Φαλκιδευμένη Δημοκρατία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτριου Καραμήτσου, Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής.

Η δημοκρατία γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα, αλλά διαπιστώνω ότι λειτουργεί στη σημερινή Ελλάδα ως κακέκτυπο δημοκρατικού πολιτεύματος ή για να το πω διαφορετικά ως φαλκιδευμένη δημοκρατία. Εξηγούμαι γιατί.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να λύσει το Σκοπιανό ζήτημα, χωρίς να έχει προαναγγείλει τις προθέσεις της σε προεκλογική εξαγγελία. Ο κύριος Κοτζιάς  διαπραγματεύθηκε ‒υποτίθεται‒ χωρίς να ενημερώσει τα λοιπά κόμματα της Βουλής για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα. Δεν ενημέρωσε ούτε το υπουργικό συμβούλιο, ούτε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και υπέγραψε περιχαρής τη συμφωνία στις Πρέσπες, με την οποία παρέδωσε στο κράτος των Σκοπίων το όνομα της Μακεδονίας, την εθνότητα και τη γλώσσα,  με ό,τι συνέπειες αυτά συνεπάγονται.

Στο ισχύον πολίτευμα της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας οι βουλευτές είναι αντιπρόσωποι των εκλογέων τους και εκφράζουν τη θέλησή τους. Ωστόσο, στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει η μαζική αντίδραση του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκε με ογκώδη συλλαλητήρια, καταμετρήθηκε σε δημοσκοπήσεις και εκφράστηκε με σωρεία ψηφισμάτων, δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σημαντικών συλλόγων, εταιρειών και φορέων, όπως της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, των Δημάρχων, των Μητροπολιτών, πανεπιστημιακών καθηγητών, των Αγιορειτών Πατέρων, της International Hellenic Association, αλλά και σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του καθηγητή συνταγματολόγου κ. Κασιμάτη, του πρύτανη του ΑΠΘ κ. Μήτκα και άλλων. Η επιμονή της κυβέρνησης να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών στη Bουλή με απλή πλειοψηφία αποτελεί έκφραση αυθαιρεσίας και αντιδημοκρατικότητας, ιδίως όταν η πλειοψηφία του λαού έχει αντίθετη γνώμη. Είναι αυταπόδεικτο ότι οι βουλευτές της κυβέρνησης και οι «πρόθυμοι» οκτώ, που συνέβαλαν στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, συμπεριφέρθηκαν σαν να είναι ένα «σώμα αριστοκρατών», το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τη θέληση της πλειοψηφίας του λαού, καθότι ‒όπως πιστεύουν αυτοί που το αποτελούν‒ γνωρίζουν καλύτερα από τον λαό, οπότε «ο λαός ας καθίσει στην άκρη».

Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τώρα που κυρώθηκε η συμφωνία των Πρεσπών ο επεκτατισμός των Σκοπίων θα πολλαπλασιαστεί. Θα γεμίσει ο τόπος μας φροντιστήρια της Βουλγαροσλαβικής γλώσσας τους με το ψευδώνυμο «Μακεδονική» και θα επιδιωχθεί η αναγνώριση «μακεδονικής μειονότητας».  Το κράτος των Σκοπίων θα δημιουργεί συνεχώς ζητήματα εις βάρος μας. Και εμείς «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, (θα) προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα»!

Δημ. Καραμήτσος

Ομ. καθηγητής ΑΠΘ

Συγγραφέας

“Εστία”

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ως γνωστον η πρωτη συγχρονη Δημοκρατια -και αυτη ως αντιπροσαωπευτικη και οχι αμεση-λειτουργησε απο το 1776 στις ΗΠΑ ,που σχεδον αντεγραψαν τις Αρχες της Αθηναικης Δημοκρατιας .
    Στον υπολοιπο κοσμο απο την Αλεξανδρινη ακομη Αυτοκρατορια και μεχρι το 1919 ειχαμε Αυτοκρατοριες και φωτισμενες ,η, μη Δεσποτειες και μονον στην Ελλαδα , απο το 1822 ”εγκαταστησαμε” στο δειγμα του τοτε κρατους μας την αντιπροσωπευτικη Δημοκρατια και δολοφονησαμε δια των ανυποτακτων Πελοποννησιων ”δημοκρατων” τον φωτισμενο δεσποτη-κυβερνητη αειμνηστο Ιωαννη Καποδιστρια , για να καταληξουμε ανα 4ετια -το πολυ- εναλλαξ αθυρμα των τριων Προσταστιδων Δυναμεων και απο το 1947 και των ΗΠΑ και να συρρικνωθουμε στο σημερινο Ελληνικο κρατος -, διχασμενοι και προδομενοι απο εχθρους και φιλους, οπως το 1914 ,1922 , 1974 και τωρα μετα την Συμφωνια της ντροπης με τους Σκοπιανους, με σχισμενα σχεδον ολα τα φυλλα της Ιστοριας του Μακεδονικου Ελληνισμου -.
    Τωρα πια -που παντου εφαρμοζεται η αντιπροσωπευτικη και οχι η αμεση Δημοκρατια-πλην ισως της Ελβετιας , με τα συνεχη δημοψηφισματα- ο εκλεγομενος ανα 4ετια συνηθως Προεδρος,η, πρωθυπουργος ειναι κοινοβουλευτικος δικτατωρ οσο δεν καταψηφιζεται απο την πλειοψηφια του ολου αριθμου των αντιπροσωπων-βουλευτων , οι οποιοι αντιπροσωπευουν το Εθνος (και οχι τους ψηφοφορους τους) και οπως οι δικαστες ”δικαζουν κατα συνειδηση” και οι γιατροι εκδιδουν τις ανεπιδεκτες αμφιβολιων ιατρικες γνωματευσεις τους- ψηφιζουν και αυτοι ”κατα συνειδηση” και περιμενουν την κριση των Ελληνων πολιτων στις επομενες εκλογες.
    Αυτοι ειναι οι ”κανονες του παιχνιδιου” ,που λεμε ,- γιαυτο και δεν μιλαμε για φαλκιδευμενη Δημοκρατια- και γιαυτο η ευθυνη των ψηφοφορων πολιτων ειναι μοναδικη και καταλυτικη για τις πολιτικες εξελιξεις και φυσικα γιαυτο γινεται καΘημερινη κυβερνητικη προσπαθεια να αποπροσανατολισθουν , να χασουν την εμπιστοσυνη τους για το ευοιωνο διαφορετικο -που δημοσκοπικως ερχεται- και να ”μπερδευτουν” ως τελευταια προσπαθεια της στις τεσσερες καλπες που θα στησει στις 26 Μαιου εφετος.
    Απ’οτι φαινεται ομως οι Ελληνες ψηφοφοροι πολιτες πηραν απο περυσι-μετα την ανελπιστη Συμφωνια των Πρεσπων- την οριστικη αποφαση τους να στειλουν στο ”χρονοντουλαπο της Ιστοριας” τα κομματα των ΣυριζΑνελ, ,που καθιερωσαν διεθνως την λεξη ”kolotoympa”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα