com/2019/02/i-ora-tis-alitheias-gia-tis-geotriseis-tie-exxon-mobil-i-toyrkia-apeilei-tin-kypro/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα