Ποιος θα είναι τελικά ο πραγματικός ελιγμός του κυρίου Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Του Γιώργου Δημητρακόπουλου Δημοσιεύτηκε Στις 

Πολύ αποκαλυπτικέςΤσίπρας,Ελληνική,Βουλή,Συμφωνία,Πρεσπών,επ'αόριστον,αναβολή,για τη,συμφωνία,Γιώργος,Δημητρακόπουλος σχετικά με τις προθέσεις της Κυβερνητικής πλειοψηφίας για το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξαν στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής , οι ομιλίες των δύο Κυβερνητικών εταίρων, με τον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει, ότι αν τα Σκόπια δεν τηρούν το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας,τότε ,όπως έχει δηλώσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη των Σκοπίων σε Διεθνείς Οργανισμούς και με τον Υπουργό Έθνικής Άμυνας κύριο Πάνο Καμμένο να εξηγεί ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή για κύρωση, τότε ο ίδιος και το κόμμα του θα αποχωρήσουν και από την Κυβέρνηση και από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι τοποθετήσεις αυτές έγιναν υπό την σκιά των συνεχιζόμενων δηλώσεων του Πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Ζ. Ζάεφ περί Μακεδονικής Γλώσσας που όπως είναι γνωστό ξεσήκωσαν, δικαιολογημένα, θύελλα αντιδράσεων. Τόσο το περιεχόμενο όσο και η συνεχής επανάληψη του από τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων σε κάθε ευκαιρία συνιστούν σοβαρό πλήγμα στην διαδικασία οικοδόμησης εμπιστοσύνης  που εδώ και αρκετά χρόνια είχε καθιερωθεί ως προϋπόθεση για την συνέχεια των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του ζητήματος, ενώ σήμερα συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και από την σκοπιά της εξωτερικής πολιτικής μια τέτοια εξέλιξη  θα έχει ως συνέπεια, αφενός την «γκρίνια» όσων θέλουν εδώ και τώρα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και αφετέρου, ενδεχομένως μια ακόμη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως συνέβη μετά την εκεί προσφυγή των Σκοπίων με αφορμή το Veto του τότε Πρωθυπουργού στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αφού το Δικαστήριο θεώρησε ότι η απόφαση του κ. Καραμανλή να ασκήσει Veto στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παραβίαζε το πνεύμα και το γράμμα της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών ένα άρθρο της οποίας επέτρεπε την ένταξη των Σκοπίων σε Διεθνείς Οργανισμούς με την ονομασία  ΠΓΔΜ (FYROM). Βέβαια η απόφαση του Δικαστηρίου σε κανένα σημείο της, δεν αναφέρει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει την ίδια στάση ξανά.

Από την Σκοπιά όμως της εσωτερικής πολιτικής η σημερινή συζήτηση  σε συνδυασμό με το πολιτικό κλίμα των ημερών ( Βλέπε: Προθέσεις Σταύρου Θεοδωράκη για στάση κόμματος του) μπορεί να θεωρηθεί προάγγελος πολιτικών εξελίξεων ( Βλέπε: Εκλογές) αν ο κ Πρωθυπουργός μη θέλοντας να δυσαρεστήσει ξένες δυνάμεις οι οποίες προφανώς παρακολουθώντας την σημερινή συνεδρίαση θα ασκήσουν κάποιες πιέσεις στον κ. Ζάεφ προκειμένου να σταματήσει να επιδεικνύει το ενδιαφέρον του για τη γλωσσολογία,  φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή τον Μάρτιο και ο κ. Καμμένος τηρήσει τις απειλές του.

Υπάρχει όμως και ένα άλλο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να εκπλήξει όσους κατά κανόνα όπως λέει και ο σοφός λαός « λογαριάζουν χωρίς τον  ξενοδόχο». Και το ενδεχόμενο αυτό είναι ο κ. Τσίπρας να ακολουθήσει την «συνταγή» της Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κυρίας T. May  σχετικά με την αναβολή της ψηφοφορίας της συμφωνίας για το BREXIT στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, και να αποφασίσει την επ’αόριστον αναβολή της ψηφοφορίας με την αιτιολογία φυσικά των δηλώσεων Ζάεφ και των αντιδράσεων που αυτές ξεσήκωσαν.

Μια τέτοια απόφαση ,πρώτον θα απέτρεπε μια κοινοβουλευτική ήττα του Πρωθυπουργού και θα μετέθετε το ενδεχόμενο των εκλογών για τον χρόνο που επιθυμεί ο κ. Τσίπρας και δεύτερον θα μείωνε την «γκρίνια» και τις συνέπειες της ,όσων επιθυμούν την άμεση ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

https://www.alltimeclassic.net/poios-tha-einai-telika-o-pragmatikos-ligmos-tou-kyriou-tsipra-gia-tin-symfonia-ton-prespon/

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να μη εκτιμησουμε οτι ο πραγματικος ελιγμος του κ. Τσιπρα μετα τις χθεσινη δηλωση του οτι ”δεν θα προχωρησει η Συμφωνια, ουτε η ενταξη των Σκοπιων σε Διεθνεις Οργανισμους” θα ειναι να ”απολογηθει” στους προθυμους για την Συμφωνια αυτη – εντος και εκτος Ελλαδος- δικαιολογουμενος οτι ”εφθασε το θεμα μεχρι την πηγη ,αλλα δεν μπορει να πιει μονος του νερο” και με ”ηρωικη” εξοδο -σαν του Μεσολογγιου -να προκηρυξει εκλογες, υπερασπιζομενος μαλιστα την παγια Εθνικη γραμμη οτι χωρις την εγκριση της Ελλαδος τα Σκοπια δεν θα ειναι ”Μακεδονια” ουτε στο ΝΑΤΟ ,ουτε στην Ευρωπαικη Ενωση(και ας την ονομαζουν , οπως θελουν ολοι οι αλλοι) , αποψη με την οποιαν προφανεστατα επεισε στο Βουκουρεστι ολους τους ηγετες του ΝΑΤΟ (και τον σκληρο Προεδρο των ΗΠΑ κ. Μπους και την μελαψη ΥΠΕΞ του κα Ράις)ο πρωην πρωθυπουργος κ. Κωστας Καραμανλης, χωρις να θεσει βετο-που μαλλον το ψιθυρισε προ της συζητησεως του θεματος- , γιαυτο και η οποια καταδικη της Ελλαδος στο Διεθνες Δικαστηριο ηταν για να ικανοποιοηθουν οι ”ατζεντηδες” των Σκοπιων,την δε προσφυγη τους εκει- καθως μας επληροφορησε προσφατως ο πρεσβης επι τιμη κ. Μαλλιας-”ξεχασε” να την αντικρουσει επαρκως εκ μερους της Ελλαδος η κυβερνηση του κ. ΓΑΠ το 2011;;;.
    Προ του αιωνιου ”εθνικου στιγματος” για τον ιδιον , τον κ. Κοτζια ,αλλα και τον συγκυβερνητη κ. Καμμενο (κατι ψελλισε αυτος για τον κ. Σορος) οτι, αυτη η Συμφωνια μπορει να ειναι αποτελεσμα συναλλαγης -στην πολιτικη αλλα λεγονται και αλλα γινονται-η αλλαγη της στασης του μεχρι τις επομενες εκλογες ειναι βεβαία -και ευτυχως για τον Ελληνισμο ,οπου γης και την ενδοξη απο το 323 π.Χ -το 1949 μ. Χ ,Μακεδονια μας , την οποιαν αναγνωριζουν ως Ελληνικη ολοι οι ιστορικοι, αρχαιολογοι και γηλωσσολογοι, εκτος των πολιτικων , οι οποιοι με οποιοδηποτε καθεστως ”παιζουν μπιλιαρδο” στην πλατη των λαων ολου του κοσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα