Αυτή η γαλλίδα νοικοκυρά έγινε ηγερία του κινήματος «Κίτρινα γιλέκα» -Μια απρόσμενη επανάσταση

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ

Παίζει ακορντεόν, είναι υπνοθεραπεύτρια και εργάζεται περιστασιακά για να πληρώνει τους λογαριασμούς η 51χρονη Ζακλίν Μουρό, η αναπάντεχη ηγερία του λαϊκού κινήματος που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου με την ονομασία Κίτρινα Γιλέκα και έκανε την κυβέρνηση Μακρόν να τρέμει.

Ζει σε μια φτωχική μονοκατοικία στην επαρχιακή πόλη Μορμπιγιάν, στη Βρετάνη, στη βόρεια Γαλλία. Είναι μητέρα τριών παιδιών. Οπως δήλωσε η ίδια δεν κατέχει τίποτα άλλο πέρα από ένα αυτοκίνητο και ζει με 1 000 ευρώ το μήνα. Ανέβασε στο facebook ένα βίντεο 4,5 λεπτών το οποίο έγινε viral, το είδαν πάνω από έξι εκατομμύρια άνθρωποι και ξεσηκώθηκαν μαζί της εναντίον της κυβέρνησης.

Aπλούστατα, πήρε το smartphone της και άρχισε να βρίζει την κυβέρνηση και ειδικά για την απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να αυξηθεί η τιμή των καυσίμων.

Κατέχει ένα SUV diesel μαύρο, το οποίο αγόρασε πριν από 10 χρόνια και το κίτρινο γιλέκο βρίσκεται σε εμφανή θέση στο παρμπρίζ. Αυτή η συνηθισμένη γυναίκα από την Βρετάνη βρίσκεται σήμερα σε όλα τα τηλεοπτικά πλατό της Γαλλίας και δήλωσε ότι έχασε τρία κιλά από τη στιγμή που ξεκίνησε το κίνημα, τόσο ανάρπαστη έγινε από τα κανάλια!


Μέσα σε μερικές εβδομάδες, η Ζακλίν Μουρό έγινε η αγαπημένη όσων αισθάνονται εγκαταλελειμένοι από τους πολιτικούς. Μια συνταξιούχος 71 ετών που «δεν έχει ούτε να φάει μετά τις 10 του μηνός» και δεν περιμένει πλέον παρά μόνο τον θάνατο, ή μια γυναίκα 36 ετών που ζει με 515 ευρώ το μήνα τα δύο παιδιά της, είναι οι συνήθεις συνομιλητές της Ζακλίν Μουρό στα social media.

«Πιστεύετε ότι θα τους εγκαταλείψω; Οσο μου δίνεται η ευκαιρία θα μιλάω γι’αυτούς τους ανθρώπους» δηλώνει στους δημοσιογράφους. Τι μήνυμα θέλει να περάσει; «Οι άνθρωποι που δεν είναι τίποτα θέλουν να ζουν αξιοπρεπώς», απαντάει.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για επιδόματα στους ασθενέστερους η Ζακλίν Μουρό τα αποκαλεί «μια σκέτη κοροϊδία». «Μα πως μπορούν να είναι τόσο τυφλοί; Βάζουν φόρους, μετά δίνουν επίδομα, μετά φορολογούν τα επιδόματα και αρχίζουν ξανά από την αρχή. Ο πρωθυπουργός το μόνο που κάνει είναι να θυμώνει τους Γάλλους», δηλώνει η Ζακλίν Μουρό, η οποία ονειρεύεται να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα «το μεγαλύτερο κόμμα, το κόμμα του λαού».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μουρό τα βάζει με την κυβέρνηση. Τον Απρίλιο του 2017 είχε ανεβάσει και πάλι ένα βίντεο. Εκείνη την εποχή ο θυμός της ήταν γενικά εναντίον όλων των πολιτικών. «Αδειάστε τη γωνιά, αυτό θέλει ο λαός», έλεγε.
Εγινε έξαλλη όταν ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα βάλει διόδια στην είσοδο των μεγάλων πόλεων. «Πότε θα σταματήσετε να κυνηγάτε τους φτωχούς οδηγούς;» έλεγε η Μουρό η οποία τάβαλε με την αύξηση των καυσίμων, με τα πρόστιμα, με τους νέους τεχνικούς ελέγχους για αυτοκινητιστές και με την ειδική άδεια για ποδήλατα. «Τι θέλετε να κάνετε; Λεφτά; Αυτό ρωτάει όλος ο κόσμος» ήταν το ερώτημα που έθετε στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ενα κίνημα χωρίς συνδικάτα, χωρίς αρχηγό

Το κίνημα των «Κίτρινων γιλέκων» δεν μοιάζει με κανένα άλλο στη Γαλλία. Ηταν αυθόρμητο, χωρίς κεντρική διοργάνωση, χωρίς δομές και χωρίς αρχηγό. Ξεκίνησε ως μια διαμαρτυρία εναντίον της αύξησης της τιμής των καυσίμων και κατέληξε ως μια γενικευμένη καταγγελία της φτωχής μεσαίας τάξης της Γαλλίας που ζει στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων και στην επαρχία εναντίον της κεντρικής διοίκησης του Παρισιού. Εξέφρασε, για πρώτη φορά, τον θυμό μιας κοινωνικής μερίδας που νιώθει προδομένη από την κεντρική διοίκηση, κακοπληρωμένη, που ο κατώτατος μισθός δεν την αρκεί πλέον.


Οι μεγάλες διαδηλώσεις που έγιναν σε όλη τη Γαλλία με αποκορύφωση αυτή στο Παρίσι, το περασμένο Σάββατο, δεν συγκέντρωσε νέους ή μετανάστες, ή ανέργους ή συνδικάτα: ήταν αποκλειστικά ένα κίνημα Λευκών Γάλλων, άνω των 40 ετών, που διαμαρτύρονται για μια κυβέρνηση που εκτιμούν ότι εκπροσωπεί κυρίως τους «πλούσιους».


Το κίνημα δεν εκπροσωπήθηκε από καμία συνδικαλιστική οργάνωση και κανένα πολιτικό κόμμα, αν και πολλοί είδαν πίσω από τα «κίτρινα γιλέκα» δάκτυλο της Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: Αυτή η γαλλίδα νοικοκυρά έγινε ηγερία του κινήματος «Κίτρινα γιλέκα» -Μια απρόσμενη επανάσταση | iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,800ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα