Οι μαθητικές καταλήψεις και ο μακαρθισμός των εθνομηδενιστών

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Γιώργος Καραμπελιάς

Eδώ και μερικές βδομάδες, έχουν ξεκινήσει καταλήψεις διαμαρτυρίας των μαθητών υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας και ενάντια στη Συνθήκη των Πρεσπών. Το κίνημα αυτό αποτελεί εξέλιξη της γενικής κινητοποίησης που ξεκίνησε από τα συλλαλητήρια σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας και εκφράστηκε και στις συμβολικές πράξεις διαμαρτυρίας κατά τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την ενδοτικότητά της απέναντι σε Σκοπιανούς και Αλβανούς, καθώς και την κυριολεκτικά ανεκδιήγητη συμφωνία των Πρεσπών, βάζει μπροστά μια εμφυλιοπολεμική συκοφαντία και καταδικάζει τις κινητοποιήσεις ως υποκινούμενες από φασίστες και χρυσαυγίτες. Στην πραγματικότητα, αυτές είναι αυθόρμητες, γιατί ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της νεολαίας, ιδίως στη Μακεδονία, αντιδρά απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και στον γενικότερο εθνομηδενισμό που διοχετεύει η κυβέρνηση στα σχολεία, φτάνοντας να θέλει να καταργήσει ακόμα και τις εθνικές γιορτές και την ίδια την ιστορική μνήμη του ελληνισμού.

Κι όμως, σε αυτό το κίνημα, υπάρχει μια κρυμμένη δυναμική. Η αναγέννηση του πατριωτικού αισθήματος μέσα στη νεολαία ωθεί κομμάτια της να θέτουν σε πρώτη προτεραιότητα το «εμείς», μιλώντας για λογαριασμό της κοινωνίας ως συνόλου, με τρόπο που έχει να συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι μαθητές δεν καταλαμβάνουν τα σχολεία για τα κυλικεία ή τις εκδρομές, όπως τόσο συχνά συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστική για το ήθος και τα κίνητρα των κινητοποιούμενων μαθητών είναι η επιστολή μαθητή, προέδρου του δεκαπενταμελούς ενός σχολείου, που δεν πραγματοποίησε κατάληψη αλλά συμπαραστέκεται στους καταληψίες και συμμερίζεται τις απόψεις τους:

«Πριν από μέρες συζητήθηκε και στο δικό μας σχολείο το ενδεχόμενο της κατάληψης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αποφασίσαμε ότι δεν θα κάνουμε κατάληψη γιατί κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε σε βάρος της μάθησής μας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι συμφωνούμε με την προδοτική συμφωνία που χαρίζει στους βόρειους γείτονές μας κομμάτι της ιστορίας μας. Κατανοούμε πλήρως όλους τους μαθητές των σχολείων που βρίσκονται σε κατάληψη». (Thestival team, Κοινωνία, 27/11/18 20:55 )

Από την εποχή του Κυπριακού

Ουσιαστικά, μαθητικές κινητοποιήσεις για ένα εθνικό θέμα έχουν να πραγματοποιηθούν από την περίοδο των κινητοποιήσεων για την Κύπρο, στη δεκαετία του 1960 και του 1970. Εμφανίζεται δηλαδή, για πρώτη φορά, μια προοπτική υπέρβασης των ψευδοκινημάτων, του «σπάω-καίω-καταστρέφω», τα οποία εξουδετέρωσαν κατά το άμεσο παρελθόν τις αντιστασιακές διαθέσεις της νεολαίας, καθιστώντας τες, εν τέλει, αυτοκαταστροφικές και στρέφοντάς τες σε μηδενιστική κατεύθυνση.

Σε αντίθεση με τον μηδενισμό, ο πατριωτισμός της νεολαίας μπορεί να αποκτήσει και ένα ευρύτερο «κοινωνικό βάθος», δηλαδή να θέσει αιτήματα ανασυγκρότησης του υποβαθμισμένου σχολείου, του μισοδιαλυμένου πανεπιστημίου, ακόμα και του ίδιου του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος. Έτσι, οι μαθητές στην Κατερίνη, δίπλα στις ελληνικές σημαίες και τα συνθήματα για τον Παύλο Μελά, έχουν και ένα πανώ με το σύνθημα: «Οι μαθητές δεν σκύβουν το κεφάλι / Παλεύουνε για μόρφωση και κοινωνία άλλη». Ίσως, μέσα στη γενική παρακμή που μας έχουν βυθίσει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και οι κοσμοπολίτικες και ημιμαθείς πνευματικές ηγεσίες της χώρας, αυτή η πατριωτική αφύπνιση της νεολαίας να αποτελεί μια αχτίδα φωτός και ελπίδας.

Στην καταστολή αυτής, ακριβώς, της ελπίδας και της προοπτικής στοχεύει η «εμφυλιακή μηχανική» της κυβέρνησης που θέλει –κυριολεκτικά– να στρέψει το κίνημα προς τον χρυσαυγιτισμό, που εξάλλου είναι και ο καλύτερος σύμμαχός της. Κάλλιο το πατριωτικό δυναμικό, σκέφτεται, να εκτραπεί προς τον μπαμπούλα της ακροδεξιάς, παρά να απελευθερωθεί, ανατρέποντας τις ιδεολογικές ισορροπίες του ετοιμοθάνατου πολιτικού σκηνικού. Εξ ου, και το κρεσέντο του ψευδο-αντιφασισμού των τελευταίων ημερών, ο οποίος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να σπονσοράρει την ακροδεξιά, μέσα από την τεχνητή υπερδιόγκωση μειοψηφικών περιστατικών.

Κι αυτή την κυβερνητική στρατηγική στηρίζουν και κάποιες ομάδες της άκρας αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου (και, δυστυχώς, και της ΚΝΕ που συκοφαντεί το μαθητικό κίνημα ως ακροδεξιό). Τρομοκρατούν και απειλούν τους μαθητές, όπως συνέβη στον Γέρακα ή τη Θεσσαλονίκη, όπου οι εθνομηδενιστές πραιτοριανοί έχουν αντικαταστήσει, εν έτει 2018, τους αγανακτισμένους «πολίτες»-παρακρατικούς και Εκοφίτες των διαδηλώσεων του 1960.

O ανθελληνισμός των Αντίφα

Στην πραγματικότητα, τα σκανδαλωδώς ανθελληνικά, φιλοτουρκικά και φιλοσκοπιανά συνθήματα των «Αντίφα», οι εκβιασμοί και οι απειλές των διευθυντών των σχολείων και των περιφερειών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι ύβρεις των υπουργών, θέλουν ακριβώς να στρέψουν κάθε πατριωτική αμφισβήτηση προς την κατεύθυνση των φασιστών, για να μπορούν να εμφανίζουν ως «αντιφασιστικό» τον δικό τους ενδοτισμό και εθνομηδενισμό. ΣΥΡΙΖΑ, Αντίφα και χρυσαυγίτες έχουν κοινό συμφέρον να εμφανίσουν τις πατριωτικές κινητοποιήσεις ως φασιστικές. Το «εμφυλιοπολεμικό κλίμα» συμφέρει και τους δυο, γιατί έτσι επιτυγχάνεται η διαίρεση της χώρας σ’ ένα «αριστερό έθνος» και σ’ ένα «δεξιό έθνος», αντί για ένα ενιαίο και ενωμένο ελληνικό έθνος.

Την απάντηση όμως, την δίνουν οι ίδιοι οι μαθητές. Διαβάζουμε και πάλι στην επιστολή του μαθητή που προαναφέραμε:  «Πιστεύετε ότι εμείς οι Μακεδόνες νέοι θα περιμέναμε τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής ή οποιαδήποτε άλλη ακροδεξιά οργάνωση για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στη Συμφωνία των Πρεσπών; Eμείς οι μαθητές των σχολείων της Βόρειας Ελλάδας γνωρίζουμε ιστορία. Αν νομίζετε ότι θα μας τρομάξει η ταμπέλα του «φασίστα», τότε είστε γελασμένοι. Είστε μια χούφτα νοματαίοι και θέλετε να επιβάλετε την άποψή σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και λέτε εμάς φασίστες; Όσο για εσάς που κυκλοφορείτε με σβάστικες στα μπράτσα και προσπαθείτε να καπελώσετε το αγνό πατριωτικό αίσθημα, να γνωρίζετε ότι ούτε ένας από τους ήρωες που έχυσαν το αίμα τους για τη Μακεδονία δεν θα ήθελε να έχει παρτίδες μαζί σας». (Thestival team, Κοινωνία, 27/11/18 20:55 )

Όπως τονίζει, με τόσο ώριμο και υπεύθυνο τρόπο ο νεαρός μαθητής, απέναντι στο θανάσιμο δίπολο εθνομηδενιστών και ναζιστών, υπάρχει μόνο μια διέξοδος: ο δημοκρατικός πατριωτισμός. Γι’ αυτό και οι μαθητές, όταν ξεπουλιέται ένα κομμάτι της πατρίδας και της ιστορίας μας, έχουν όχι μόνο δικαίωμα αλλά και πατριωτικό καθήκον να κάνουν επιτέλους καταλήψεις και κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία, κι όχι βέβαια για τις τυρόπιτες στα κυλικεία ή για τις εκδρομές, όπως συνέβαινε μέχρι χθες. Άμποτες ν’ αρχίσει αυτή η τόσο αναμενόμενη αφύπνιση της νεολαίας μας από τον δημοκρατικό πατριωτισμό.

Οι μαθητικές καταλήψεις και ο μακαρθισμός των εθνομηδενιστών

spot_img

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εδώ στην Ελλάδα ζούμε.
    Οι καταλήψεις είναι ενδημικό φαινόμενο με οποία αφορμή δοθεί.
    Όπως τιμούσε ο Τσίπρας τα αγωνιζόμενα νιάτα τότε τώρα τα τιμά ο κάθε ενδιαφερόμενος.

    • “Όπως τιμούσε ο Τσίπρας τα αγωνιζόμενα νιάτα..”

      Αγωνιζόμενα για τι πράγμα ακριβώς; Εδώ υπάρχει αντικείμενο. Τότε;

  2. Παρακολούθησα σήμερα μια ζωντανή εκδήλωση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη για την Ελληνική Μακεδονία και μία “αντιφασιστική” εκδήλωση μαυροφορεμένων και κουκουλοφόρων στην Πλατεία Συντάγματος από την τηλεόραση με σαφή αντίθεση στην πρώτη της Θεσσαλονίκης. Η αγανάκτησή μου ήταν πρωτοφανής κυρίως για έναν ηλικιωμένο σαν εμένα που έχει δει και περάσει πάμπολλα και συγκλονιστικά περιστατικά στη ζωή του σε κάθε μήκος και πλάτος της γής.
    Από τη μια έβλεπα νέους αγνούς ανθρώπους τυλιγμένους με ελληνικές σημαίες και μόνο , χωρίς κανένα σημάδι κομματικής η ιδεοληπτικής απόχρωσης και μια άλλη με όλα τα χαρακτηριστικά της αναρχίας που όμως είχαν την υποστήριξη για τις ψευδείς καταγγελίες που διατύπωναν από όλα τα παπαγαλάκια της κυβερνητικής τηλεόρασης.
    Η αγανάκτηση μου όμως δεν κράτησε. Σκέφτηκα αμέσως ότι ευτύχημα θα ήταν για την Πατρίδα μας αν η καθοδηγούμενη κατασυκοφάντηση του αγνού πατριωτισμού των μαθητών εξ αίτιας της Συμφωνίας των Πρεσπών συνεχιζόταν για πολύ ακόμη. Γιατί αυτό θα είχε σίγουρο αποτέλεσμα να αναζητούνται με αγωνία οι συριζαίοι ψήφοι, την ώρα των προσεχών εκλογών, πολύ κοντά στο τρία τοις εκατό.

    Μάνος Μεγαλοκονόμος
    Πρέσβυς της Ελλάδος ε.τ.

    • Ό Άναρχος Τριαδικός Θεός πού είναι αγάπη

      έχει δώσει* μέτρα
      γιά τό ποιός είναι πραγματικά Αναρχικός:

      «Αναρχικός είν’ εκείνος ό οποίος δέν είναι δούλος ούτε τύραννος τού άλλου»,

      νά: https://www.youtube.com/watch?v=dH7DgIs-P8w

      *
      διά τού Σενέκα τού Νεότερου, τού διδάσκαλου τού Νέρωνος:

      «…με παρακίνηση της μητέρας του Νέρωνα,
      γίνεται διδάσκαλος του μέλλοντα Αυτοκράτορα.
      Όταν ο τελευταίος ανεβαίνει στον θρόνο ο Σενέκας, για μία πενταετία,
      επηρεάζει ενεργά τη διακυβέρνηση του με θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο
      τελικώς ο Νέρων επιβάλλει ένα τυραννικό καθεστώς κρατικής τρομοκρατίας και
      αποκόπτει τις γέφυρες επικοινωνίας με τον Σενέκα.
      Ο τελευταίος αποσύρεται σε θεωρητικούς φιλοσοφικούς στοχασμούς και το 65
      κατηγορείται για συμμετοχή σε αποτυχημένη συνωμοσία κατά του Αυτοκράτορα·
      αμέσως διατάσσεται να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του.

      Ο Σενέκας επικάλυψε τον στωικισμό με ένα πέπλο ουμανισμού, που
      συνοψίζεται στη φράση του
      «ο άνθρωπος είναι ιερός για τον άνθρωπο»,
      και υπηρέτησε το στωικό ιδανικό του σοφού
      που μεριμνά για την κοινωνία από θέση ευθύνης.»

    • Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση είδατε το φυσικό φαινόμενο του πατριώτη εφήβου, όπως ο κεραυνός και η βροχή και στην άλλη περίπτωση είδατε…τον σύριζα..το άλλο φυσικό φαινόμενο δηλαδή!
      Καλά πάμε με αυτά που πρεσβεύουμε και έχει κατήφορο μεγάλο ακόμη, αυτά τα φυσικά φαινόμενα, ήδη ετοιμάζονται από τους επιτήδειους διαχειριστές των φυσικών φαινομένων της ηλιθιότητας να τα στήσουν όπως τα στήνουν στις αντίπαλες κερκίδες των γηπέδων.

      • Δεν ήξερα πως ο Μακαρθισμός έχει μείνει στην ιστορία ως εθνομηδενιστικό πολιτικό γεγονός.
        Δεν μπορούσε να βρει άλλον ορισμό;
        Και πως γίνεται ΚΑΙ αυτός να εξάρει την πατριωτική συνείδηση των μαθητών και να μέμφεται τους προδότες της συμφωνίας των Πρεσπών και ταυτοχρόνως να βασανίζεται πως οι νεολαίοι πηγαίνουν προς την ακροδεξιά που ..δεν του αρέσει;
        ΜΑ ΤΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ;

        Είναι επικίνδυνοι, είναι ανάμεσά μας και είναι ΠΟΛΛΟΊ!
        Ο θεός να βάλει το χέρι του!

  3. Το σοβαρωτερο προβλημα κυριε πρεσβυ Μεγαλοοικονομου ειναι οτι η δημοσια τηλεοραση -η κρατικη ΕΡΤ με τα τεσσερα καναλια της- λοιδορουσε και συκοφαντουσε τα νιατα της Θεσσαλονικης με τις Ελληνικες σημαιες και προεβαλε την ”μαζωξη” των μαυροντυμενων -μελανοχιτωνων-στην Αθηνα (χωρις καμια Ελληνικη σημαια) που στο τελος -αν και λιγωτεροι και ελεγχομενοι απο την Αστυνομια – τα καταφεραν και ζημιωσαν την πολη των Αθηνων και τους κατοκους της.
    Μηπως ομως ανησυχεστερον ειναι οτι αυτες τις αντιθεσεις των πραξεων και των εικονων δεν σχολιασαν ,ουτε ο κ. Δημαρχος Αθηνων και ουτε οι ”δημοκρατικες δυναμεις” του πρωην ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιου, ενω επετεθησαν με προχειρους και αστηρικτους χαρακτηρισμους σε οσους ”ευφρανθηκαν” σιωπωντες για το ”ξυπνημα” της νεολαιας στην Βορειο Ελλαδα”, υπερ της Μακεδονιας , που θα σωσει ολη την Ελλαδα κατα τον αειμνηστο και αγριως δολοφονηθεντα απο τους τοτε ”δημοκρατικους” Φλωρινιωτη Ιωνα Δραγουμη;;;.
    Υ.Γ. Τελικως εχουμε και δυο γεωγραφικες Ελλαδες την Βορειο και την Νοτιο ,με τετοιες διαμετρικες αντιθεσεις ,οι οποιες ταχυτατα επιβαλλεται να εξαλειφθουν ,για να μη εμβανθυνθουν , με απροβλεπτα δυσμενη Εθνικα προβληματα.
    Οσο για τις εκλογες -αν δεν γινουν ολες μαζι τον προσεχη Μαιο -ισως οι Εθνικες να αποτελεσουν παρωδια και να ειναι απαρχη νεου Εθνικου διχασμου τον 21ο αιωνα .

  4. Προς πατριώτες και ιδεολόγους που θέλουν να κρύψουν ακριβώς την τριάντα τουλάχιστον ετών καταστροφή που έχουν προκαλέσει και μη μπορώντας τώρα να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα το έριξαν στον πατριωτισμό και στην αντίσταση των ιδεοληψιών του νεοφιλελευθερισμού και λοιπών μινώταυρων.
    Πάρακαλάνε τον Ερντογάν να επιτεθεί για να γλυτώσουν από τα ίδια τους τα παιδιά και τα εγγόνια τους που έχουν ρημάξει το μέλλον τους και το το παρόν όσων δεν βρέθηκαν…πασόκοι, ιδεολόγοι και δεξιοί…με ταυτότητα.
    Κύριοι, ελπίζω να μην γλυτώσετε και κάπως να έρθουν τα πράγματα έτσι που να σας πάρει και να σας σηκώσει που λένε!

    Η απασφαλισμένη βόμβα του ασφαλιστικού
    174

    Η απασφαλισμένη βόμβα του ασφαλιστικούΤου Θάνου Τζήμερου

    Ο ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με αρχικά Θ.Β. κατέβαλε ως ασφαλιστικές εισφορές σε όλη τη διάρκεια του εργασιακού του βίου το αστρονομικό ποσό των… 66,02 ευρώ! Μέχρι το τέλος του 2014, όταν η μία συνδικαλιστική παράταξη τού εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσόντος ταμείου έβγαλε τα άπλυτα της άλλης στη φόρα, είχε καταφέρει να εισπράξει 172.499,55 ευρώ. Και δεν ήταν ο μόνος. 13 “παλιοσειρές” του Ταμείου έδωσαν ως ασφαλιστικές εισφορές λιγότερα από 1.000 ευρώ και εισέπραξαν ως σύνταξη κοντά 200.000 ευρώ, ο καθένας. Δείτε τον πίνακα.

    πιν

    Πώς τα κατάφεραν; Ήταν απλό. Ήταν αυτοί που έστησαν το Επικουρικό Ταμείο ως πυραμίδα. Όρισαν ένα φιξαρισμένο ποσό σύνταξης κι ένα φιξαρισμένο ποσό ασφαλιστικών εισφορών χωρίς να συνδέσουν αυτά τα δύο σε ατομική βάση. Ακόμα κι ένα μηνιάτικο εισφορών να πλήρωνες, έπαιρνες πλήρη σύνταξη. Θα σου την πλήρωναν τα κορόιδα, οι επόμενοι. Έδωσε λοιπόν ο Θ.Β. περίπου 22.500 δραχμές, οι υπόλοιποι πλήρωσαν μερικά μηνιάτικα παραπάνω, βγήκαν στη σύνταξη, και από τότε εισπράττουν, ζωή νάχουν.

    Δείτε τη σχέση καταβληθεισών εισφορών και εισπραχθεισών συντάξεων, σε τρεις ομάδες συνταξιούχων. Όσο πιο νέα είναι μια ομάδα, τόσο περισότερα πληρώνει. Αλλά τα ποσά που εισπράττει εξακολουθούν να είναι τερατώδη.

    πιν

    Να δούμε και τη σχέση εργαζόμενων προς συνταξιούχους. Για να αποδίδει μια πυραμίδα πρέπει κάθε νέα γενιά που μπαίνει στο σύστημα να έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό από την προηγούμενη, τόσο, όσο το πηλίκον της διαίρεσης μηνιαία σύνταξη / μηνιαία εισφορά και τουλάχιστον το ίδιο επίπεδο αμοιβών. Δείτε τι συνέβη στο συγκεκριμένο ταμείο – το ίδιο που συνέβη σε κάθε ταμείο:

    πιν

    Υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι αυτό το σύστημα είναι βιώσιμο;
    Υπάρχει κάποιος που το θεωρεί αυτό δίκαιο;

    Υπάρχουν κι άλλα που φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανένας να τα θεωρεί δίκαια: κάποιος που έχει ζήσει μόνο μία ζωή να εισπράττει 10 συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα). Μα, υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που παίρνουν 10 συντάξεις; Φυσικά. Δείτε τα στοιχεία από την τελευταία έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για τον Ιούλιο του 2018 εδώ.

    Το θέμα των συντάξεων πρέπει να το προσεγγίσουμε από δύο πλευρές. Η μία είναι η ηθική και η άλλη η οικονομική. Επιμένω στην ηθική του διάσταση, διότι πρώτα χρεοκόπησε η ηθική σ΄ αυτή τη χώρα και μετά ήρθαν όλες οι άλλες χρεοκοπίες, ως νομοτελειακή συνέπεια.

    Παρένθεση. Η ανηθικότητα της πολιτικής έδωσε την ευκαιρία στους αριστερούς να ανεμίζουν τη σημαία του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος με τους “απέναντι” να μην μπορούν να αρθρώσουν ούτε μια συλλαβή αντιλόγου. Γιατί ποτέ οι δεξιοί δεν διαφήμισαν ως δική τους την έννοια του ηθικού πλεονεκτήματος; Διότι δεν διέθεταν! Διότι είχαν τη φωλιά τους λερωμένη! Διότι πώς να προβάλεις ηθικό πλεονέκτημα με το υπουργικό ραβασάκι πρόσληψης “Δεν κάνει για τίποτε, βολέψτε τον κάπου!”; Απλώς έπρεπε να δούμε και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν και χειρότερα. Έπρεπε να δούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ούτε καν σε θέση να αντιληφθεί το “δεν κάνει για τίποτε”. Ενώ το “βολέψτε τον κάπου” το αναβάθμισε σε “διορίστε τον ως σύμβουλο στο Μαξίμου” ή “κάντε τον/την υπουργό”. Κλείνει η παρένθεση.

    Ρωτώ λοιπόν, δεξιούς και αριστερούς, με ποια λογική και με ποια ηθική, η χρεοκοπημένη Ελλάδα πληρώνει 10 συντάξεις σε κάποιους που έζησαν μόνο μία ζωή; Το ότι είναι μόνον 3 αυτοί δεν μειώνει την ηθική διάσταση του θέματος. Αντιθέτως, αποδεικνύει ότι το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, δεν τα πάει καθόλου καλά με θέματα ηθικής τάξης. Αλλά και η οικονομική παράμετρος είναι σημαντική, διότι αν θεωρείς φυσιολογικό να δίνεις 10 συντάξεις, θεωρείς ακόμα πιο φυσιολογικό να δίνεις 9, 8, 7, 6 συντάξεις και πάει λέγοντας. Όσο όμως μειώνεται ο αριθμός των συντάξεων, οι δικαιούχοι (και τα ποσά) αυξάνονται εκθετικά. Ενώ λοιπόν 10 συντάξεις (κύριες, επικουρικές και μερίσματα) παίρνουν 3 άτομα, δείτε τη συνέχεια:

    – 9 συντάξεις παίρνουν 10 άτομα

    – 8 συντάξεις παίρνουν 60 άτομα

    – 7 συντάξεις παίρνουν 432 άτομα

    – 6 συντάξεις παίρνουν 5.399 άτομα

    – 5 συντάξεις παίρνουν 14.994 άτομα

    – 4 συντάξεις παίρνουν 64.332 άτομα

    – 3 συντάξεις παίρνουν 351.424 άτομα

    Συνολικά 436.654 Έλληνες παίρνουν από από 3 συντάξεις και πάνω.

    6.900 συνταξιούχοι παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ μηνιαία σύνταξη. Δηλαδή, πάνω από 1.000.000 δραχμές. 11 χήρες παίρνουν μέση μηνιαία σύνταξη 4.515,56 ευρώ. Πόσα έδιναν ως ασφαλιστικές εισφορές, επί δραχμής; Δεν είναι οικοδόμοι του ΙΚΑ αυτοί. Είναι η νομενκλατούρα του συστήματος, την οποία το σύστημα προστατεύει καμουφλάροντάς την, γι’ αυτό βγάζουν μπροστά τη συγκινητική φιγούρα του παππού των 500 ευρώ: “Μα, θα κόψετε από τον παππού των 500 ευρώ; Πώς θα ζήσει πια ο έρμος;” Για να καλύψουν τους πελάτες τους των 3.500 ευρώ. 365.613 άτομα παίρνουν από 1.500 ευρώ μέχρι πάνω από 5.000 ευρώ τον μήνα! Σύνταξη! Σήμερα! Το συνειδητοποιούμε;

    Και για να διατηρήσουμε αυτό το ύψος των συντάξεων έπρεπε να μας δανείσει η φτωχή Σλοβακία, οι πολίτες της οποίας είχαν το 2010 μέση σύνταξη 340 ευρώ. 817,7 εκατομμύρια ήταν το ποσό των δανεικών του πρώτου μνημονίου που αναλογούσε στη φτωχή Σλοβακία. Κι έπρεπε ο πρωθυπουργός της να βρει επιχειρήματα για να πείσει τους συνταξιούχους της χώρας του, που βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 χρόνια, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη (των 340 ευρώ) για να δανείσουν τον 55άρη συνταξιούχο της ΔΕΗ των 4.000 ευρώ. Και να τους βρίζουμε κι από πάνω ως τοκογλύφους! Εσύ, φίλε αναγνώστη, αν ήσουν πρωθυπουργός της Σλοβακίας τι επιχειρήματα θα έβρισκες;

    600 περίπου συνταξιούχοι, άντρες και γυναίκες, καταγράφονται κάθε μήνα ως απροσδιόριστης ηλικίας! Θα ήταν μια χαριτωμένη λεπτομέρεια αν δεν ήταν η εφιαλτική απόδειξη της πλήρους αδιαφορίας των διαχειριστών των χρημάτων μας. Δηλαδή το κράτος δεν είναι σε θέση να εξακριβώσει το βασικό στοιχείο για την παροχή σύνταξης, την ηλικία! Αλλά, ελαφρά τη καρδία, την καταβάλλει!

    Το πολιτικό σύστημα που μοίραζε αβέρτα συντάξεις, με τη γνωστή πελατειακή συναλλαγή με τον ψηφοφόρο, θα έπρεπε κατ’ αρχήν να οριοθετήσει το ασφαλιστικό ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα: Εφόσον, λόγω χρεοκοπίας, πρέπει να επαναπροσδιορισθούν οι συντάξεις, πώς πρέπει να γίνει αυτό; Βάσει του πόσα τάξαμε σε μια συντεχνία την εποχή των παχειών αγελάδων ή βάσει των ασφαλιστικών εισφορών του καθενός;

    Κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα όχι μόνο δεν απάντησε σ΄ αυτό το ερώτημα, αλλά δεν το έθεσε καν.

    Είναι κι άλλα ερωτήματα που δεν έθεσε. Ας πούμε, είναι λογικό ένας υγιέστατος υπάλληλος γραφείου να βγαίνει στη σύνταξη στα 55; Διότι μέχρι προχθές βλέπαμε πρωτοσέλιδους τίτλους: “Πώς θα κατοχυρώσετε σύνταξη στα 55.” “Πώς θα αναγνωρίσετε πλασματικά χρόνια.” Είναι δυνατόν η Δικαιοσύνη να ασκεί δημοσιονομική πολιτική; Είναι δυνατόν ένας ειρηνοδίκης να φεσώνει τον φορολογούμενο με 11-15 δισ. λόγω επιστροφής “αντισυνταγματικώς” κατά την άποψή του καταργημένων δώρων; Από ποιανού τσέπη θα πληρωθούν; Και φυσικά, αποφεύγουμε να συζητάμε το τελικό, αμείλικτο ερώτημα: ποιο μέλλον έχει ένα σύστημα στο οποίο ένας συνταξιούχος με μέση σύνταξη 894 ευρώ, αντιστοιχεί σε 1,2 εργαζόμενο με μέσο μισθό 1.166 ευρώ πλήρους απασχόλησης και 378 ευρώ μερικής, όταν μάλιστα το δημογραφικό πρόβλημα μάς μετατρέπει σε χώρα γερόντων και οι παραγωγικοί νέοι μεταναστεύουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες;

    Και εκείνοι (μπλε, πράσινοι, κόκκινοι, μαύροι, ροζουλί) δεν απήντησαν. Μόνο μερικοί “γραφικοί” μιλούν για την απασφαλισμένη δημοσιονομική βόμβα του ασφαλιστικού. Και ακόμα λιγότεροι προτείνουν (έχοντας ζητήσει, όπως ο “γραφικός” γράφων, την αρωγή ειδικών αναλογιστών) μια πλήρη τεχνική μελέτη μετάβασης από το χρεοκοπημένο κλεπτοκρατικό, δήθεν αναδιανεμητικό σύστημα στο ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό. Δεν είναι κάτι εύκολο, θα πάρει χρόνο και χρειάζεται πολύ μαστοριλίκι για να εφαρμοστεί, αλλά πρέπει να γίνει επειγόντως! Η επιλογή δεν είναι ανάμεσα στα πολλά και στα λίγα, αλλά ανάμεσα στα λίγα τώρα (που μπορούν, όταν η χώρα σταθεί στα πόδια της, να αυξηθούν αργότερα) και στα καθόλου! Καθώς ο ιδιωτικός τομέας καταρρέει από την υπερφορολόγηση και τις τερατώδεις ασφαλιστικές εισφορές, η φορολογητέα ύλη θα συρρικνώνεται, άρα θα μικραίνει και η πίτα των συντάξεων η οποία θα πρέπει να μοιραστεί σε όλο και περισσότερους δικαιούχους, τροφοδοτούμενη από όλο και λιγότερους εργαζομένους. Αυτό θα καταλήξει σε συντάξεις κυριολεκτικά πείνας. Μόνο αν μειώσουμε το σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 16,2% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, στο 10,2% τουλάχιστον, που είναι ο μέσος όρος των μη χρεοκοπημένων κρατών της Ε.Ε. (για σύγκριση: Ολλανδία, Ιρλανδία, Κύπρος είναι περίπου στο 6,5%) ώστε να μπορούμε να μειώσουμε αντίστοιχα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών και την αιμοδοσία του προϋπολογισμού στα ασφαλιστικά ταμεία, άρα και τη φορολογία, μόνο τότε θα είμαστε σίγουροι ότι η ανάπτυξη θα μας χτυπήσει την πόρτα. Αλλιώς ματαιοπονούμε, με βέβαιη κατάληξη αυτή που περιέγραψα σε ένα άρθρο μου το 2013 με τίτλο “Ο τελευταίος ζωντανός”.

    Ταξιδεύουμε σε ένα πλοίο με μια τεράστια τρύπα στα ύφαλα. Ο νηογνώμονας το έχει βγάλει, από το 2010, ακατάλληλο, εμείς επιμένουμε να το θεωρούμε αξιόπλοο επειδή η αντλία (βλέπε: φορολογούμενος) δουλεύει εξοντωτικά τριπλοβάρδια (ως πότε;) και πετάει ξανά στη θάλασσα κάποια από τα νερά που έχουν κατακλύσει το κύτος. Ο νηογνώμονας (Ε.Ε. και αγορές) επιμένει να μας προειδοποιεί στέλνοντάς μας απανωτά μηνύματα ότι είναι θέμα χρόνου (2022 το αργότερο) να βουλιάξουμε και οι καπετάνιοι της χώρας, οι νυν και οι φερέλπιδες, δίνουν “μάχες” με τον νηογνώμονα όχι για να κλείσουν την τρύπα αλλά για να τη διευρύνουν. Κι όταν οι ελεγκτές μπουχτισμένοι, απηυδισμένοι, μας λένε: “κάντε ό,τι θέλετε, αρκετά ασχοληθήκαμε με την περίπτωσή σας” οι καπετάνιοι της χώρας, νυν ή φερέλπιδες, ζητωκραυγάζουν γιατί “δεν θα πειραχτούν οι συντάξεις”. Δηλαδή ο ασφαλισμένος του ΤΑΠΙΛΤΑΤ με τα αρχικά Θ.Β. και τα 66,02 ευρώ συνολική εισφορά θα εξακολουθεί να εισπράττει. Οι 11 χήρες θα εξακολουθούν να παίρνουν μέση σύνταξη 4.515,56 ευρώ. Κι εσύ θα εξακολουθείς να τους πληρώνεις.

    Το τραγικό είναι ότι οι περισσότεροι επιβάτες – ψηφοφόροι του σαπιοκάραβου είναι έτοιμοι να ψηφίσουν αυτόν που θα διευρύνει την τρύπα στα ύφαλα, επιτιθέμενοι σε όσους φωνάζουν: βουλιάζουμε! Και το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι μαζί μας ταξιδεύουν και τα παιδιά μας.

    *Ο κ. Θάνος Τζήμερος είναι πρόεδρος του κόμματος “Δημιουργία, ξανά!” και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής

    https://www.capital.gr/arthra/3330568/i-apasfalismeni-bomba-tou-asfalistikou

  5. Όταν ακούς τον Καλεντεριδη να αναφέρεται σε δημοκρατική απόφαση του 15μελους καταλαβαίνεις που φθάσαμε.
    Αυτά τα επάρατα 15μελη το όνειδος της κυβέρνησης έγιναν δημοκρατική απόφαση!

    • Δηλαδή, ο αγιόπαις που προσκυνάς και που έκανε καριέρα από πρόεδρος επαγγελματίας-καταληψίας, ηγούνταν δημοκρατικών 15μελών και τώρα που αυτά αποφασίζουν διαφορετικά, έπαυσαν να είναι δημοκρατικά;

      Αλήθεια, γιατί δεν απαντάς στο ερώτημά μου 1.1;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα