Η Τουρκία έτοιμη για επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη: Τύμπανα νέου πολέμου στη Συρία

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Suleymaniye Mosque seen during the sunset in Istanbul, Turkey. EPA, SEDAT SUNA

DECEMBER 26, 2018

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ξεκινήσει επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βόρεια Συρία το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Hürriyet.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC αναφέρει ότι η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ ίσως μόλις χάρισε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ερντογάν μια ακόμη νίκη.

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την απότομη απόφαση του κ. Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Τρίτη ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν τον “οδικό χάρτη” αποχώρησης των κουρδικών δυνάμεων από την πόλη Manbij στη Βόρεια Συρία, πριν ακόμα αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πλήρη αποχώρηση από τη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα η Τουρκία να καθυστερήσει τα σχέδιά της. Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν την Κυριακή να συντονιστούν προκειμένου να μην δημιουργηθεί κενό εξουσίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι θα συναντήσει τον Πούτιν για να συζητήσουν την αμερικανική αποχώρηση από την Συρία. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι υπάρχουν τέτοια σχέδια.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι πολύ πιθανόν να συναντήσει τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, μετέδωσε το δίκτυο NTV. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας δεν έχει σχέδια για συνάντηση με τον Ερντογάν. Αν και ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε το χρονικό πλαίσιο της συνάντησης, ο υπουργός Εξωτερικών Μεσούτ Τσαβούσογλου θα επισκεφθεί την Ρωσία τις προσεχείς ημέρες για να συζητήσει την οργάνωση ενός τετ-α-τετ Ερντογάν-Πούτιν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk. Χθες, εκπρόσωπος του Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα ενισχύσει τον συντονισμό με την Ρωσία στην Συρία έπειτα από την απόφαση Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters Κωνσταντινούπολη, Turkey Άγκυρα, Turkey

Πηγή: Η Τουρκία έτοιμη για επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη: Τύμπανα νέου πολέμου στη Συρία https://hellasjournal.com/2018/12/i-toyrkia-etoimi-gia-epicheirisi-anatolika-toy-eyfrati-tympana-neoy-polemoy-sti-syria/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα