Η “τελική λύση” για τους Έλληνες Ελλάδας και Κύπρου

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Γιώργου Φιντικάκη 

Ελλάδα 2035: 423.000 λιγότεροι μαθητές, 100.000 λιγότεροι καθηγητές!

Τα παιδιά στα σχολεία λιγοστεύουν διαρκώς, αλλά προς το παρόν αυτό περιορίζεται κυρίως στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Την πραγματική επιδείνωση από τη μαζική μείωση γεννήσεων μετά το 2010, θα αρχίσει να βιώνει για τα καλά το εκπαιδευτικό σύστημα από το 2022 και μετά.

 

Τότε θα αρχίσει να αποτυπώνεται η δραματική πτώση των γεννήσεων στη λειτουργία του Γυμνασίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί στα Λύκεια από το 2025 και μετά, και στα Πανεπιστήμια από το 2028 και μετά. Σωρευτικά ως το 2035, ο αριθμός μαθητών στα σχολεία υπολογίζεται ότι θα έχει μειωθεί κατά 423.000, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του ΙΟΒΕ, μεταβάλλοντας ριζικά το τοπίο του εκπαιδευτικού συστήματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο https://www.liberal.gr/arthro/233393/oikonomia/2018/ellada-to-2035-423000-ligoteroi-mathites-100000-ligoteroi-kathigites.html

Κρίση γονιμότητας το δημογραφικό και όχι κρίση γήρανσης του πληθυσμού

Της Ιωάννας Σωτήρχου
14.01.2019

Μια διαφορετική προσέγγιση στο δημογραφικό ως κρίση γονιμότητας και όχι ως κρίση γήρανσης του πληθυσμού προτείνει ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Διονύσης Μπαλούρδος.
Με δεδομένες τις δημογραφικές ακρότητες, δηλαδή το γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει τη χαμηλότερη γονιμότητα που έχει καταγραφεί στην Ιστορία της και ταυτόχρονα ένα από τα υψηλότερα προσδόκιμα ζωής στον κόσμο, συνυπολογίζοντας τον μεταναστευτικό-προσφυγικό παράγοντα, που όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει σημαντικά τις ήδη διαμορφωμένες τάσεις, ο κ. Μπαλούρδος ξεπερνά την κινδυνολογία και μας μιλά για τις πολιτικές που ασχολούνται με την ενίσχυση της οικογένειας και έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα.
Είναι γνωστά τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνά: καταγράφει τις υψηλότερες τιμές του δείκτη γήρανσης και της αναλογίας ηλικιωμένων την Ευρώπη και στον κόσμο, ενώ έχει εισέλθει στο στάδιο της πολύ αργής έως αρνητικής δημογραφικής αύξησης, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που ο αριθμός όσων ζουν σε αυτή τη χώρα θα φτάσει πιθανότατα σε ένα ιστορικά μέγιστο σημείο, το οποίο θα ακολουθηθεί από στασιμότητα και συνακόλουθη μείωση.

Διαβάστε τη συνέχεια https://www.efsyn.gr/arthro/krisi-gonimotitas-dimografiko-kai-ohi-krisi-giransis-toy-plithysmoy

Η υπογεννητικότητα σοβαρή απειλή για την Κύπρο

Του Κυριάκου Κυριάκου
16/11/2018

Είναι οξύμωρο στο νησί όπου γεννήθηκε η Θεά της ομορφιάς και του έρωτα η γονιμότητα να γίνεται υποτονική και η γήρανση να υπερνικά την νεότητα! Είναι τραγικό  σε ένα τόπο που αγωνίζεται για εθνική επιβίωση να λιγοστεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία και την ίδια ώρα να  εντοπίζεται  δισταγμός ή και άρνηση  των ενηλίκων να γεννήσουν, να  αυξήσουν και να ανανεώσουν  την ζωή των κατοίκων του. Είναι απογοητευτικό και  άκρως ανησυχητικό, η Κύπρος  βάσει διεθνών ερευνών να  ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια στην υπογεννητικότητα και να έχει το χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων ανά γυναίκα από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που  γίνεται ανόητη  προσπάθεια να παρουσιαζόμαστε ως χώρα  κοινωνικής ευημερίας και οικονομικής επαγγελίας!

Τα παιδιά είναι εγγύηση για τη αιωνιότητα της ζωής, λέει ένα γνωμικό. Όπου γεννιούνται  παιδιά και  μεγαλώνει ο κύκλος της ζωής εκεί  υπάρχει προοπτική και μέλλον. Στην Κύπρο  όμως τα πράγματα φαίνεται να λειτουργούν αντίστροφα. Οι στατιστικές δείχνουν μια σταθερή μείωση των γεννήσεων χρόνο με το χρόνο χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα οποιαδήποτε ένδειξη αναχαίτισης αυτής της τάσης. Είναι ενδεικτικό  βάσει επίσημων στοιχείων ότι ενώ το 2012 γεννήθηκαν 10,161 παιδιά, το 2016 ο αριθμός τους  ήταν  μόλις 9,455 που ισοδυναμεί με μείωση 7%! Ο δείκτης γονιμότητα για τον ελληνοκυπριακό πληθυσμό είναι ακόμη πιο ανησυχητικός καθότι στις στατιστικές περιλαμβάνονται και οι γεννήσεις  πολιτικών προσφύγων, οι οποίοι είναι γνωστό ότι με πολύ μεγαλύτερη  ευκολία τεκνοποιούν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο http://e-shocknews.com/?p=87242

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα