Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, η οποία αποτελούσε τυπική διαδικασία, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, φέρνοντας τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή.

Την επίδοση ανακοίνωσε και επισήμως νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα διάβασε το κείμενο της ρηματικής διακοίνωσης στο οποίο διευκρινίζεται, όπως είπε, ότι «ο όρος nationality αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει το ζήτημα της εθνότητας των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ «η επίσημη γλώσσα όπως αναφέρεται στην συμφωνία έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ και ανήκει στην ομάδα των νοτίων σλαβικών γλωσσών».

Με αυτό τον τρόπο, η γείτονα ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, και πλέον τη σκυτάλη παίρνει η Αθήνα όπου θα κληθεί να κυρώσει ή όχι τη συμφωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών προς έγκριση πρώτα στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με «πηγές» από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρεται ότι με τη ρηματική διακοίνωση διευκρινίζονται τέσσερα ζητήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διακοίνωση, σημειώνει το ΥΠΕΞ, διευκρινίζεται ότι ολοκληρώθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες βάσει του συντάγματος τη ΠΓΔΜ, ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προκαθορίζει εθνότητα και τέλος ότι η γλώσσα είναι στη νοτιοσλβαική οικογένεια.

Δείτε αναλυτικά τη ρηματική διακοίνωση: