ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Παντελή Σαββίδη

1.-Καθαρή εικόνα δεν υπάρχει ακόμη απο την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα.. Απο τις δηλώσεις των δύο ηγετών δεν βγαίνει τίποτε ουσιαστικό.

2.-Η διαρροή “διπλωματικών κύκλων” εστιάζει στην επανεκκίνηση της διαδικασίας της “θετικής ατζέντας”. Ως θετική ατζέντα νοείται η επανέναρξη συνομιλιών για ζητήματα χαμηλής πολιτικής. Σε ό,τι αφορά την υψηλή πολιτική οι συνομιλίες εστιάζονται στη συνάντηση των δύο υπουργών Άμυνας και των Γενικών Γραμματέων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Tίποτε σοβαρό δεν θα προκύψει.  Η Τουρκία δεν θα κάνει σε τίποτε πίσω απο την πολιτική που διαμόρφωσε. Γιατί να την εγκαταλείψει;

3.-Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην προσέγγιση των ζητημάτων που χωρίζουν τις δύο χώρες στη βάση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ αυτήν την αρχή.

4.-Τότε γιατί πήγε ο κ. Τσίπρας στην Τουρκία; Αν εξαιρέσουμε τους εσωτερικούς (στην Ελλάδα) πολιτικούς λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω τι όφελος θα του προσέδιδε μια επίσκεψη, υπάρχουν τα εξής δεδομένα:

-Ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Ε.Ε. έχουν κάποια επιρροή στον Ερντογάν αυτήν την περίοδο ώστε να επηρεάσουν τις αποφάσεις του και να βελτιώσουν, έστω, το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

-Η Ελλάδα δεν έχει την στρατιωτική ισχύ να περιορίσει τις φιλοδοξίες του. Μόνο αποτρεπτική δύναμη προβάλλει η Αθήνα. Ο Ερντογάν δεν περνά, προς το παρόν, την κόκκινη γραμμή.

-Άρα τι μπορεί να ισχύει; Δύο πράγματα:

ΠΡΩΤΟΝ, την προηγούμενη εβδομάδα τούρκος αρθρογράφος έγραψε πως η τουρκική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα του ΔΝΤ. Και πως ως προϋπόθεση για να παρέμβει το Ταμείο έχει τεθεί και η βελτίωση της σχέσης με την Ελλάδα. Θα δούμε, αν αυτό ισχύει με την αλλαγή του κλίματος αντιπαράθεσης ή, ακόμη, και με τις εξελίξεις στη Συρία. Δεν μπορεί να ζητάς την υποστήριξη του Ταμείου και να διεξάγεις πόλεμο.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ το δέλεαρ της συμμετοχής στους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου. Η κυπριακή ηγεσία δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στην εξόρυξη υδρογονανθράκων της περιοχής με την προϋπόθεση ότι θα συμβάλλει η Άγκυρα στην επίλυση του κυπριακού.

Ο Ερντογάν στις δηλώσεις του ήταν πολύ προσεκτικός στο κυπριακό. Μίλησε, μόνο για πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο λύσης και έμεινε εκεί. Την πολιτική ισότητα η ελληνοκυπριακή πλευρά την έχει αποδεχθεί, ήδη.

Άρα, υπο το φώς των νέων οικονομικών και πολιτικών δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή, ο Ερντογάν δεν εγκαταλείπει μεν τις θέσεις του, τις προσαρμόζει, όμως,  σε ορισμένα νέα δεδομένα.

Οι βασικές τουρκικές θέσεις, όμως, θα παραμείνουν ίδιες.

Η Τουρκία μόνο με ήττα σε πόλεμο θα αλλάξει στρατηγικές της επιδιώξεις. Και αυτό, φυσικά, δεν πρόκειται να συμβεί.

Δικαιολογούν όλα αυτά επίσκεψη πρωθυπουργού στην Τουρκία; Δεν χάσαμε τίποτε αλλά δεν φαίνεται και να κερδήθηκε τίποτε ουσιαστικό.

Καλό είναι ο συμβολισμός επισκέψεων υψηλού επιπέδου να διατηρηθεί και να έχει τη σημασία και το νόημα που είχε στο παρελθόν. Να σηματοδοτεί, δηλαδή, κάτι σημαντικό.

Θα δούμε τι θα διαρρεύσει και η απέναντι πλευρά (η Τουρκία) τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

spot_img

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Και αν πηγε για να εξασφαλισει-κυριως- και στις επομενες -κρισιμωτατες – εκλογες την υποστηριξη της μουσουλμανικης μειονοτητος στην Θρακη και στα Δωδεκανησα ,κατα την παροιμια ”μαζευε και ας ειναι ρωγες”,μετα μαλιστα την ”Τουρκωφελιμη” Συμφωνια των Πρεσπων ειναι παραπολιτικη εξηγηση ;;;.
    Οπως επισης ,αν πηγε στην Αγια Σοφια μας τον μεγαλυτερο και ενδοξοτερο Ιερο Ναο της Ελληνορθοδοξιας και της 11 αιωνων Βυζαντινης Αυτοκρατοριας ,καθως και στην Θεολογικη Σχολη της Χαλκης ,-που δεν την προσφωνησε ως Θεολογικη -χωρις να σταυροκοπηθει,καθ’ολην την διακεια της λειτουργιας -εκτος απο την αφη ενος κεριου , που το εδωσε ο Σεβασμιωτατος Προυσσης κ. Ελπιδοφορος- , ειναι ”’κακιουλα” αν πεις και γραψεις οτι πηγε για το προσωπικο και οικογενειακο του φωτογραφικο αλμπουμ ,η, για να τον αποδεχθουν και οι Ελληνες χριστιανοι και να τον ξαναψηφησουν στις επομενες εκλογες ;;;.
    Και αυτος και ολοι μας διαπιστωσαμε σημερα οτι η Αγια του Χριστου Μεγαλη εκκλησια εχει ανοχτες τις αγκαλες της , οπως ο πατερας του Ασωτου της Ευαγγελικης Παραβολης αναμενουσα -μεχρι της προτελευταιας πνοης ενα ”ημαρτον”.
    Το ιδιο δεν εκανε κατα την επισκεψη του στην Παναγια Σουμελα προ των εκλογων του 1981 ο πρωτος αριστερος πρωθυπουργος αειμνηστος Ανδρεας Παπανδρεου,τον οποιον -καθως φαινεται ακολουθει κατα ποδας ο κ. Τσιπρας- εκτιμωντας βασιμως πολιτικα οτι ”το ΠΑΣΟΚ ειναι εδω ,μαζι με τους ανθρωπους του, ενωμενο δυνατο”, που βδελυσσονταν και βδελυσσονται ακομη την Δεξια σε καθε της μορφη απο το 1985;;;.

    • ΣΑΝ δηλώνει άθεος αλλά ξέρω ότι σέβεται την πίστη μου. Για μένα είναι σημαντικό ότι δήλωσε ότι η εκκλησία είναι που στήριξε την δημιουργία και την ύπαρξη αυτού του έθνους /κράτους.
      Ή μήπως νομίζεις ότι ο Μητσοτάκης πιστεύει .
      Θυμάμαι το Δρεττάκη του ΠΑΣΟΚ που κοινωνούσε κάθε Κυριακή όντας στ αριστερά του ΠΑΣΟΚ.
      Λες γι αυτό τον έφαγε ο Ανδρέας τηλεφωνικά με την ΦΑΠα.

      • Κατ’αρχας ουδεποτε δηλωσε οτι η εκκλησια στηριξε την δημιουργια και την υπαρξη αυτου του Ελληνικου Εθνους-κρατους .Αν το δηλωνε και το πιστευε Θα ειχε ακυρωσει την αριστερωσυνη του, θα τον διεγραφαν οι συντροφοι του κ. Φιλης και Σια και θα τον ειχε ”υιοθετησει” και ο Καλαβρυτων κ. Αμβροσιος .
        Και τελικως ως θεολογος θα θεωρουσατε πιστο οποιασδηποτε θρησκειας οποιον δεν τολμα να επικαλεσθει την πιστη του και δια του απλου σταυροκοπηματος του;;;.
        Σημασια εχει οτι εχει την αγαπη του πατρος του ασωτου απο ολους τους ιερωμενους της Ελληνορθοδοξιας , ειναι εθελοντικα κατηχουμενος και πολυ γρηγορα θα κανει -μαζι με την γραβατα που θα φορεσει- και την ”κωλοτουμπα” της πιστεως του στην λυτρωτικη Χριστιανικη Ορθοδοξια και θα αποτελεσει το καλυτερο παραδειγμα για τους αθεους εφηβους και κυριως για τα δυο – αβαπτιστα λενε παιδια του, ζωη να εχουν- για τα χαμενα χρονια τους μακρυα απο τον Δοτηρα της ζωης και τον Σωτηρα των ψυχων ολων των πιστων.
        Δυστυχως , αγαπητε κ. Χριστε οι παγκοσμιοποιημενοι αριστεροι της Ελλαδος εχουν απολεσει μαζι με τα εθνικα και τα χριστιανικα ”βαριδια” , οπως θεωρουν το πατριωτικο και θρησκευτικο γαλα , που βυζαξαν ολοι οι αλλοι Ελληνες, που εαυτους πια αιτιωνται οτι τους πιστεψαν, για μια 4ετια , αλλα σιγουρα δεν τους ”εβαλαν στις καρδιες τους ”και αυτο θα το αισθανθουν ολοι αυτοι οταν ”πεσει η δρυς τους”, που σιγουρα θα πεσει γιατι ουτε αθανατοι ,ουτε αναντικαστατοι υπηρξαν, υπαρχουν και θα υπαρξουν στην επιγεια ζωη μας.
        Τι εγραψε ο Ιωαννης Δαμασκηνος ”ου συνοδευει η δοξα…”’

        • ΣΑΝ θεωρώ ευσεβείς όσους σέβονται το πρόσωπο του Θεού στον καθένα καθημερινό θεό. Στον κάθε αγωνιζόμενο για το μεροκάματο της οικογένειάς του.
          Θεωρώ ευσεβή τον καθένα που έκανε ότι ο Χριστός και έδωσε δυνατότητα υγείας χωρίς αμοιβή στα νοσοκομεία στον ΚΑΘΕ άνθρωπο από την εχθρική Σαμάρεια .
          Θεωρώ ευσεβή τον κάθε άνθρωπο που παρά τις πολλές ανθρώπινες αδυναμίες του στηρίζει τον κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στις οδούς και τις ρύμες κι όχι μόνον στα σαλόνια (κι αυτούς αλλά όχι μόνον αυτούς).

          Κι όπως λέει το ευαγγέλιο αν μια φορά κάποιος επικαλεστεί το όνομα του θεού θα σωθεί τότε τι λες ;Δεν το είπε καμιά φορά;

          Αδύνατο.

          Δεν κοινώνησε όταν βαφτίστηκε ;

          Άρα αλίμονο σ εμάς ΣΑΝ .
          Οι τελευταίοι τλ.

          • Χαιρομαι για τις ανταπαντησεις σας ,γιατι τις διαβαζουν και οι 408 μεχρι τωρα-που θα αυξηθουν- αναγνωστες των Ανιχνευσεων και οι σχετιζομενοι περισσοτερο με την Ορθοδοξη Χριστιανικη θρησκεια , με το νεφος των μαρτυρων γιαυτην την πιστη τους , ”κινουν τας κεφαλας των” γιατι συνδεετε την Χριστιανικη διδασκαλια με την Μαρξιστικη ισοπεδωση και ισοτητα των ανισων ,που ουτε και στο φυτικο ,ουτε και στο ζωικο βασιλειο επικρατει .
            Προσωπικως -και πολλοι αλλοι -συμφωνουν απολυτως με τα τρια ΘΕΩΡΩ σας για τον ευσεβη ανθρωπο , πλην καθε ευσεβης δεν ειναι χριστιανος ορθοδοξος και στην Ελλαδα μας ανω του 90% ειναι χριστιανοι ορθοδοξοι και δεν θα ηθελαν να εξαιρειται ο πρωθυπουργος τους , που χαριτωθηκε μετα το βαπτιση του και μαλλον θα ξανακοινωνησει ”προ του σταυρου”.
            Υ.Γ Δεν επανερχομαι για τα ανηλικα παιδιακια του και σας παρακαλω ,ως θεολογο, στην λεξη Θεος το θητα να το γραφετε με κεφαλαιο γραμμα, ευσεβειας σας ενεκεν.
            Να ειστε καλα.

  2. …ΔΝΤ. Και πως ως προϋπόθεση για να παρέμβει το Ταμείο έχει τεθεί και η βελτίωση της σχέσης με την Ελλάδα…

    Και μετά μιλάμε για εθνική πολιτική και πολυεπίπεδη κτλ άνοστα.

  3. ΣΑΝ προσπαθώ να μη κάνω λάθος στο Θ/ θ.
    Όταν αναφέρομαι στην αγ Τριάδα χρησιμοποιώ το Θ ,όταν αναφέρομαι στην λέξη θεός από κείμενα αγ γραφής το γράφω με θ γιατί έτσι αναφέρεται εκεί κι όταν αναφέρομαι στις εικόνες του Θεού γράφω με θ.
    Βέβαια ο π Αιμιλιανός αλλά και ο Σωφρόνιος τείνουν στο Θ παντού σαν δυνατότητα στην πλήρη ταύτιση.
    Εσύ πάντως κεφαλαία ΣΑΝ έτσι κι αλλιώς!

  4. Πάντως ΣΑΝ υπάρχει το ερώτημα μαρξισμός : Κομμούνα ή λενινισμός. Απ’ ότι κατάλαβες λέμε ναι στην κομμούνα για να είμαστε όλοι με Θ σταθερά κεφάλαιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα