Σκόπια: στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων η Συμφωνία των Πρεσπών.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Ξεκινά σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της πΓΔΜ επί των τροπολογιών του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ βάσει των προβλεπόμενων από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων μπορεί να διαρκέσει μέχρι 12 ημέρες (μέχρι τρεις ημέρες για κάθε μία από τις τέσσερις τροπολογίες που θα συζητηθούν χωριστά). Ακολούθως, η συζήτηση θα μεταφερθεί στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, η οποία, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αναμένεται να συνεδριάσει στις 9 Ιανουαρίου, χωρίς, ωστόσο, η ημερομηνία αυτή να έχει ανακοινωθεί ακόμα επίσημα.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μπορεί να διαρκέσει επίσης μέχρι 12 ημέρες, ωστόσο τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι το σχετικό χρονοδιάγραμμα δεν θα εξαντληθεί και η τελευταία ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί περί τις 15 Ιανουαρίου.

Σε αυτή τη φάση της διαδικασίας οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν «τροπολογίες επί των τροπολογιών». Ακόμα, τα ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι εξελίξεις στο θέμα της χορήγησης μερικής αμνηστίας στους εμπλεκόμενους στα αιματηρά γεγονότα της 27ης Απριλίου ουσιαστικά διασφαλίζουν ότι οι οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, που στήριξαν την έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου, θα υπερψηφίσουν τις συνταγματικές τροπολογίες και κατά τις τελικές ψηφοφορίες, επιτρέποντας την επίτευξη της απαραίτητης πλειοψηφίας δύο τρίτων (80 βουλευτές στους 120).

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός σταθμός “SITEL” αναφέρει πως είναι πιθανό η πλειοψηφία των βουλευτών που θα υπερψηφίσει τις συνταγματικές τροπολογίες να είναι μεγαλύτερη, καθώς ο βουλευτής του GROM (εξελέγη με το VMRO-DPMNE) Πάντσο Μίνοφ δηλώνει ικανοποιημένος από τις αλλαγές που έχουν επέλθει στα κείμενα των συνταγματικών τροπολογιών σε σχέση με τα αρχικά σχέδιά τους και είναι διατεθειμένος να τις υπερψηφίσει. Υπενθυμίζεται ότι μέρος των ΜΜΕ στα Σκόπια κάνει λόγο για «άλλους δύο ή τρεις βουλευτές» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του VMRO-DPMNE που θα μπορούσαν δυνητικά να αλλάξουν στάση και να υπερψηφίσουν τις συνταγματικές τροπολογίες.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να καθορίσει την στάση της κατά την τελική φάση της διαδικασίας συνταγματικής τροποποίησης. Θεωρείται βέβαιο ότι η στάση αυτή θα είναι απορριπτική, ωστόσο παραμένει ασαφές αν οι βουλευτές του κόμματος θα περιοριστούν στην καταγγελία της κυβερνητικής πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος ή θα προχωρήσουν σε κατάθεση «τροπολογιών επί των τροπολογιών». Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, «τροπολογίες επί των τροπολογιών» αναμένεται να καταθέσουν οι βουλευτές της αλβανικής αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς», κίνημα BESA) προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης της αλβανικής κοινότητας της χώρας..

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα