Από τι γλυτώσαμε: Οταν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ανέβασαν φωτό του Στάλιν στην πλατεία Ιωαννίνων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Σπάνια ντοκουμέντα φέρνει σήμερα στο φως η γιαννιώτικη εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών». Πρόκειται για σπάνιο φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες μέρες του ΕΛΑΣ στα Γιάννενα το 1945.

Πρόκειται για ντοκουμέντα από το φωτογραφικό αρχείο του αντάρτη του ΕΛΑΣ Κώστα Ζήκου, με την ανάλυση του ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη, γνωστού γιατί το 2006 βραβεύτηκε για το ρεπορτάζ της χρονιάς σε περιφερειακή εφημερίδα, με θέμα τον εκτοπισμό της εβραϊκής κοινότητας Ιωαννίνων. .

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που η εφημερίδα φέρνει στο φως των πρωταγωνιστών της αντίστασης, σκοτεινών στιγμών του πολέμου αλλά και πανηγυρικών στιγμιότυπων από το κέντρο της πόλης το 1945, ξεχωρίζει η στιγμή που στρατιώτες ανεβάζουν το τεράστιο προτραίτο του Στάλιν στο ξενοδοχείο Ακροπόλ.

Η ηπειρωτική εφημερίδα έκανε μεγάλη ιστορική έρευνα που αποτελεί την συμπύκνωση ενός σπάνιου φωτογραφικού υλικού (26 τμήματα από αρνητικό φιλμ και 80 φωτογραφίες πρωτότυπες και ανατυπωμένες),  καθώς επίσης από μια σειρά τριών  εγγράφων που αποτυπώνουν την εικόνα της πόλης των Ιωαννίνων το 1944 και 1945. Οι φωτογραφίες από την είσοδο του ΕΛΑΣ στα Ιωάννινα δεν έχουν ημερομηνία.

Με δεδομένο όμως ότι ο Άρης Βελουχιώτης μπήκε στην πόλη μετά την αποχώρηση του Λεωνίδα Ζέρβα στις 28 Δεκεμβρίου 1944, οι φωτογραφίες χρονολογούνται στις τελευταίες μέρες του ’44 και τους πρώτους μήνες του 45 και είναι εντυπωσιακές. Σε μια από αυτές, στην πλατεία ο ΕΛΑΣ παρελάζει υπό τις επευφημίες των Γιαννιωτών

Εδώ εκδήλωση του ΕΑΜ στην πάνω πλατεία στο συντριβάνι.Διακρίνεται στα δεξιά το κτίριο της Νομαρχίας, σημερινή Περιφέρεια Ηπείρου. Στο βάθος δεξιά το κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.Εδώ εκδήλωση του ΕΑΜ στην πάνω πλατεία στο συντριβάνι.Διακρίνεται στα δεξιά το κτίριο της Νομαρχίας, σημερινή Περιφέρεια Ηπείρου. Στο βάθος δεξιά το κτίριο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.

Στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Ακροπόλ ήταν τοποθετημένες στα κάγκελα τέσσερις σημαίες, μια Ρωσική (σφυροδρέπανο), μια Αγγλική μια Ελληνική και μια Αμερικανική που μόλις διακρίνεται.Στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου Ακροπόλ ήταν τοποθετημένες στα κάγκελα τέσσερις σημαίες, μια Ρωσική (σφυροδρέπανο), μια Αγγλική μια Ελληνική και μια Αμερικανική που μόλις διακρίνεται.

Πολιτική συγκέντρωση του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ στα Γιάννενα.Στο μέσον της συγκέντρωσης μια διμοιρία γυναικών ανά πεντάδεςπου πιθανώς ανήκουν στην ΙΧ μεραρχία (ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας).

Πολιτική συγκέντρωση του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ στα Γιάννενα.Στο μέσον της συγκέντρωσης μια διμοιρία γυναικών ανά πεντάδεςπου πιθανώς ανήκουν στην ΙΧ μεραρχία (ΕΛΑΣ Δυτικής Μακεδονίας).

Πηγή:iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Βρε” εχει πολλα ραμματα για την γουνα των ΕΑΜΟ-ΕΛΑΣΙΤΩΝ” η ”Εθνικη Ελλαδος”, που παλευε απο το 1944-49 για να μη γινει κομμουνιστικη και κολοβωμενη απο την Μακεδονια και την Θρακη , αλλα θελει-και καλως και πρεπει να επιμεινει- την εθνικη συμφιλιωση , που επετευχθη μετα το 1974 και κυριως το 1989 και δεν ανατρεχει στην ανθελληνικη και κυριως ανελευθερη σταση οσων συμμετειχαν σε εκεινη την ανταρσια εναντιον του Ελληνικου Εθνους και κρατους , κατι που αντιλαμβανεται πληρως το ΚΚΕ -που τοτε πρωταγωνιστησε-, γιαυτο και σιωπα μεν , αλλα δεν μπορει να πεισει τους κυβερνοαριστερους να μιλουν-οπως επιβαλλεται- για το σημερα και οχι για το χθες της καταραμενης εκεινης 10ετιας του 1940.
    Δυστυχως ”εφυγαν” και οι πρωταγωνιστες της περιοδου εκεινης Φλωρακης , Κυρκος και πολλοι αλλοι ”συναγωνιστες”τους και οσο να κτυπαει τα πεντακοσια σημαντρα και τις εξηνταδυό καμπανες ο Μικης Θεοδωρακης δεν εισακουεται πια ,οντας και καθηλωμενος .
    Το μεγα παθος για επιβολη των ΜαρξιστοΛενινιστικων ιδεων και πρακτικων και το μισος για τους οπαδους της πολυκομματικης Δημοκρατιας και της υπερασπισεως των Ελληνορθοδοξων ιδεων και παραδοσεων -που τοτε (1942-49 )επικρατουσε – τους εμπνεει και τους οδηγει , καθως φανηκε και απο την Συμφωνια με τα Σκοπια , που ”εδωσαν” ο,τι ειχαν απο τοτε υποσχεθει οι προγονοι τους αδιαφορωντας για τις ”μαχαιριες” στην Μακεδονια της καρδιας μας με την ενδοξη Ιστορια της απο το 334 μεχρι το 146 π.Χ και των δυο τελευταιων αιωνων μεχρι της 17 Ιουνιου 2018 ,που υπεγραφη αυτη η Συμφωνια.
    Ευτυχως μετα τις προσεχεις εκλογες εσεται ημαρ και θα επανελθει η κανονικοτητα και στην κοινωνικοπολιτικη ζωη των Ελληνων , γιατι οπως συμβαινει παντα στην επιγεια ζωη αυτοι που σημερα ζητωκραυγαζουν τον ”βασιληα” θα ζητωκραυγαζουν τον νεο ”βασιληα”, ιδιαιτερα οταν διαπιστωσουν οτι ο ”παληος” ηταν και ”γυμνος”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα