Από τον απατηλό αριστερο-δεξιό λαϊκισμό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην ακροδεξιά εργασιακή δουλεία του κυριαρχιστή Victor Orban

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Αλκη Καλλιαντζίδη, Οικονομολόγου, [email protected]  www.kalkis.eu

Όλα τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στην Ελλάδα δείχνουν ότι έφτασε το τέλος του αριστεριστερο-δεξιού λαϊκισμού των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, του υποταγμένου πλήρως στους δανειστές της χώρας μας, προκειμένου να απολαύσουν ένα μεγάλο κομμάτι της πολυτελούς εξουσίας τους, δίχως να μας βγάλουν από την δανειακή εντατική του τριτο-τέταρτου Μνημονίου. Οι περισσότεροι Έλληνες κατάλαβαν, ακόμα και αυτοί που παραμένουν προσδεμένοι στο ίδιο άρμα από ιδεοληπτικό φανατισμό, προσωπική ιδιοτέλεια ή ανόητη εμμονή στην λάθος επιλογή τους,  ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος απέτυχαν. Όχι  μόνο δεν άλλαξαν τα πράγματα στην Ελλάδα, κάτι που φυσικά δεν ήταν εύκολο εξ ορισμού μέσα σε 4 χρόνια, αλλά αποτέλεσαν και το ευρωπαϊκό παράδειγμα προς αποφυγήν, εξ ου και η παγκόσμια χλεύη-ρετσινιά που τους κώλυσαν οι ξένοι : «kolotumba». Αξίζει να θυμηθούμε ότι στις προηγούμενες ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε θεωρητικά να εκλεγεί από τους αριστερούς ψηφοφόρους της Ευρώπης πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη θέση του Γιουγκέρ, «για να αλλάξει και τον ρουν της ηπείρου μας», όπως τόσο απερίσκεπτα υποσχέθηκε ! Σε αυτόν επένδυσε η ευρωπαϊκή αριστερά και τώρα τραβάει τα μαλλιά της, αφού το τωρινό ασαφές πολιτικό της πρόταγμα αφήνει πλέον ασυγκίνητους τους κοινωνικά ευάλωτους πολίτες οι οποίοι, μέσα στην απελπισία και την άγνοιά τους, κατά μεγάλη πλειοψηφία στρέφονται στην άκρα δεξιά της Λεπέν και των λοιπών ομοϊδεατών της ή στα ανερμάτιστα και διασπασμένα στη γένεσή τους «κίτρινα γιλέκα» τα οποία ποδηγετούνται από τους ακροαριστερο-ακροδεξιούς Γάλλους «Μπαχαλάκηδες» των βανδαλισμών. Η συμπάθεια από 84% έπεσε στο 55% των Γάλλων για τα «κίτρινα γιλέκα» την περασμένη βδομάδα. Κι ας τους έστειλε μήνυμα συμπαράστασης πριν 5 λεπτά ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ντι Μάϊο, ηγέτης των 5 αστέρων.

Και τίθεται το ερώτημα : «καθάρισε» η συντηρητική Ευρώπη με την ευρωπαϊκή αριστερά ; Κατά τα δημοσκοπικά φαινόμενα δεν την απασχολεί στο ορατό μέλλον. Εκείνο που την καίει, εν όψει και των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019 είναι η σταθερή άνοδος της άκρας δεξιάς η οποία χρησιμοποιεί επίσης τον Λαϊκισμό, ως πολιτικό εργαλείο δουλειάς για να εξαπατήσει τους κοινωνικά ευάλωτους και εύπιστους ευρωπαίους πολίτες, όπως καταγγέλλουν για «προδοσία» Ούγγροι διαδηλωτές τον Victor Orban, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Blaise Gauquelin στον ηλεκτρονικό Le Monde στις 6-1-2019, με τίτλο : «Orban σπάσε!: το κοινωνικό μέτωπο εγκαθίσταται στην Ουγγαρία»-«Orban dégage! : la fronde sociale s’installe en Hongrie».

Πράγματι αρκετές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 5 Ιανουαρίου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Βουδαπέστης, αλλά και όλη την Ουγγαρία,  για να διαμαρτυρηθούν ενάντια σε έναν νέο νόμο που

ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο 2019 και επέκριναν τον αυταρχισμό που ασκείται από την εθνικιστική κυβέρνηση αυτού του νέου δημαγωγού Victor Orban, όπως δείχνει η διπλανή φωτο του Reuters. Ούτε το κρύο, ούτε ο άνεμος, ούτε το χιόνι τους κάνει να τα παρατήσουν από την αρχή του χρόνου. Οι Ούγγροι συνεχίζουν να κατεβαίνουν κατά χιλιάδες στους δρόμους για να διαδηλώσουν την «αγανάκτησή τους» για τον Viktor Orban, τον κυριαρχιστή πρωθυπουργό της χώρας αυτής, των 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από το 2004.

Το κίνημα διαμαρτυρίας τους, το οποίο πυροδοτήθηκε το Δεκέμβριο 2018 με την ψήφιση του νόμου που χαλαρώνει το εργατικό δίκαιο, κερδίζει τα κάστρα της πλειοψηφίας. Στη δεύτερη πόλη της χώρας, το Debrecen, που βρίσκεται 225 χιλιόμετρα ανατολικά της Βουδαπέστης, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης το Σάββατο 5 Ιανουαρίου, μπροστά από το Δημαρχείο, απαντώντας στην πρόσκληση των συνδικάτων, των κινημάτων της κοινωνίας των πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Ο βουλευτής Lajos Kosa (δεξιά), εμπνεύστηκε τον νόμο που ψηφίστηκε στις 12 Δεκεμβρίου [2018] που αναγκάζει τους Ούγγρους μισθωτούς να εργάζονται έως και 400 επιπλέον ώρες ετησίως, πληρωτέες σε 36 μήνες (δηλαδή δωρεάν χορήγηση δανείου στις πολυεθνικές) εξηγεί ο Istvan Kaposznyák. Το Fidesz [το ακροδεξιό κόμμα που διατηρεί άμυαλα στους κόλπους του το ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα!] το κάνει αυτό για να ικανοποιήσει τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην Ουγγαρία. Φυσικά, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι για μια πόλη των 210.000 κατοίκων, μπορεί να φαίνονται λίγες, ως κινητοποίηση, αλλά ξέρετε, είμαστε στην Ουγγαρία, όχι στη Γαλλία. Εδώ οι άνθρωποι δεν έχουν τη συνήθεια να διαδηλώνουν, γι’αυτό και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι», αναφέρει το ίδιο ρεπορτάζ.

«Για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια»

Όπως η γειτονική Σλοβακία, η Ουγγαρία είναι μια αγαπημένη γη των κατασκευαστών αυτοκινήτων, που προσελκύονται από τους χαμηλούς μισθούς. Και τον Ιούλιο του 2018, ο γερμανικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στο Debrecen. «Για να προσελκύσει τέτοιες επενδύσεις, η κυβέρνηση έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων με τη θέσπιση αυτού του νόμου της δουλείας, επιμένει η Valeria Toldi, συνδικαλίστρια στη μεταλλουργία. Ο ελάχιστος μισθός ανέρχεται σε 149.000 φιορίνια μεικτά463 ευρώ] στην Ουγγαρία! Δεν είναι αρκετά για να ζήσουμε αξιοπρεπώς. Αυξήθηκε κατά 8% την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά αυτό δεν αρκεί. Ζητούσαμε αύξηση 13 έως 15%! Δεν θέλουμε να δουλεύουμε περισσότερο. Θέλουμε να μπορούμε να ζούμε σωστά, εργαζόμενοι 8 ώρες την ημέρα!»

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους έχουν φορέσει κίτρινα γιλέκα, οι χαμηλοί μισθοί της Ουγγαρίας είναι η κύρια αιτία της μετανάστευσης των νέων στη Δυτική Ευρώπη. «Υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού σε ολόκληρη τη χώρα», λέει ο Imre Tóth, ένας συνταξιούχος καθηγητής. Αλλά αυτό είναι φυσικό, επειδή οι Ούγγροι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται ελάχιστα. Οι μισθοί υστερούν. Και όχι μόνο σε σύγκριση με τη Γαλλία, αλλά και σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες. Εάν δεν προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, η φυγή θα αυξηθεί. Το ποσοστό των συνδικαλισμένων  είναι μόνο 9% στην Ουγγαρία.

Η χλιδή του νέου Γραφείου του Πρωθυπουργού

Στην διαδήλωση, οι κοψοχέρηδες ψηφοφόροι του Ορμπάν εκπροσωπήθηκαν αρκετά. Και το μίσος για τον πρωθυπουργό – ο οποίος σε μια εθνική ραδιοφωνική συνέντευξη στις 21 Δεκεμβρίου 2018 ήταν πεπεισμένος ότι το κείμενο σχετικά με τις υπερωρίες ήταν «ένας καλός νόμος» – εκφράζεται ενίοτε μέσα από χυδαία  συνθήματα. «Είμαι απόλυτα απογοητευμένος», λέει ο αρτοποιός Ferenc Fekete. Μετά την αλλαγή του 1989, πιστεύαμε ότι θα ενταχθούμε στον ελεύθερο κόσμο. Αλλά πιστέψαμε στα λόγια αυτού του βρώμικου προδότη που δεν έκανε τίποτα για τον λαό και υπηρετεί μόνο την αυλή του».

Ένας ομιλητής εκφράζει την «αηδία του» του για την χλιδή των κομψών εσωτερικών χώρων του νέου γραφείου του Πρωθυπουργού, το οποίο μεταφέρθηκε πρόσφατα σε ένα από τα ιστορικά κτίρια του λόφου της Βουδαπέστης. Παρουσιάστηκε από τον φιλοκυβερνητικό τύπο στις αρχές Ιανουαρίου 2019, η μετακόμιση και τα σχετικά έργα. Σύμφωνα με το ουγγρικό site έρευνας Atlatszo, το οποίο τα υπολογίζει σε 77,60 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η νέα έδρα του Viktor Orban θα μπορούσε να γίνει το σύμβολο μιας εξουσίας που αποκόπηκε από τη σκληρή λαϊκή πραγματικότητα της Ουγγαρίας. Προκειμένου δε να ακουστούν, οι Ούγγροι διαδηλωτές, που διεκδικούν την υποστήριξη περισσότερων από τα δύο τρίτα των συμπατριωτών τους, συγκάλεσαν το Σάββατο γενική απεργία για τις 19 Ιανουαρίου.

Ας φυλαχθούμε λοιπόν από τους Λαϊκισμούς κάθε αμφίεσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα