Ορφανά του Ακη και κηπουροί του ΓΑΠ -Ποιo είναι το ΠΑΣΟΚ που πήγε ΣΥΡΙΖΑ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ

Ο Μ.Μπόλαρης, ο Θ.Μωραΐτης, η Μ.Ξενογιαννακοπούλου, ο Π.Κουρουμπλής, ο Α.Τόλκας, η Θ.Τζάκρη

Η τελευταία μεταγραφή δύο πρώην συνεργατών του Γιώργου Παπανδρέου στον ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από τους Θάνο Μωραίτη και Αγγελο Τόλκα- τους «βοηθούς κηπουρούς» όπως τους λέει η ΝΔ- έφερε ξανά στο προσκήνιο την μαζική μετακίνηση στελεχών του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Η συνήθης δικαιολογία ήταν η άρνησή τους να ψηφίσουν τα μνημόνια. Ετσι έφυγαν για παράδειγμα στελέχη όπως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής , ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Θεοδώρα Τζάκρη. Διεφώνησαν με το δεύτερο μνημόνιο του Γιώργου Παπανδρέου και εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, λίγο αργότερα, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ψηφίσουν το 3ο μνημόνιο. Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα. Το ψήφισαν και με τα δύο χέρια.

Τα ορφανά του Ακη

Οι περισσότεροι από τους «εξαγορασθέντες πολιτικά» όπως καταγγέλει το ΚΙΝΑΛ πρώην υπουργούς ή μεγαλοστελέχη του ΠΑΣΟΚ, προέρχονται από την ομάδα του Ακη Τσοχατζόπουλου. Αυτή ήταν η περίπτωση του Παναγιώτη Κουρουμπλή που από τους πρώτους εγκατέλειψε το καράβι και έπιασε στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Αντώνη Κοτσακά που από δεξί χέρι του Ακη, υπουργός και γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος, πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Από αριστερά: Ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αλέξης ΤσίπραςΑπό αριστερά: Ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αλέξης Τσίπρας

Για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που από την ομάδα Ακη-Χρήστου Παπουτσή, είχε περάσει στον στενό κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου (έγινε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ!) και από εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα έρχεται και ο Θάνος Μωραϊτης, άλλοτε στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχτζόπουλου, κατόπιν άνθρωπος του ΓΑΠ που σήμερα ανέλαβε υφυπουργός Μεταφορών.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Θάνος Μωραίτης επιχειρεί να πλήξει το κόμμα που τον ανέδειξε: το 2015 με τον Γιώργο Παπανδρέου διέσπασαν το ΠΑΣΟΚ και ίδρυσαν το ΚΙΔΗΣΟ, το οποίο δεν μπήκε στη βουλή.

Ο Θάνος Μωραίτης το 2000 εξελέγη Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, επιλογή του Ακη Τσοχατζόπουλου. Το 2002 ορίστηκε αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΠΑ, επί Ακη Τσοχατζόπουλου. Το 2004 εξελέγη Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεξελέγη το 2007 και το 2009.

Από τον Οκτώβριο του 2009 ως τον Ιούνιο του 2011 διετέλεσε Υφυπουργός Περιβάλλοντος στην Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Τον Ιούνιο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα Υφυπουργού Ανάπτυξης στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Είναι ιδρυτικό μέλος του ΚΙΔΗΣΟ, του κόμματος με το οποίο ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, δεν εξελέγη βουλευτής το 2015, στη Β’ Αθήνας. Επέστρεψε στο ΚΙΝΑΛ και μάλιστα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν υποψήφιος με το Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ. Δεν εξελέγη αλλά πήρε επιτελική θέση δίπλα στη Φώφη Γεννηματά ενώ τον όρισαν και γραμματέα του Τομέα Επικοινωνίας. Μετά το Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ έδωσε μάχη να οριστεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά δεν τα κατάφερε. Αυτό ήταν και η θρυαλλίδα για τον ίδιο να δρομολογήσει την αποχώρησή του. Είχε περιληφθεί στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ αλλά έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν θα είναι υποψήφιος, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, αλλά κατηγόρησε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ για…δεξιά παρέκκλιση.

Παλαιότερα ο Θάνος Μωραίτης έλεγε οτι δεν θα συνεργαστεί ποτέ με αυτούς που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό. Μετά άλλαξε άποψη…

Στις μεταγραφές από την ομάδα Ακη σημειώνουμε και τον Νίκο Μαδεμλή, κάποτε μεγαλο-στέλεχος της Νεολαίας που τώρα ανήκει στο επιτελείο του Νίκου Σπίρτζη.

Και ο Κοτζιάς κηπουρός ήταν
Αλλά και πολλά στελέχη που κάποτε δήλωναν πίστη στον γιό του ιδρυτή, και οπαδοί της «εναλλακτικής διακυβέρνησης» του Γιώργου Παπανδρέου, δεν άντεξαν φαίνεται για καιρό εκτός εξουσίας.

Ο Αγγελος Τόλκας που υπήρξε υφυπουργός του Γιώργου Παπανδρέου και κλασικός κηπουρός, όπως ονομάστηκαν τα στελέχη που ανέδειξε από την αφάνεια ο ΓΑΠ, ήταν η τελευταία μεταγραφή.

Από τους πιο διάσημους οπαδούς του Γιώργου που προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσικά και ο Γιάννης Ραγκούσης (γι’αυτόν είπε ο Γιώργος Φλωρίδης την έκφραση «κηπουροί του ΠΑΣΟΚ»), που ο πρώην πρωθυπουργός τον ανέδειξε, τον πήρε από την Πάρο όπου ήταν Δήμαρχος, τον έκανε εκπρόσωπό του, μετά πρώτο τη τάξει υπουργό…για να δεί αργότερα τη επιλογή του να συνωστίζεται στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου για ένα πόστο και μια θέση στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

Στους πρώην παπανδρεικούς που προτίμησαν την σιγουριά του κόμματος που έβλεπαν ότι έρχεται στην εξουσία, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που λόγω μνημονίων κατέρρεε, ανήκει φυσικά και ο Νίκος Κοτζιάς. Σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών, εποφθαλμιούσε το υπουργείο και όταν δεν του το ανέθεσε ο ΓΑΠ, θύμωσε τόσο που τον εγκατέλειψε πάραυτα. Σιγα σιγά προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ και μπόρεσε να ικανοποιήσει τό ονειρό του.

Από το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Στην ίδια ομάδα ανήκει και ο Νίκος Τόσκας, πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη που ήταν συνεργάτης του Πάνου Μπεγλίτη, στελέχους της απόλυτης εμπιστοσύνης του Γιώργου Παπανδρέου, όταν ο πρώην διπλωμάτης ήταν στο υπουργείο Αμυνας. Αλλά και η Λούκα Κατσέλη βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί ποτέ δεν ξεπέρασε το άδειασμα που της έκανε ο Γιώργος Παπανδρέου, αναθέτοντας το υπουργείο Οικονομικών στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2009. Χολωμένη, αντέδρασε στην υπογραφή του Μνημονίου και βρέθηκε με αφορμή το 2 μνημόνιο εκτός ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη φάση του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την Εθνική Τράπεζα και τώρα και εκείνη περιμένει είτε ένα υπουργικό πόστο- αν και νέος ανασχηματισμός μάλλον δεν προβλέπεται- είτε να είναι ξανά υποψήφια, αυτήν την φορά με τις λίστες του κυβερνώντος κόμματος.

Δημήτρης Μάρδας και Γιώργος Κατρούγκαλος ούτε μπορούσαν να ονειρευτούν τις δόξες που έζησαν επι ΣΥΡΙΖΑ. Σαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που ονομάζουμε μικρομεσαίοι. Αλλωστε υπήρχε και μεγάλος ανταγωνισμός. Με τον ΣΥΡΙΖΑ που εγκαίρως επέλεξαν, μπόρεσαν και να προβάρουν και υπουργικά κουστούμια και να βρεθούν στα έδρανα της Βουλής. Στην ίδια κατηγορία είναι φυσικά και ο Χρήστος Σπίρτζης που από συνδικαλιστής των μηχανικών και άγνωστος στο ευρύ κοινό γραμματέας οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ, βρέθηκε υπερυπουργός, να κάνει παιχνίδι με τα μεγάλα έργα και με τους κατασκευαστές. Οπως και ο Μάρκος Μπόλαρης που αφού υπήρξε υφυπουργός του ΠΑΣΟΚ, βουλευτής και υποψήφιος Περιφερειάρχης, εκλεκτός του Ακη και του ΓΑΠ στη συνέχεια, κατάλαβε ότι το Κίνημα δεν έχει άλλα να του προσφέρει. Πρόλαβε και έφυγε.

Οι πατριώτες του ΠΑΣΟΚ 
Ορισμένοι έκαναν καριέρα και ως υπερπατριώτες. Στο παλαιό ΠΑΣΟΚ ο πατριωτισμός ήταν πάντα ένα καλό διαβατήριο. Παναγιώτης Σγουρίδης (που πήγε στους ΑΝΕΛ), Θόδωρος Παραστατίδης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης ήταν πάντα στις επάλξεις και οξύτατοι με τα εθνικά θέματα. Δεν τους εμπόδισε να αναζητήσουν αλλού στέγη και ειδικά ο τρίτος, να ψηφίσει και την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχουν φυσικά και πολλοί άλλοι. Οχι απαραίτητα υπουργοί η βουλευτές. Αλλά στελέχη με φιλοδοξίες που είδαν ότι το όχημα που θα ικανοποιούσε την καριέρα που επιθυμούσαν ήταν το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς. Οπως ο καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, κάποτε ΠΑΣΟΚ, ο οποίος διορίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής του Μετρό. Επίσης, ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης, «παιδί» της οικογένειας Παπανδρέου, που όταν είδε οτι το κόμμα του τον είχε εγκαταλείψει λόγω του σκανδάλου Κοσκωτά φρόντισε να αλλάξει ρότα. Επι ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε επικεφαλής της ΕΥΠ.

Σε αυτούς να προσθέσουμε και τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη που με τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μια νέα καριέρα. Πέρασε από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και κατέληξε στην διοίκηση της Τράπεζας Αττικής.

Πηγή:  iefimerida.gr

spot_img

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν ειναι μονο αυτοι ,”σερνουν” και το αναλαφρο εστω φορτιο τους , που ανεκαθεν ειναι εθισμενο σε ”τρουπωμα” σε κρατικες θεσεις , οταν μαλιστα για ολους τους ανιδιοτελεις-αν υπαρχουν τετοιοι- πρωην Πασοκους δεν υπαρχει ελπις συγκυβερνησεως και ”τρουπωματος” στο Δημοσιο με την Ν.Δημοκρατια .
    Μαλλον εν οψει των αυτοδιοικητικων και βουλευτικων εκλογων θα ισχυσει το ”ο σωζων εαυτον σωθητω” .
    Το ρευμα της ατακτης φυγης ισως σταματησει απο την Ελληνικη νεολαια ,που εδω και (8) χρονια δεν ”χαμπαριζει ”απο κομματα -ειτε παληα , ειτε νεα -, τα οποια την εξαπατησαν επανειλημμενως , ιδιως την τελευταιαν 4ετιαν.

    • ΣΑΝ,

      μια και αναφέρες τη λέξη “δημόσιο”…. να είναι πολύ ωραίο κείμενο.

      https://www.athensvoice.gr/politics/515706_oi-dimosioi-ypalliloi-kai-ta-lame-frikia

      Ο Μητσοτάκης θα κάνει κάτι άραγε προς αυτή την κατεύθυνση; Να σαρώσει δηλ τη σαπίλα εκεί μέσα όπως κοπρόσκυλα, επαγγελματίες συνδικαλιστές, βύσματα, παντελώς άχρηστους, κατά φαντασίαν ασθενείες που δεν πατάνε κλπ;

      Εγώ λέω, δεν υπάρχει περίπτωση. Εσύ;

      • Εκτιμω πως αν γινει ο κ.Μητσοτακης πρωθυπουργος ,με ανετη πλειοψηφια ” θα ανακατεψει την τραπουλα” και σιγουρα θα σταματησει το ”τρουπωμα” των κακομαθημενων απο 38ετιας στο Δημοσιο, στο οποιο θα μπει καποια ταξη απο τα φαινομενα , που αναφερετε, εφοσον φυσικα αποφασισουν και οι προισταμενοι των κρατικων Υπηρεσιων να εργασθουν οπως στις ιδιωτικες επιχειρησεις.
        Γιατι νομιζετε τοποθετει νεους προισταμενους- οπως τοποθετουσε προεκλογικα και το Πασοκ- σε ολες τις Υπηρεσιες η κυβερνηση των 145 βουλευτων του Συριζα , οι οποιο με συμπαραστατες τους προοδευτικους πολιτες -πασης Αριστερας- θα φωναζουν το ”βοηθεια μας δερνουν” και ας ειναι στις ιδιες καρεκλες, ενω απλως θα τους ζητηθει να εργασθουν περισσοτερο και να αυτοκαθαρθουν απο τα πασης φυσεως ”σκαθαρια”;;;.
        Μεγαλη βοηθεια θα δωσουν και οσα μικρα κομματα μπουν στην Βουλη και ο γνωστος ”κοσμος της εργασιας”, που δεν θα ανεχθει -ειδικα μετα τα 10 χρονια της κρισεως- τα τερτιπια των κρατικιστων και των ισοβιων συνδικαλιστων και ολων των ιστων -με ιωτα ,η, με ητα-.
        Υ.Γ. Εγραψα για ανετη πλειοψηφια ,γιατι οπως φανηκε στις τρεις τελευταιες κρισιμες ψηφοφοριες δυο πρωην ”νεοδημοκρατισσες” κυριες και δυο πρωην δεξιοι-δεξιοι κυριοι ”εμηδισαν” ανενδοιαστως , ενω απο τους 142-3 μοτυσουλμανους Συριζοφυλακες ουδεις απετολμησε το ΟΧΙ στην Συμφωνια των Πρεσπων και ας -μπορει να ειχε- και προγονους Μακεδονομαχους,η, προμαχους της Ελευθερης Ελλαδος απο το 1946-49 .
        Ειμαστε βλεπετε- και ορθως- φιλελευθεροι , γιατι και ελευθερους εποιησε τους ανθρωπους ο Δημιουργος-Θεος μας .

  2. Μια γρηγορη απαντηση ειναι οτι το ”κοπρισμα” εκανε η γενηα του Πολυτεχνειου , που απο το 1981 δεν αγωνισθηκε υπερ της αρετης ,αλλα υπερ των χρηματων και κρατικων αξιωματων , οπως αγωνιζεται απο 4ετιας και η επαιρομενη ως ”υπερεχουσα ηθικως ” ΣυριζοΑριστερα , με τις συγκυβερνησεις και τις δολιχοδρομιες της για την καρεκλα της εξουσιας.
    Φυσικα γιαυτες τις συμπεριφορες ευθυνονται βασικως οι ”εμβληματικες ” προσωπικοτητες των Αρχηγων της- αειμνηστου Ανδρεα και κ. Αλεξη-, που εγραψαν και γραφουν Ιστορια, εστω και αν αποτελουν παραδειγματα προς αποφυγην.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα