Το αναφομοίωτο μάθημα των Ιμίων

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ

Είκοσι τρία χρόνια μετά τα Ίμια, το μάθημα από την κρίση που έφερε Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ενός επικίνδυνου θερμού επεισοδίου, αν όχι μιας σύντομης πολεμικής αναμέτρησης, έμεινε αναφομοίωτο. Οι βασικές συνιστώσες που διέπουν την αντίληψη της ελληνικής ασφάλειας όχι μόνο παραμένουν ίδιες, αλλά επιδεινώθηκαν.

Επιδεινώθηκε, κυρίως, η αντίληψη περί του τρόπου προστασίας της χώρας και του λαού της.

Κυριαρχεί η λογική πως δεν χρειάζεται η προβολή σκληρής ισχύος – αυτά είναι εθνικιστικές αντιλήψεις που πρέπει να εκλείψουν. Με τέτοιες νοοτροπίες και με καταλύτη την οικονομική κρίση, η χώρα δεν έχει κατορθώσει να βελτιώσει το οπλοστάσιό της στο βαθμό που χρειάζεται, με αποτέλεσμα να έχει μόλις δύο με τρία χρόνια περιθώριο προβολής αποτρεπτικής ισχύος. Μετά θα είναι αργά αν δεν ληφθούν από τώρα μέτρα.

Έχει γίνει πάντως συνείδηση πως με τα λόγια δεν εξασφαλίζονται η άμυνα και η ασφάλεια. Εκτός από εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων απαιτείται και αλλαγή δομών και νοοτροπίας.

Παρόλο που το κυρίαρχο μάθημα από την κρίση των Ιμίων ήταν η ασυνεννοησία μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η ελληνική πολιτεία δεν έχει ακόμη αλλάξει τις δομές που θα εκτιμήσουν τους κινδύνους και θα λάβουν αποφάσεις. Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, μια σύγχρονη αντίληψη δομής, λειτουργίας και ρόλου ενός Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Ούτε έχει αλλάξει η νοοτροπία της τοποθέτησης επικεφαλής του στρατεύματος των αρεστών και όχι των αρίστων. Η ηγεσία του στρατεύματος δεν είναι χώρος που επιλέγονται οι ημέτεροι. Αν υπάρξει ανάγκη, θα την πληρώσει αυτήν τη νοοτροπία ακριβά η χώρα.

Αυτό βεβαίως ισχύει και για την πολιτική ηγεσία σε στιγμές κρίσης, όπως είναι οι σημερινές. Και εδώ η ευθύνη είναι του λαού που ψηφίζει και αναδεικνύει τους ηγέτες του.

Ο πρωθυπουργός των Ιμίων Κ. Σημίτης το πιθανότερο είναι ότι δεν καταλάβαινε την κρίσιμη νύκτα τι εννοούσε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν του ζητούσε απελευθέρωση κανόνων εμπλοκής. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα.

Η Τουρκία, παρόλο που είναι απασχολημένη στη Μέση Ανατολή, δεν παραλείπει συχνά να υπογραμμίζει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αμφισβητεί τη Λοζάνη και το έχει τονίσει πολλές φορές. Και ο Ερντογάν δεν αλλάζει εύκολα γνώμη. Γι’ αυτό είναι λάθος η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία είναι ανικανοποίητη διότι διεκδικεί πέραν των όσων έχει και της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο· η Ελλάδα επίσης είναι ανικανοποίητη, διότι δεν μπορεί να υποστηρίξει όσα δικαιούται με βάση πάλι το Διεθνές Δίκαιο, στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο.

Η Τουρκία διδάχθηκε από τα Ίμια. Δύο χρόνια μετά, το 1998, πραγματοποίησε μια μεγάλη άσκηση και κατέγραψε τις ελλείψεις της. Στη συνέχεια εξήγγειλε και ακολούθησε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο προβάλλει σήμερα και στην ξηρά και στη θάλασσα. Περί τα τέλη Φεβρουαρίου ξεκινά μια άσκηση που περιλαμβάνει τον θαλάσσιο χώρο από τη Μάλτα μέχρι και τον Εύξεινο.

Διεκδικεί αλλά και προκαλεί. Οι προκλήσεις της είναι ενοχλητικές, και γι’ αυτό την έχουν οδηγήσει τεχνηέντως στα πρόθυρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν αποκλείεται να πέσει στην «Παγίδα του Θουκυδίδη».

Μόλις την Τετάρτη, Τούρκος αρθρογράφος έγραφε πως ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των οικονομικών και δεν αποκλείεται να ανταλλάξει την οικονομική σωτηρία με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία είναι δύσκολη χώρα, και ο Ερντογάν ακόμη πιο απρόβλεπτος ηγέτης.

Ορισμένοι θέλουν να συνδυάσουν την επίσκεψη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη με την παράμετρο του Κυπριακού. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, λένε, θα πάρει ανταλλάγματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από ποιόν θα τα πάρει; Από τον Ερντογάν; Όχι μόνο δεν θα τα δώσει, αλλά και αν τα δώσει θα έχει την τύχη του Μεντερές. Υπάρχει κάποιος στην Αμερική που διαμορφώνει πολιτική; Μπορεί να υπάρξει εμπιστοσύνη στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο υπεύθυνος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών για την Ευρώπη Γουές Μίτσελ παραιτήθηκε από πριν λίγες μέρες κι αυτό θεωρείται πλήγμα για τις συνεργασίες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Το ενθαρρυντικό είναι ότι οι συνεργασίες αυτές εμβαθύνουν, παρά το κενό της Ουάσινγκτον. Διαμορφώνεται μια κατάσταση στην περιοχή που ευνοεί και την Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται προσοχή.

spot_img

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ειναι καταγεγγραμμενη απο το 1974 σε ολες τις εκλογικες αναμετρησεις-γενικες και τοπικες- η συνδρομη του μουσουλμανικου στοιχειου της Θρακης προς τις ”Δημοκρατικες” δυναμεις της Ελλαδος,(ΠΑΣΟΚ,ΚΚΕεσ,ΣΥΡΙΖΑ) φυσικα με εντολη της Τουρκιας ,μεσω του Προξενειου της στην Κομοτηνη .
    Εκτιμουν στην Τουρκια -και εχουν δικηο- οτι η Ν.Δημοκρατια προστατευει γενικως την μειονοτητα βασει των Διεθνων Συνθηκων και του Διεθνους Δικαιου , αλλα δεν της δινει-χαριζει ιδιαιτερα μειονοτικσ και ατομικα δικαιωματα,-οπως οι ”Δημοκρατικες”(λιγωτερο ”πατρδοκαπηλες” δυναμεις )-γιαυτο και στην Ροδοπη , με τον συμπαγη πληθυσμο της μειονοτητος ,δεν εξελεξε ως βουλευτη η Ν.Δ ουτε τον πρωην υπουργο και σημαινον στελεχός της ,τον κ. Ευριπιδη Στυλιανιδη .
    Η συγκυρια της επισκεψεως ενοψει των συνεχων εκλογικων αναμετρησεων μεχρι του Μαιου εφετος , μαλλον περιλαμβανει και την φανερη,η, αφανη επαναβεβαιωση της υποστηριξεως του κ. Ερντογαν προς τον ΤσιπροΣυριζα δια της μουσουλμανικης μειονοτητος της Θρακης, οι τρεις (3) βουλευτες της οποιας -μη το ξεχναμε- εδωσαν την πλειοψηφια της κυρωσεως της Συμφωνιας των Πρεσπων.( 150 ορθοδοξοι συν 3 μουσουλμανοι συνολον 153).
    Τα υπολοιπα πραγματικως Εθνικα θεματα ελπιζεται να θιγουν ακροθιγως και παρεμπιπτοντως , χωρις υποχωρηση στις Εθνικες θεσεις απο το 1973, οταν εντοπισθηκαν εκμεταλλευσιμα κοιτασματα πετρελαιου στην υποθαλασσια περιοχη της Θασου.
    Ας περιμενουμε και την κοινη συνεντευξη τυπου των κ.κ. Ερντογαν και Τσιπρα , μετα τις συναντησεις.

    • Πας να κάνεις ανάλυση σε εθνικά θέματα και το γυρίζεις σε ΝΔ και ΤσιπροΣΥΡΙΖΑ.

      Είναι λογική αυτή?
      Θέλεις να ξαναρχίσουμε στο ποιοι έβλαψαν τον τόπο περισσότερο?
      Έλεος ΣΑΝ.

      • Τα υπολοιπα που σχολιασα -που ειναι αληθινα και καταγεγραμμενα – γιατι αραγε δεν σας ”αγγιξαν”;;; .
        Φυσικα θα ξαναθελετε ως Ελληνορθοδοξος να μη εκλεγει ενας ορθοδοξος Θραξ βουλευτης στην Ροδοπη και ας μη προερχεται απο τη Ν.Δημοκρατια , που ομως χρονια τωρα πλειοψηφει στον χριστιανικο πληθυσμο της.
        Αληθεια θα θελατε να κρινουν την ψηφιση Συμφωνιων για εθνικα θεματα οι μουσουλμανοι της Θρακης μας,οπως την Συμφωνια των Πρεσπων ;;;.
        Προ του 1989 και κυριως προ του 1967 -να σας θυμισω ως φλιστορα- οτι τα μικρα κομματα δεν εβαζαν υποψηφιους στην Θρακη , για να μη στερησουν την εκλογη βουλευτων απο τα μεγαλα κομματα.
        Τωρα συμβαινει το αντιθετο και για λιγους ψηφους χανουν εκλογη οι υποψηφιοι των μεγαλων κομματων και αυτο σιγουρα δεν επιδεικνυει φιλοπατρια και της εννοια για την Θρακη μας.
        Δυστυχως -κατα πως γελοιγραφει σημερα ο Αρκας – Πατριδα ειναι γυρω απο την καρεκλα της εξουσιας .
        Αλλα μαυτο εισαι μονο καρεκλοκενταυρος και τιποτε αλλο .

  2. Η αναγκαιότητα των επισκέψεων και της διερεύνησης κάθε στιγμή της σκέψης του άλλου είναι βασική μέθοδος άντλησης γνήσιων πληροφοριών.
    Πάντα οι απαντήσεις σε κατάλληλες ερωτήσεις φανερώνουν προθέσεις όσο καλά και ψυχρά κι αν γίνεται η συζήτηση.
    Το μάτι του Ερτογκάν πάντα γυρισμένο στην αλαζονεία δείχνει τις αδυναμίες του.

    Ελπίζουμε ο Τσίπρας να τις συλλαμβάνει .

    • Επειδη ”η ελπιδα πεθαινει τελευταια” συνελπιζουμε , παρ’οτι θα θελαμε να εχουμε την βεβαιοτητα οτι συλλαμβανει τα ευληπτα δεδομενα του κ.Ερντογαν και ο κ. Τσιπρας.
      Θα φανει την Τεταρτη .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα