Ο ΑΞΙΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΤΟΝΤΟΡ ΣΙΜΟΦΣΚΙ, ΒΑΣΙΚΟΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΤΗΣ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΑΦΗΓΗΜΑΤΟΣ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Μια από τις άγνωστες, στους πολλούς, μορφές που διαμόρφωσαν συγγραφικά την σκοπιανή ιστορική παραχάραξη είναι ο Τοντόρ Σιμόφσκι, επι τω ελληνικότερω, Θεόδωρος Σιμόπουλος. Ήταν ο άνθρωπος που μαζί με άλλους δύο (Κρούστε Μπιτόσκι (Χρήστος Μπιτάκος) και Χρίστο Αντονόφσκι (Χρήστος Αντωνίου) συνέγραψαν το τρίτομο έργο «Ιστορία του Μακεδονικού λαού», το οποίο εκδόθηκε το 1960 και αποτέλεσε τον ιστορικό άξονα γύρω από τον οποίο κινήθηκε το ψευδές αφήγημα.
Ο Τοντόρ Σιμόφσκι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πηγή Αξιούπολης Κιλκίς στις 14 Φεβρουαρίου 1924 και πέθανε στα Σκόπια στις 4 Ιανουαρίου 1998.
Λίγο πριν πεθάνει, μας παραχώρησε συνέντευξη στην οποία μιλά για το πώς ο ίδιος και οι ομοϊδεάτες του έβλεπαν την ιστορία. Η συνέντευξη παρουσιάστηκε στην εκπομπή «Ανιχνεύσεις» της ΕΡΤ3.
Από τα έργα του τα οποία προκάλεσαν αίσθηση στην Ελλάδα σε όσους ασχολούνταν με το «Μακεδονικό», όταν οι περισσότεροι κάθευδαν, είναι οι χάρτες του για τους νομούς της Βορείου Ελλάδος στους οποίους οι πόλεις και τα χωριά αναφέρονται με τα σλαβικά τους ονόματα ενώ τα ελληνικά αναγράφονται μέσα σε παρένθεση και με μικρότερα γράμματα.
Έλληνες στην καταγωγή ήταν οι αξιωματούχοι που στελέχωναν τον κεντρικό οργανισμό της επίσημης αλυτρωτικής προπαγάνδας των Σκοπίων, το «Ινστιτούτο Εθνικής ιστορίας». Ήταν αντάρτες του 1949 και απόγονοί τους που κατέφυγαν στην Γιουγκοσλαβία μετά τον Ελληνικό εμφύλιο. Το Ινστιτούτο, στο οποίο εργαζόταν ο Σιμόφσκι, επιχειρούσε να στοιχειοθετήσει με «επιστημονικούς» όρους την εθνική ταυτότητα των κατοίκων της γειτονικής χώρας. Έκανε άριστη προπαγάνδα παγκοσμίως.
Είναι το αντίστοιχο της ελληνικής Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών. Μόνο που εκεί, αν έχουν αντιθέσεις, δεν τις εκδηλώνουν δημοσίως, με τον τρόπο που τις εκδήλωσαν στη Θεσσαλονίκη.
Ο Σιμόφσκι ανήκε στη νομενκλατούρα των Σκοπίων. Γαμπρός του υπήρξε ο Νίκολα Ποπόφσκι ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας, υπουργός Δικαιοσύνης και αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών επί Γκλιγκόρωφ και Τσερβενκόφσκι.
Όπως μου έλεγε ο ίδιος ο Σιμόφσκι, στα 16 του χρόνια παρουσιάστηκε οικειοθελώς, να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό κατά την επιστράτευση του ’40 αλλά οι αρμόδιοι του είπαν: «Εσύ Θοδωράκη, τι θέλεις εδώ…». Και δεν τον δέχθηκαν. Από τότε, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, άρχισε να προβληματίζεται μήπως είναι κάτι διαφορετικό.
Ταξίδεψα μαζί του στη Βουλγαρία. Συνεννοούνταν άψογα μιλώντας το σκοπιανό ιδίωμα.
Παρά τις διαφωνίες μας υπήρξαμε φίλοι. Ίσως μας συνέδεε ο κοινός γενέθλιος τόπος.
Παν. Σαβ.
Το κείμενο δημοσιεύεται στη σημερινή “Μακεδονία της Κυριακής”.
Τη συνέντευξη του Τοντόρ Σιμόφσκι στην οποία αναφερόμαστε μπορείτε να τη δείτε εδώ:https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=2&video_id=IGhBoRn_GFw
Και σχολιασμένη απο τρείς ιστορικούς εδώ: https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=2&video_id=LHuT7ftA9Cs

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα