Με αφορμή το κείμενο των 11 ιστορικών: καλό αλλά άκαιρο.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΑΒΒΙΔΗ.

Όσοι έχουν κάποιες αμφιβολίες για το αρνητικό περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών ας διαβάσουν το κείμενο των 11 Ελλήνων ιστορικών από διάφορα Πανεπιστήμια της χώρας. Είναι πολύ διαφωτιστικό και, κυρίως, υπογραμμίζει τους φόβους που είχαμε για όσα «πέτυχε» η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τη γειτονική χώρα.

Το κείμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό.

Ωστόσο, ήρθε πολύ καθυστερημένα. Ό,τι ήταν να γίνει έγινε. Ο ελληνικός λαός αφέθηκε, μόνος του να αντιπαρατεθεί στους ιδεολογικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και  στα Μέσα Ενημέρωσης που στην πλειοψηφία τους υποστήριζαν τη Συμφωνία.  Πολύ περισσότερο ο ελληνικός λαός συγκρούστηκε με τα επονείδιστα κυβερνητικά τρόλ που για 60 λεπτά το κομμάτι αναλάμβαναν το ρόλο της μηχανής. Άξιος ο μισθός τους.

Από τον Ιούνιο που παρουσιάσθηκε η Συμφωνία υπήρξαν σκληρές αντιπαραθέσεις. Οι κύριοι καθηγητές, όμως, στην πλειοψηφία τους απουσίαζαν. Θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την ακαδημαϊκή τους γνώση και τον ακαδημαϊκό τρόπο έκφρασής τους στο επίμαχο θέμα.

Υπάρχει ένας διάλογος αν ο ακαδημαϊκός δάσκαλος πρέπει να περιορίζεται στα αυστηρώς ακαδημαϊκά του καθήκοντα ή να μετέχει του δημοσίου διαλόγου σε θέματα της αρμοδιότητάς του.

Δύσκολο να πάρει θέση κανείς. Εξυπακούεται ότι η κατάθεση μια εμπεριστατωμένης άποψης, όπως αυτή που διαμορφώνουν, αναγκαστικά λόγω αντικειμένου, οι καθηγητές των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, εμπλουτίζει το δημόσιο διάλογο. Και σε στιγμές κρίσης βοηθά στον προσανατολισμό μιας κοινωνίας. Είναι κοινωνική υποχρέωση.

Υπάρχει, βεβαίως, και ο αντίλογος. Ας κρίνει ο καθένας που τάσσεται.

Το δεύτερο ζήτημα που εντυπωσιάζει είναι η πληροφορία ότι ένα  μεγάλο μέρος των εν ενεργεία διπλωματών θεωρεί τη συμφωνία καλή. Οι παλαιότεροι συνάδελφοί τους τάχθηκαν, δημοσίως, κατά.

Λογικό. Οι σημερινοί διπλωμάτες μεγάλωσαν , και άσκησαν την εργασία τους, σε ένα περιβάλλον όπου  κυριαρχούσε η αποδομητική αντίληψη. Δείτε και τους υπουργούς που πέρασαν τα τελευταία αρκετά χρόνια από το υπουργείο. Μετά το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου η χώρα γύρισε σελίδα. «Εκσυγχρονίστηκε», μας είπαν αλλά επρόκειτο για έναν ποιμενικό εκσυγχρονισμό.

Το να υποστηρίζεις  το δίκαιο του κράτους σου είναι λιγάκι  démodé.  Άλλωστε τα ίδια τα κράτη, κατά την εν εξελίξει ευρισκόμενη  κυρίαρχη αντίληψη, είναι παρωχημένα με τη σημερινή τους μορφή.

Το σημαντικότερο, όμως, που αναδύεται  από όλη αυτή την περιπέτεια είναι η αποκάλυψη των δυνατοτήτων μας. Αυτά μπορούμε. Και ως πολιτικό προσωπικό και ως διανόηση και ως διπλωματία και ως δημοσιογραφία και ως  κοινωνία εν γένει.

Η Συμφωνία, δυστυχώς, θα περάσει από τη Βουλή. Θα επικυρωθεί.  Όχι, μόνο, διότι η κυβέρνηση έδωσε υποσχέσεις. Αλλά, διότι, η χώρα δεσμεύτηκε διεθνώς, με την υπογραφή στις Πρέσπες για την πορεία που θα ακολουθήσει. Οι ευθύνες του κ. Κοτζιά ο οποίος επιχαίρει για την επικύρωσή της στη Βουλή των Σκοπίων , είναι τεράστιες. Όπως και του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου.  Θα αποφανθεί γι αυτούς η ιστορία. Ποιος, όμως, θα πληρώσει τις συνέπειές της;

Με βάση όλα αυτά, η ανακοίνωση των 11 ιστορικών είναι εξαιρετική ως προς το περιεχόμενό της αλλά ήρθε καθυστερημένα.  Καθησυχάζει τη συνείδηση  των υπογραφομένων.

 

 

 

 

spot_img

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η ευστοχωτερη αμεση αναλυση του συγκεκριμενου κειμενου-γεγονοτος, αν και ποτε δεν ειναι αργα για οσους δεν ειναι ”τυφλοι τα τ’ωτα τον τε νουν τα τ’ομματα”.
    Για σκεφθειτε οτι αυτη η επιστολη μπορει να συγκρατησει απο τον ”οιστρο” της ψηφισης αυτης της Συμφωνιας στην Βουλη και ενα μονον βουλευτη, -αλλα γιατι οχι και πεντε- καταγομενους και κατοικουντες στις τρεις συνωνυμες με την Μακεδονια Περιφερειες της Ελληνικης Επικρατειας.
    Και τελος -τελος ΓΙΑΤΙ τα εξη εκατομυρια Ελληνων (80%) , που ειναι εξαρχης αντιθετα με την Συμφωνια αυτη ,δεν περιμεναν την επιστολη των ενδεκα καθηγητων για να πεισθουν;;; .
    Για οσους δεν εχουν πεισθει ακομη για τα αποτελεσματα αυτης της Συμφωνιας ισχυει η ρηση οτι δεν θα πεισθουν , οπως ο ζαπλουτος της Ευαγγελικης παραβολης , και αν ακομη ξαναρθει απο την κολαση ενας να τους μεταπεισει, γιατι ”εν τω Αδη δεν υπαρχει μετανοια”.
    Μη ξεχναμε δε οτι στην σημερινη Ελληνικη πραγματικοτητα απανταται και το ”ου με πεισεις κ’αν με πεισεις”.

  2. ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΦΤΑΙΜΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ : ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΥΤΗ Η ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΓΙΑΤΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ, ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΝΩΣΤΑ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΕΝΤΥΠΟ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΣΧΕΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΑΝ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΤΗΝ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΕΤΡΑΠΗ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ
    ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΜΑς ΚΑΤΑΤΡΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΑΔΗΦΑΓΙΑ

    ΜΑΝΟΣ Μ.

  3. Κύριε Πρέσβη το κείμενο κάνει σαφή διαχωρισμό των επιτίμων πρέσβεων τονίζοντας την παρέμβασή τους. Και, βεβαίως, απο τους εν ενεργεία δεν θα περίμενε κανείς να βγούν στα κανάλια. Απλώς, επισημαίνει ότι μεγάλο μέρος τους συμφωνούν με τη λύση της Συμφωνίας.
    Έχετε δίκαιο ότι, πράγματι, υπήρξε μια συνωμοσία σιωπής απο τα ΜΜΕ και υποστήριξη της Συμφωνίας.

    • Κύριε με αφορμή την απάντηση σας προς το κύριο Πρέσβη, θα ήθελα να προσθέσω ότι έχουμε γεμίσει απόψεις από τέως δημόσιους λειτουργούς, αν είναι σωστός ο όρος, και αναφέρομαι και στους στρατιωτικούς, οι οποίοι μόλις βγουν στη σύνταξη “κελαηδάνε”

      Κάποιοι έχουν πει ότι “τι θες να κάνουμε πραξικόπημα” φυσικά και δεν θέλω να κάνουν πραξικόπημα διότι σκοπούς άλλων θα εξυπηρετήσουν.
      Θα μπορούσαν όμως να παρέμβουν δυναμικά χρησιμοποιώντας το σύνταγμα που έχει απομείνει, καταλαβαίνω τις δυσκολίες όταν θέλεις να έχεις καριέρα αλλά εγώ ο ανώνυμος πολίτης το μόνο που μπορώ να κερδίσω με την διαμαρτυρία μου το τίτλο του τρελού του χωριού, δυστυχώς κάποιοι πρέπει να βγαίνουν μπροστά για ακολουθούν και οι άλλοι …

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα