Η Ρώμη «καρφώνει» Ε.Μακρόν: «Δεν μπορείς να κάνεις ότι θέλεις – Αποτελείς πλέον πρόβλημα με έλλειμμα πάνω από 3%»

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού στη Γαλλία – Ανησυχίες και για το έλλειμμα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν «ένα πρόβλημα» στις Βρυξέλλες, «εάν οι κανόνες είναι οι ίδιοι για όλους», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους με νόημα ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Εάν στη Γαλλία, οι κανόνες σχετικά με τη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ είναι οι ίδιοι με την Ιταλία, είναι σαφές και προφανές ότι εκεί επίσης αναμένω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μια διαδικασία. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ότι θέλει» σημείωσε ο Ντι Μάιο.

«Παρακολουθούμε με προσοχή τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρόεδρος Μακρόν χθες, διότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτές (οι ανακοινώσεις) δεν συνάδουν με το ύψος του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ, όπως έχει προβλέψει η Γαλλία» συνέχισε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε έπειτα από μια συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες.

«Αυτό θα ανοίξει ένα γαλλικό πρόβλημα, έπειτα από το ιταλικό πρόβλημα, εάν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους» επέμεινε ο Ντι Μάιο, ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. «Εμείς δεν το ελπίζουμε αυτό, διότι το θέμα δεν είναι να αντιταχθούμε στην Ευρώπη».

«Τα όσα διεκδικούν στη Γαλλία τα κίτρινα γιλέκα, εμείς τα έχουμε εντάξει στο κυβερνητικό πρόγραμμά μας και βρίσκονται ήδη στον προϋπολογισμό μας» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, αναφέροντας μεταξύ άλλων τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση ορισμένων φόρων σε βάρος των επιχειρήσεων.

«Εάν εμείς εκπληρώσουμε αυτές τις υποσχέσεις, θα διατηρήσουμε τη σχέση εμπιστοσύνης με τους Ιταλούς. Εάν όχι, η Ιταλία και η Γαλλία θα μοιάζουν πολύ» προειδοποίησε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στους κόλπους της ιταλικής κυβέρνησης προκειμένου να εκπονηθεί ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού. Μια «συνάντηση εργασίας» προβλέπεται για αύριο Τετάρτη επί αυτού του θέματος μεταξύ του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζιουζέπε Κόντε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι επόμενες 24 με 48 ώρες  θα είναι κρίσιμες» τόνισε ο Ντι Μάιο.

Scope: Οι υποσχέσεις Macron στα «Κίτρινα Γιλέκα» θα εκτοξεύσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από 3%

Οι υποσχέσεις Macron θα εκτοξεύσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας πάνω από 3%, εκτιμά η Scope Ratings. Η «απάντηση» του Emmanuel Macron στα αιτήματα των «Κίτρινων Γιλέκων» θα μπορούσε να ωθήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας πέρα από το όριο του 3%, αλλά και να σταθεροποιήσει την ανάπτυξη σε ένα ασθενέστερο επίπεδο, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.

Όπως σχολιάζει ο ευρωπαϊκός οίκος, ο Γάλλος Πρόεδρος επιδιώκει να αποκλιμακώσει την πολιτική κρίση των τελευταίων εβδομάδων, που χαρακτηρίζεται από πανεθνικές και συχνά βίαιες διαδηλώσεις από το λαϊκό κίνημα που εναντιώνεται στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, η υπέρβαση του 3% στο δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να περιπλέξει τις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας και Παρισιού – Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια εποχή της διαμάχης ΕΕ και Ιταλίας για τα επεκτατικά δημοσιονομικά της σχέδια.

Τα μέτρα του κ. Macron περιλαμβάνουν αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως, φοροαπαλλαγές για συνταξιούχους χαμηλού εισοδήματος και υπερωριακή εργασία, που αντιστοιχούν σε δημοσιονομικά κίνητρα ύψους 15 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ. Για το 2019, οι παραχωρήσεις ενδέχεται να υποστηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα, υπογραμμίζεται.

Οι προβλέψεις της κυβέρνησης, πριν ξεκινήσουν οι διαμαρτυρίες, έκαναν λόγο για έλλειμμα στο 2,8% του ΑΕΠ το 2019.

Αν και κάτω από το όριο 3% του Μάαστριχτ, το ποσοστό είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, ήτοι 1%.

Ταυτόχρονα, το έλλειμμα του επόμενου έτους θα διογκωθεί κατά επιπλέον 1% του ΑΕΠ, εκτιμάται.

Αυξάνεται το κόστος δανεισμού στη Γαλλία – Ανησυχίες και για το έλλειμμα

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου 1,5 έτους αυξήθηκε σήμερα το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε μέτρα που αυξάνουν τις δημόσιες δαπάνες, σε μία προσπάθεια να επαναφέρει την ηρεμία μετά από εβδομάδες βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Μακρόν ανακοίνωσε μισθολογικές αυξήσεις για τους φτωχότερους εργαζόμενους και φορολογικές μειώσεις για τους συνταξιούχους, μέτρα που αναμένεται να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες κατά 8 έως 10 δισ. ευρώ.

Η απόδοση των γαλλικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,756%. Το spread – η διαφορά σε σχέση με την απόδοση των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων – έφθασε τις 47,5 μονάδες βάσης (0,475 της ποσοστιαίας μονάδας), που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.

Την ίδια ώρα, η Parisien εκτιμά ότι η μείωση της εισφοράς για τους συνταξιούχους, θα κοστίσει στο κράτος από 1,5 δισ. έως 2 δισ. ευρώ και η φορολογική απαλλαγή των υπερωριών σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 900 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οι ανακοινώσεις του Μακρόν θα μπορούσαν να αυξήσουν το έλλειμμα πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης 2,8% την περασμένη εβδομάδα.

Π. Μοσκοβισί: Η ΕΕ θα παρακολουθήσει με προσοχή την επίδραση των μέτρων Μακρόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα «παρακολουθήσει με προσοχή την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο πρόεδρος» Μακρόν στο γαλλικό έλλειμμα και τους όρους χρηματοδότησής τους, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί.

«Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις γαλλικές αρχές», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν ως απάντηση στην κρίση με «τα κίτρινα γιλέκα».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αρνήθηκε να επεκταθεί.

pronews.gr

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα