Τα Σκόπια στην αγκαλιά του Ερντογάν: Ο “θείος” Τσαβούσογλου και στο βάθος ο εξοχότατος ΓΑΠ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Hellaw Journal

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Φωτογραφία Υπουργείο Εξωτερικών.

JANUARY 19, 2019

Είναι πολύ ανόητη η ενέργεια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να ανακοινώσει ότι αναγνωρίζει τα Σκόπια υπό το συνταγματικό τους όνομα, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Διότι είναι η ίδια η πΓΔΜ που έχει ήδη αποφασίσει να το αλλάξει το όνομα της σε «Βόρεια Μακεδονία». Και στο θέμα αυτό οι Σκοπιανοί δεν άκουσαν τους Τούρκους, που τους ζητούσαν να μην προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ άκουσε τον Τζόρτζ Σόρος και γενικά τους Αμερικανούς, διότι του υποσχέθηκαν τον …παράδεισο, και που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κόλαση εάν επανέλθουν οι εθνικιστές. Ο κ. Τσαβούσογλου έδειξε απλά ότι σε κάθε ευκαιρία θα δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα άσχετα αν η χώρα μας δεν είναι ποτέ προκλητική, ούτε απειλητική προς την ανεξέλεγκτη κατοχική δύναμη.

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο λόγος για τον οποίο έσπευσε να κλείσει το θέμα των Σκοπίων ήταν οι στενές σχέσεις της σκοπιανής ηγεσίας με τους Τούρκους. Ήθελαν να αποτρέψουν την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια, μας είπαν, μόνο που αποδεικνύεται ότι οι Σκοπιανοί έχουν κάνει τις επιλογές και τα κουμάντα τους τους. Οι σχέσεις τους με την Τουρκία είναι και σήμερα στενές και δεν πρόκειται να αλλάξουν επειδή εμείς «λύσαμε» ένα πολύχρονο πρόβλημα χωρίς να γνωρίζουμε και τις συνέπειες. Διότι αν σπρώξαμε περισσότερο τους Σκοπιανούς στην αγκαλιά της Τουρκίας, τι την θέλαμε τη λύση του προβλήματος της ονομασίας;

Προκάλεσε εντύπωση, πάντως, το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ, με το που τελείωσε η ψηφοφορία στην σκοπιανή Βουλή και διευθετήθηκαν κάποιες εκκρεμότητες, έσπευσε στην Άγκυρα. Ούτε ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος στην κατεχόμενη Κύπρο δεν έδειξε τόση γρηγοράδα να συναντήσει τα «αφεντικά».

Δεν είχα ποτέ εμπιστοσύνη στους Σκοπιανούς, άλλωστε φαίνεται και στο πρόσωπό τους ότι δεν έχουν μπέσα. Και επειδή μιλήσαμε πιο πάνω για τον κ. Ντιμιτρόφ, να θυμίσουμε ότι ήταν πάντα μέλος του εθνικιστικού στρατοπέδου και τορπίλισε πολλές φορές τις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Ακόμα και στη βράση των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ντιμιτρόφ έθετε εμπόδια και έβαζε και τρικλοποδιές.

Στην τελευταία διαπραγμάτευση, που έγινε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με σύστησε στον κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος στράφηκε και μου είπε ότι δεν είναι εθνικιστής! Βεβαίως είναι. Και είναι και αυτός που κρατά «ζεστή» τη σχέση με την Τουρκία. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι με την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών θα τελειώσουν τα προβλήματα. Οι Σκοπιανοί πάντα θα βρίσκουν τον τρόπο να προκαλούν, και να παρουσιάζουν διαφορετικά τις πρόνοιες της συμφωνίας. Η κυβέρνηση έπρεπε να θέσει ασφαλιστικές δικλείδες για να μην παραβιαστεί η συμφωνία, διότι στο τέλος οι Σκοπιανοί θα καταργήσουν τη λέξη «βόρεια», θα μείνουν με το «Μακεδονία» και εκεί θέλω να δω τη μαγκιά των πολιτικών μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το θέμα των Σκοπίων, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλες αντιδράσεις, και πιστεύεται ότι θα επηρεάσει και το αποτέλεσμα των εκλογών. Όσο και να υποστηρίζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -μερικοί χαρακτηρίζονται από «εθνομηδενισμό»- ότι οι πολίτες δεν θα επηρεαστούν όταν βρεθούν μπροστά στις κάλπες, οι διάφορες μετρήσεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Θα είναι καταλυτική η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις περιοχές που τα στελέχη του τις χαρακτηρίζουν «εθνικιστικές».

Την ίδια στιγμή, το παραπάνω συμπέρασμα δεν σημαίνει ότι θα έχει οφέλη η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Υπάρχει ένας δισταγμός και ένα «μούδιασμα», επειδή αρκετοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι και η Ν.Δ. εάν ήταν κυβέρνηση θα έκανε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σκοπιανό δεν θα ξεπεραστεί ως πρόβλημα και θα παραμείνει ως «αγκάθι» στις σχέσεις της Ελλάδας και των Σκοπίων, ακριβώς επειδή η Τουρκία ελέγχει το πολιτικό σύστημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αλβανία, όπου οι πολιτικοί είναι πιο εκρηκτικοί. Ο τουρκικός έλεγχος δεν είναι απόλυτος στην Αλβανία επειδή πολιτικοί όπως ο Έντι Ράμα, θέλουν να διαφημίζουν την ανεξαρτησία τους.

Αυτό που έχει σημασία και πρέπει να μας ανησυχεί είναι ότι και των Σκοπίων, και τα αλβανικά ζητήματα, γενικά παραμένουν ανοικτά και προβληματικά…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ήρθε και έδεσε το γλυκό… Ο εξοχότατος πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Γεώργιος Α. Παπανδρέου (γνωστός ως ΓΑΠ) υποστηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναμενόμενο θα πείτε… Αλλά μήπως έχει πίσω η αχλάδα την ουρά; Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του δώσει το υπουργείο των Εξωτερικών ενόψει και της νέας προσπάθειας επιβολής φιλοτουρκικής λύσης στον κυπριακό λαό; Εδώ θα είμαστε για να τα …λέμε εάν ο πρωθυπουργός αποφασίσει να ταυτιστεί με τον άνθρωπο που οδήγησε την Ελλάδα στα σκληρά και απάνθρωπα Μνημόνια, τα οποία διέλυσαν τον ελληνικό λαό…

Πηγή: Τα Σκόπια στην αγκαλιά του Ερντογάν: Ο “θείος” Τσαβούσογλου και στο βάθος ο εξοχότατος ΓΑΠ https://hellasjournal.com/2019/01/ta-skopia-stin-agkalia-toy-erntogan-o-quot-theios-quot-tsavoysogloy-kai-sto-vathos-o-exochotatos-gap/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα