Ξανά στο προσκήνιο το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Τις «παγωμένες» διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) έφεραν ξανά στην επιφάνεια με δηλώσεις τους –με εντελώς διαφορετικές αφορμές και κατά σύμπτωση– ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Αρχικά, ο κ. Ράμα, απαντώντας σε ερώτηση για την ανταλλαγή εδαφών ανάμεσα σε Κόσοβο και Σερβία, είπε (Vizion Plus): «Τι συζητάμε σήμερα με την Ελλάδα; Τα σύνορα. Τι συζήτησε το Κόσοβο με το Μαυροβούνιο και όλα έγιναν; Τα σύνορα. Γιατί να μη συζητήσουμε τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας; Θα τα συζητήσουμε, γιατί είναι μια διαδικασία οριοθέτησης». Ο κ. Ράμα μιλάει, βεβαίως, για το Κόσοβο, καθώς προωθεί την ένωσή του με την Αλβανία. Ως προς την Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, η Αθήνα και τα Τίρανα συζητούν για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ενώ η μοναδική εκκρεμότητα στην ξηρά αφορά την τεχνική επιδιόρθωση των πυραμίδων που οριοθετούν τα σύνορα των δύο χωρών.

Λίγο αργότερα, ο κ. Κατρούγκαλος τόνιζε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι. «Είναι ειλημμένη πολιτική απόφαση, στις άμεσες προτεραιότητές μας, και θα γίνει και γιατί είναι κάτι σωστό που θα μεγαλώσει την Ελλάδα αλλά και γιατί θα μας διευκολύνει σημαντικά και στις διαπραγματεύσεις που έχουμε με Ιταλία και με Αλβανία για τον προσδιορισμό των οικονομικών μας ζωνών», είπε (ρ/σ News 24/7) ενδεικτικά ο κ. Κατρούγκαλος. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, ακόμα, ότι η ανακήρυξη της επέκτασης θα γίνει με νόμο.

Παράλληλα, διπλωματικές πηγές σχολίαζαν ότι «οι δύο χώρες δεν συζητούν τα μεταξύ τους σύνορα, καθώς τούτα είναι καθορισμένα με βάση διεθνείς συμφωνίες και ουδεμία διαπραγμάτευση γίνεται επ’ αυτών. Υπενθυμίζουμε σχετικά ότι στη συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, η οποία υπογράφηκε στα Τίρανα στις 21.03.1996, τα δύο κράτη διακηρύσσουν τον σεβασμό τους στην αρχή του απαραβιάστου των υφισταμένων συνόρων και αναγνωρίζουν ότι η μεταξύ τους μεθόριος είναι μεθόριος ειρήνης και φιλίας». Ο σχολιασμός των διπλωματικών πηγών στόχευε, κυρίως, σε απάντηση προς τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γιώργο Κουμουτσάκο ο οποίος ζητούσε να προσδιοριστεί τι ακριβώς συζητεί η Αθήνα με τα Τίρανα.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μετά τις επαφές των υπουργών Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη και Χουλουσί Ακάρ, τη σκυτάλη παίρνουν τα υπουργεία Εξωτερικών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προγραμματίζονται διαβουλεύσεις μεταξύ του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρη Παρασκευόπουλου και του Τούρκου ομολόγου του τον ερχόμενο Μάρτιο. Ευθύς εξαρχής είχε γίνει σαφές από την Αθήνα ότι από την ελληνική πλευρά οι κ. Αποστολάκης και Παρασκευόπουλος αποτελούν πρόσωπα-κλειδιά για την εξέλιξη των επαφών στο προσεχές μέλλον.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα απέχει από τις σταθερές θέσεις που έχει διαμορφώσει έναντι της Αθήνας σε σειρά ζητημάτων. Μάλιστα, χθες, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Μπουράκ Οζουγκέργκιν, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, μίλησε για «άλυτα ζητήματα», με κύριο εξ αυτών τους οκτώ στρατιωτικούς που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα. «Οι πραξικοπηματίες θα πρέπει να δικαστούν από το τουρκικό δικαιικό σύστημα αφότου εκδοθούν στην Τουρκία», δήλωσε, ενδεικτικά ο κ. Οζουγκέργκιν. Ο Τούρκος πρεσβευτής περιέγραψε τον «Αττίλα» του ’74 ως «ειρηνευτική επιχείρηση», ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε ότι οι γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή είναι μονομερείς. «Μια “ενεργειακή εξίσωση” στην Ανατολική Μεσόγειο –στην οποία η Τουρκία δεν εμπλέκεται– δεν θα ήταν μια πραγματική εξίσωση και δεν θα λειτουργούσε», είπε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος διπλωμάτης.

Βασίλης Νέδρος / Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ’ την Βόρειο Ήπειρο

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα