Συγκρίνοντας γενοκτονία και μαζικές θηριωδίες.

10/12/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 157 εμφανίσεις

Μια διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση-συνέδριο υπό τον τίτλο “Comparing genocide and mass atrocities” θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 13 και 14. Θα επιχειρηθεί η συγκριτική παρουσίαση διαφορετικών μορφών βίαιης συμπεριφοράς και η διασαφήνιση των εννοιών.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης με υπεύθυνη την καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα και το διεθνές Ίδρυμα Μνήμης για τη Σοά-εβραϊκό Ολοκαύτωμα (Mémorial de la Shoah ) με υπεύθυνο τον Bruno Boyer. To συνέδριο θα γίνει στη Θεολογική Σχολή 2ος όροφος με ώρα έναρξης 9.30 π.μ.

Για πρώτη φορά σε διεθνή ακαδημαϊκή συνάντηση, παρουσιάζονται τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ανατολή στο πραγματικό τους ιστορικό πλαίσιο.

Τις εισαγωγικές παρεμβάσεις στο συνέδριο θα κάνουν δύο ιστορικοί:

-Ο Yves Ternon, κορυφαίος μελετητής του Ολοκαυτώματος των Εβραίων και της γενοκτονίας των Αρμενίων,  καθηγητής της ιστορίας της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Paris IV της Σορβόννης και

-Ο διδάκτωρ σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ Βλάσης Αγτζίδης, ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα “Αναζητώντας την αρχική έμπνευση για την ‘τελική λύση'”

Ελληνικού ενδιαφέροντος θέμα θα παρουσιάσουν:

-οι διδάσκοντες στην έδρα Ποντιακών Σπουδών ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και Θεοδόσης Κυριακίδης με θέμα “Το ζήτημα της ελληνικής γενοκτονίας στο μικρασιατικό Πόντο”.

-Επίσης ο Τάσος Χατζηαναστασίου, δρ. Ιστορίας ΑΠΘ,  θα παρουσιάσει το θέμα: «Εθνικές Εκκαθαρίσεις  στα Βαλκάνια κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο: η περίπτωση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

 Μαρία Καβάλα, δρ Ιστορίας παν. Κρήτης και Γιώργος Αντωνίου, υπεύθυνος Έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ, «Αντισημιτισμός στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ου αιώνα»

-Η εβραϊκή Κοινότητα Θεσσαλονίκης  «Η εκτόπιση των Θεσσαλονικιών Εβραίων»

Paul Haghouel, Dr.Electrical Engineer, University of Berkeley, Member of the Greek Delegation to the International Holocaust Remembrance Alliance, «How Greece deals with its past»

Άλλα θέματα που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο είναι:

Joel Kotek, Free university of Brussels, «  The genocide of the Armenians»

Nora Seni, Université Paris VIII, «The long path to recognition: a public debate for Turkey»

Adriana Escobar, EHESS, «The case of Cambodia»

Alain Blum, EHESS, «The Stalinist repressive policies.»

-Joel Kotek, Free university of Brussels, «The roots of Anti-Semitism in Europe»

Laura Fontana, Mémorial de la Shoah, «The processes of the“Final solution”

Laura Fontana, Mémorial de la Shoah, «Introduction to the Auschwitz Sonderkommando»

Mario Venezia, γιος του  Shlomo Venezia (μαρτυρία)

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  ΚΟΣΜΟΣ 16.01.2019 : 22:40  A.P. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει το γεύμα αποτελούμενο από χάμπουργκερ, το οποίο πλήρωσε ο ίδιος, όπως έσπευσε να επισημάνει. ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Την πρόθεσή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ φέρεται να εξέφρασε επανειλημμένως το 2018 ο ...

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  Συνέντευξη τύπου της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας για την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)  EUROKINISI Μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας σχεδιάζει η Παμμακεδονική Συνομοσπονδία Αθηνών - Ελλάδος, αλλά και υπογραφή κειμένου διαφωνίας στην Συμφωνία των Πρεσπών. Μάνος Φραγκιουδάκης 16 Ιανουαρίου 2019 15:56 Πέραν ...

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  [Εντύπωση προκαλεί ότι από την Εκθεση αυτή της ΜΚΟ απουσιάζουν αριθμητικά στοιχεία ούτε γίνεται ειδική μνεία στη Συρία. Και ο ιστότοπος της Οργάνωσης δεν μας διαφώτισε περισσότερο. Οφείλουμε ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι η συνενοχή ιεραποστολών με την αποικιοκρατία ...

  17/1/19 | (0 σχόλια)
  Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε τη ρηματική διακοίνωση, η οποία αποτελούσε τυπική διαδικασία, προκειμένου να δρομολογήσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, φέρνοντας τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε το βράδυ ότι επέδωσε στον επικεφαλής ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας