Αποχώρηση ΗΠΑ από ΝΑΤΟ σκέφτεται ο Τραμπ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
ΚΟΣΜΟΣ A.P.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει το γεύμα αποτελούμενο από χάμπουργκερ, το οποίο πλήρωσε ο ίδιος, όπως έσπευσε να επισημάνει.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ φέρεται να εξέφρασε επανειλημμένως το 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, που θεωρούν το ΝΑΤΟ αναγκαίο συστατικό της δυτικής ασφάλειας, ανέφεραν ότι ο Τραμπ ενδέχεται να επαναφέρει την πρότασή του αυτή, εφόσον οι σύμμαχοι αδυνατούν να τηρήσουν τις χρηματοδοτικές δεσμεύσεις τους.

Λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το περασμένο καλοκαίρι, ο Τραμπ είπε στους συμβούλους εθνικής ασφαλείας ότι δεν αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, την οποία παρουσίασε ως «βάρος» για τις ΗΠΑ. Η συνεχιζόμενη εμμονή αυτή του Τραμπ δημιουργεί νέες ανησυχίες για τους αξιωματούχους της εθνικής άμυνας των ΗΠΑ. «Κάθε κίνηση με στόχο την απόσυρση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ θα ήταν καταστροφική για τα αμερικανικά συμφέροντα. Κάτι τέτοιο θα ακύρωνε 70 και πλέον χρόνια επίπονης δουλειάς από πολλές κυβερνήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, προσφέροντας στον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν τη μεγαλύτερη επιτυχία της σταδιοδρομίας του», λέει η Μισέλ Φλορνόι, υφυπουργός Αμυνας επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. «Η φυγή από το ΝΑΤΟ θα αποτελούσε γεωπολιτικό σφάλμα πρωτοφανούς μεγέθους. Ακόμη και η συζήτηση εξόδου από τη Συμμαχία θα αποτελούσε το δώρο του αιώνα προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», λέει ο πρώην στρατιωτικός επικεφαλής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης.

Η απέχθεια του Τραμπ προς τις διεθνείς συμμαχίες και τους οργανισμούς είναι πασίγνωστη. Ο πρόεδρος εξασφάλισε την υπαναχώρηση των ΗΠΑ από τις συμφωνίες του Παρισιού για το κλίμα, όπως και από την εμπορική συμφωνία Ασίας – Ειρηνικού. Ο Τραμπ αμφισβήτησε ευθέως την αξία της στρατιωτικής συμμαχίας των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία και ανακοίνωσε τη μονομερή αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία.

Τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τη Συμμαχία, ύστερα από διορία ενός έτους μετά την ανακοίνωση της πρόθεσής τους αυτής. Η διορία αυτή θα προσέφερε στο Κογκρέσο χρόνο για άσκηση βέτο σε κάθε τέτοια απόφαση του προέδρου.

Στο μεταξύ, τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα εκπροσωπήσουν τις ΗΠΑ στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος Τραμπ σχεδίαζε να παραστεί αυτοπροσώπως, αλλά αναγκάσθηκε να ακυρώσει το ταξίδι του εξαιτίας της διακοπής λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Αντί του προέδρου, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος.

Αίσθηση προκάλεσε ο πρόεδρος Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας, προσφέροντας χάμπουργκερ και τηγανητές πατάτες των τριών μεγαλύτερων αλυσίδων φαστ φουντ σε επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των παικτών της ομάδας φούτμπολ του Πανεπιστημίου Κλέμσον. «Δεν είχα άλλη επιλογή. Σας παρήγγειλα χάμπουργκερ, τα οποία πλήρωσα από την τσέπη μου. Δεν γινόταν να μην υπάρχει φαγητό σε γεύμα του Λευκού Οίκου, παρότι η κυβέρνηση βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Αλλιώς, θα έπρεπε να βάλω την Πρώτη Κυρία και τη σύζυγο του αντιπροέδρου, Κάρεν Πενς, να φτιάξουν τίποτα σαλάτες», είπε ο Τραμπ. Η πρωτοβουλία του προέδρου αντιμετωπίσθηκε με ειρωνείες, με σχολιαστές της αμερικανικής τηλεόρασης να επικρίνουν τον πρόεδρο για την απόφασή του να προσφέρει χάμπουργκερ σε αθλητές.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα