Για το ‘αραβικό ΝΑΤΟ’ συζήτησαν Αίγυπτος και Ιορδανία  

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ιανουάριος 13, 2019. 21:07

Κάιρο/Αμάν

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β΄  συμφώνησαν να επεκτείνουν την συνεργασία τους σε πολλούς ζωτικούς τομείς και να συνεχίσουν το συντονισμό και τη διαβούλευση σε διάφορα θέματα προκειμένου να προστατευθούν τα αραβικά συμφέροντα και να επιτευχθεί η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, όπως σημειώνει η Αλ Αράμπ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η επίσκεψη του Σίσι στην Ιορδανία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας, αφού συμπίπτει χρονικά με την περιοδεία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο στη Μέση Ανατολή από την περασμένη Δευτέρα.

Πολιτικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η επίσκεψη του Σίσι συνδέεται με τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον να αναβιώσουν μια παλιά ιδέα για τη δημιουργία μιας Συμμαχίας των Αραβικών Κρατών στην περιοχή, το λεγόμενο «Αραβικό ΝΑΤΟ» για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις τόσο του Ιράν όσο και του ISIS.

Οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια κοινή αραβο-αμερικανική συνείδηση της ανάγκης να χαλιναγωγηθεί το Ιράν, το οποίο αποτελεί συστατικό της κρίσης στην περιοχή, λόγω της επεκτατικής του πολιτικής καθώς και των τρομοκρατικών απειλών, ώστε, παρά τη μείωση του κινδύνου από το ISIS στη Συρία και το Ιράκ,αλλά και στην Αίγυπτο, εντούτοις εξακολουθεί να υφίσταται.

Ο Πομπέο επέλεξε την Αίγυπτο για το τρίτο σκέλος της περιοδείας του σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει εκ νέου το σχηματισμό των προσπαθειών της Συμμαχίας στη Μέση Ανατολή και όπως είπε σε ομιλία του «η χώρα του εργάζεται για μια στρατηγική συμμαχία στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπίσει σημαντικές απειλές όπως το Ιράν και το ‘ισλαμικό κράτος’.

Διευκρίνισε ότι η Συμμαχία αυτή θα περιλαμβάνει αραβικές χώρες του Κόλπου και φυσικά την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

alarab.co.uk

https://www.echedoros-a.gr/2019/01/blog-post_931.html#more

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα