Η κληρονομιά της Ουκρανίας

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Δημήτρη Μακροδημόπουλου.

Τι συμβαίνει πάλι στην Ουκρανία με το τελευταίο επεισόδιο στην Αζοφική θάλασσα; Γιατί οξύνεται η έχθρα ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς που συμβίωσαν επί αιώνες; Οι αιτίες θα πρέπει να αναζητηθούν στη διάλυση της πολυεθνικής ΕΣΣΔ στα όρια των ομόσπονδων Δημοκρατιών της, που διατήρησαν άθικτο το διοικητικό μηχανισμό επιτρέποντας να λειτουργήσουν άμεσα ως κρατικές οντότητες, εγκλώβισαν όμως τα σπέρματα της μελλοντικής τους διάλυσης με τις πολυπληθείς μειονότητες επειδή αγνόησαν την εθνοτική σύνθεση του πληθυσμού τους. Διότι άλλη ήταν η λογική της οριοθέτησης των ομόσπονδων Δημοκρατιών σε ένα ενιαίο πολυεθνικό κράτος και άλλες οι δυνητικές συνέπειες με την ανεξαρτητοποίησή τους, όταν οι πολυπληθείς μειονότητες αναδεικνύονται  σε μοχλό παρέμβασης τρίτων. Αυτό συνέβη και στη Γιουγκοσλαβία, όπου ο Τίτο είχε χαράξει τα όρια των ομόσπονδων Δημοκρατιών κατά τρόπο ώστε να αποδυναμώσει την κυρίαρχη εθνότητα των Σέρβων, με αποτέλεσμα σερβικοί πληθυσμοί να εγκλωβιστούν παντού για να ακολουθήσει με τη διάλυσή της η τραγωδία της εθνοκάθαρσης.  Αυτό συμβαίνει και στην Ουκρανία. Με τη διαφορά ότι μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης είχε η Δύση ιστορικά στη Γιουγκοσλαβία παρά στην πρώην σοβιετική επικράτεια, όπου η Μόσχα έχει την ευθύνη της ασφάλειας των ρωσικών μειονοτήτων. Γιαυτό η «εισβολή» της Δύσης εκεί γίνεται πάντα στο όνομα αρχών (δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ελευθερία των αγορών) τις οποίες ο Ούλριχ Μπεκ αποκαλεί «γλωσσικά ερείπια»: «Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, γράφει, σκεπτόμαστε και δρούμε με βάση γλωσσικά ερείπια, στα οποία παντού εμφωλεύουν, επωάζονται και εγκαθίστανται νέες πραγματικότητες, πίσω από τις αστραφτερές προσόψεις των λέξεων».

Γιατί είναι πλέον “γλωσσικά ερείπια”; Η Γερμανία απέδειξε στην ουκρανική κρίση, που είχε αφορμή την άρνηση του εκλεγμένου προέδρου Γιανουκόβιτς να υπογράψει τη σύνδεση της χώρας του με την ΕΕ, ότι η πολιτική της δεν έχει ηθικούς φραγμούς όταν πρόκειται να προωθήσει τα συμφέροντα της. Στην Ουκρανία μάλιστα δεν δίστασε να επιστρατεύσει ως φορείς των επιθυμητών εξελίξεων τον ένοπλο ναζιστικό «Δεξιό Τομέα» και το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα «Σβόμποντα» τους οποίους ενθάρρυναν κατά του εκλεγμένου προέδρου με την παρουσία τους αξιωματούχοι της Γερμανίας, της ΕΕ, των ΗΠΑ (Βεστέρβελε, Κάθριν Άστον, Βικτόρια Νούλαντ, Τζό Μακέιν).

Το αποτέλεσμα; Ξέσπασε εμφύλιος στις ανατολικές περιοχές όπου κατοικούν ρωσόφωνοι και ενσωματώθηκε η Κριμαία στη Ρωσία. Σήμερα, εξ αιτίας του εμφυλίου που συνεχίζεται, οι διώξεις στην Ουκρανία στο τμήμα που ελέγχει το Κίεβο, στρέφονται σε βάρος των ορθόδοξων Χριστιανών που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας εξ αιτίας της δημιουργίας πατριαρχείου με έδρα το Κίεβο. Δεδομένου ότι τα πατριαρχεία διαμορφώνουν εθνικές συνειδήσεις (παράδειγμα το Πατριαρχείο Κων/πολης, η Βουλγαρική Εξαρχία το 1871 κ.ο.κ.) είναι προφανές ότι οι διώξεις στοχεύουν τους ρωσόφωνους με σκοπό είτε την αναγκαστική αφομοίωσή τους είτε την εκτόπισή τους. Μήπως όμως η Γερμανία δεν πρωταγωνίστησε και στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με όχημα τον εθνικισμό; Ή μήπως πρόσφατα στα Σκόπια με τις ευλογίες της, όπως και των ΗΠΑ, η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν εξασφαλίστηκε με την απειλή δικαστικής δίωξης και φυλάκισης βουλευτών της αντιπολίτευσης ενώ το δημοψήφισμα που υπήρξε καταπέλτης κατά της συμφωνίας ερμηνεύτηκε ως συναίνεση του εκλογικού σώματος στην προώθηση της συμφωνίας; Γιαυτό οι αρχές που διακηρύσσει η Δύση ως πολιορκητικούς κριούς για την εισβολή της στις πρώην Ανατολικές χώρες αποτελούν «γλωσσικά ερείπια».

Με άλλα λόγια η ακροδεξιά και ο εθνικισμός αναδεικνύονται σε πυλώνες του ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού. Όμως, αυτή η πολιτική δεν διαμορφώνει ανάλογα τις αντιλήψεις και τις συνειδήσεις στην ΕΕ διαβρώνοντας τα θεμέλιά της; Πώς είναι δυνατό να αξιοποιείς τον εθνικισμό και να επιστρατεύεις την ακροδεξιά και τον ναζισμό ως όχημα προώθησης των συμφερόντων σου εκτός ΕΕ και ταυτόχρονα να τον καταδικάζεις στα όρια της και να ανησυχείς για την άνοδο της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή της Λεπέν ή της Χρυσής Αυγής;

Η ουκρανική κρίση όμως είχε ευρύτερες επιπτώσεις αφού έπληξε οικονομικά το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών (και την Ελλάδα) με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατ’ εντολή της Ουάσινγκτον κατά της Ρωσίας και συνεχίζονται αμείωτες αφού κάθε φορά προκύπτουν εντάσεις ως πρόφαση, όπως η πρόσφατη στην Αζοφική, που τις συντηρούν. Οι κυρώσεις εξελίσσονται σε μέτρο επιβολής παγκόσμιας δικτατορίας των ΗΠΑ διότι επιβάλλονται σε οποιοδήποτε κράτος δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντά τους (Ιράν, Τουρκία, Βενεζουέλα, κ.α.) αλλά και σε κάθε εταιρεία που παραβλέπει τις κυρώσεις, η οποία υφίσταται συντριπτικές συνέπειες μέσα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που ελέγχουν οι ΗΠΑ. Πολλές φορές μάλιστα οι κυρώσεις αξιοποιούνται ως πρόφαση στα πλαίσια του επιχειρηματικού ανταγωνισμού υπέρ αμερικανικών συμφερόντων, όπως συνέβη πρόσφατα με τη σύλληψη στον Καναδά της Μενγκ Ουανγκζού, οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού ομίλου Huawei Technologies, καθ’ υπαγόρευση της Ουάσινγκτον, με την κατηγορία ότι η Huawei παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις εις βάρος του Ιράν, διότι προφανώς η Huawei εκτόπισε την Αpple από τη δεύτερη θέση της λίστας με τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής έξυπνων τηλεφώνων.

Όμως η ουκρανική κρίση, πέρα από τις συνέπειες των κυρώσεων, θα αφήσει μόνιμα το αποτύπωμά της στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Θράκη με επίκεντρο την Αλεξ/πολη. Διότι η προώθηση του ΝΑΤΟ στις Ανατολικές  χώρες για τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας που επιτείνεται με επιχείρημα τον εμφύλιο στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, μεταβάλλει την Αλεξ/πολη και τον λιμένα της σε βάση προώθησης στρατιωτικού εξοπλισμού και δυνάμεων. Με άλλα λόγια η πόλη και η ευρύτερη περιοχή στοχοποιούνται στρατιωτικά στα πλαίσια της αμερικανορωσικής αντιπαράθεσης.

Μακροδημόπουλος  Δημήτρης

Αλεξ/πολη – κιν. 6947-771412

11-12-2018

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Συγγνωμη αγαπητε συντοπιτη για τον αμεσο σχολιασμο του προσεγμενου αρθου σας.
    Η Αλεξανδρουπολη θα κινδυνευε πραγματι να γινει ”ορμητηριο” στην Αμερικανορωσικη αντιπαραθεση ,εαν η Ελλας ειχε και την Ανατολικη Θρακη , γιατι θα παρειχε ευρεια επιφανεια εδαφους για πασης φυσεως δρασεις .
    Τωρα απλως θα ”προστατευονται” -και ορθως-οι εγκαταστασεις του φυσικου αεριου ,για την απροσκποπτη τροφοδοσια της Ευρωπης δυτικα της Ρωσιας και σαυτο θα συμβαλλει- οσο ειναι (και θα ειναι παντα ) στο ΝΑΤΟ και η ασπονδη φιλη μας και επιτηδειος ουδετερη Τουρκια , με το αζημιωτο φυσικα.
    Εκεινη , που προσφερεται για αποτελεσματικο αναχωμα στην Αμερικανορωσικη αντιπαραθεση ειναι η Μακεδονια ΜΑΣ -το δηλωσε και ο Αμερικανος ΥΠΕΞ στρατηγος κ. Πομπεο- απο του Νεστου μεχρι του Γραμμου, γιαυτο και η ”πρεμουρα” για λυση του Σκοπιανου , προς Νατοποιηση του Αλβανοσλαβικου κρατους των Σκοπιων και δημιουργια του ενιαιου Νατοικου χωρου απο του Ευξεινου μεχρι την Αδριατικη, εξελιξη ,που εκ του αποτελεσματος ευνοει και απεδεχθη και η σημερινη Ελληνικη συγκυβερνηση των δυο ακρων, με τον φιλοδοξο αριστερο πρωθυπουργο μας .
    Η Διεθνης Ιστορια πολλα τετοια παιχνιδια επαιξε , παιζει και θα παιζει.
    Καλα Χριστουγεννα και καθε καλο στο 2019.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα