Γρ. Ζαρωτιάδης: “Η καταγωγή δεν είναι προνόμιο, είναι ευθύνη”

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Την ανακήρυξη της Θεσσαλονίκης σε “Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Προσφύγων” πρότεινε, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην “Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης”, ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Υψίπολις” Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του ομότιμου καθηγητή ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη, ο κ. Ζαρωτιάδης διατύπωσε ακόμη την πρόταση για τη δημιουργία ενός διεθνούς ερευνητικού ιδρύματος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα έχει ως βασικό του αντικείμενο τη μελέτη του προσφυγικού φαινομένου στον σύγχρονο κόσμο.

“Σχεδιάζουμε ένα μεγάλο πρότζεκτ για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή των πληθυσμών” τόνισε ο κ. Ζαρωτιάδης.  Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το 2023 είναι μια χρονολογία σταθμός για την σύγχρονη ελληνική ιστορία και για τους πληθυσμούς με προσφυγική καταγωγή. Η ανταλλαγή των πληθυσμών ωστόσο είναι ένα διεθνές ιστορικό φαινόμενο, το οποίο έχει την προϊστορία του, τις συνέχειες και τις συνέπειές του. Σήμερα η Θεσσαλονίκη δικαιούται να ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα των Προσφύγων, δικαιούται ένα επιστημονικό ίδρυμα παγκόσμιας εμβέλειας για το προσφυγικό πρόβλημα και τις ιστορικές, πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις του. Με αυτό τον τρόπο θέλουμε να τιμήσουμε αυτήν την πόλη που πάντοτε υπήρξε μια φιλόξενη και ανοικτόκαρδη προσφυγούπολη”.

Στην ομιλία του με θέμα “Ο αγωνιστής Κώστας Φωτιάδης”, ο κ. Ζαρωτιάδης εξήρε το σημαντικό έργο του καθηγητή τον οποίο χαρακτήρισε “πρωτομάστορα της συλλογικής μνήμης και της προσφυγικής ιστορίας” ενώ ανέφερε ότι μέρος του προγράμματος της “Υψίπολις” για την ιστορική μνήμη είναι εμπνευσμένο από τη δική του επιστημονική έρευνα και συμβολή.

“Χωρίς αυτό το έργο κάποια πράγματα θα περνούσαν ακόμη και σήμερα απαρατήρητα. Θα είχαμε ακρωτηριασμένη αντίληψη για τη Θεσσαλονίκη και την ιστορία της” υπογράμμισε ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. “Αλλά τώρα γνωρίζουμε. Και επειδή γνωρίζουμε, δεν λησμονούμε και επειδή δεν λησμονούμε αντιλαμβανόμαστε ότι η θητεία του επόμενου δημοτικού συμβουλίου δεν είναι μια κανονική, μια συνηθισμένη θητεία. Είναι και οφείλει να γίνει και μια θητεία αφιερωμένη στη συλλογική μνήμη”.

Για την προσωπικότητα, την προσφορά και το έργο του Κων. Φωτιάδη μίλησαν ακόμη ο καθηγητής ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης και ο επίκουρος καθηγητής της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης. Την εκδήλωση έκλεισε ο τιμώμενος καθηγητής κ. Φωτιάδης με ομιλία που είχε ως θέμα “Εκκλησίας έρημα, μοναστήρια ακάντηλα”.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. AΡΑΓΕ ΡΩΤΗΘΗΚΕ -ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ , ΤΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΝ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΕ-Ο ΒΡΑΒΕΥΘΕΙΣ ΟΜΟΤΙΜΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Κ.ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ;;;.
    ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΝΟΥ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ , ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα