Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Δυστυχώς,δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην εκδήλωση με ομιλητές τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Γιώργο Χατζηθεοφάνους και συντονιστή το συνάδελφο Σταύρο Τζήμα για το φάκελλο της Κύπρου. Εξαιρετικά ενδιαφέρον πάνελ.
Διάβασα, όμως, την είδηση που έβγαλαν οι δημοσιογράφοι και αναπαράγουν ΜΜΕ. Ότι η εισβολή στην Κύπρο σχεδιάστηκε πολύ πριν το ’74.
Αν αυτό είναι το σημαντικό απο το φάκελλο της Κύπρου, τότε άνθρακες ο θησαυρός. Διότι αυτό το γνωρίζαμε εδώ και χρόνια και, μάλιστα, περιγράφονται και λεπτομέρειες του πως έγινε.
Ο Σιζόπουλος ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής για το φάκελλο της Κύπρου. Δεν ξέρω τι είπε αλλά ο φάκελλος πρέπει να περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά. Άλλωστε, κυκλοφόρησαν τέσσερις τόμοι, αν δεν κάνω λάθος. Αν, όμως, απο την έρευνα προέκυψε το πότε σχεδιάστηκε η εισβολή τότε κάπου αλλού πάει η υπόθεση.
Η εισβολή στην Κύπρο ήταν μια κακά σχεδιασμένη προδοσία. Σπάνια χρησιμοποιώ τη λέξη αλλά, ναι. Εδώ είχαμε προδοσία. Πρέπει να αναδειχθεί για να μην επαναληφθεί. Και για να δικαιωθούν τα θύματά της.

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Θα πω την άποψη μου.

    A) Να δόσει η Τουρκία κάθε διευκόλυνση για την εύρεση όσων αγνοουμένων παραμένουν ακόμα αγνοούμενοι (που υπάρχουν τάφοι κ.τ.λ.).

    Β) Να κάνει το ίδιο η ελληνοκυπριακή πλευρά για τους 600 περίπου αγνοουμένους της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Γ) Η ελληνοκυπριακή πλευρά να ζητήσει συγνώμη για τους νεκρούς Τουρκοκύπριους των χωριών Τόχνη, Αλόα, Σανταλάρη, Μαράθα κ.α.

    Δ) Η τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο για όσους άμαχους Ελληνοκύπριους σκοτώθηκαν στα γεγονότα του 1974.

    Ε) Επειδή περισσότεροι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τον Βορρά από όσους Τουρκοκύπριους εγκατέλειψαν τον Νότο, να δόσει η Τουρκία αποζημιώσεις σε όσους Ελληνοκύπριους πρόσφυγες δεν πήραν τουρκοκυπριακή περιουσία στον Νότο.

    ΣΤ) Να ανοικοδομήσει η Τουρκία το Βαρώσι με τη βοήθεια του ΟΗΕ και είτε να επιτρέψει στους κατοίκους του να επιστρέψουν υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση (οι οποίοι σαφώς θα πάρουν διαβατήρια και ταυτότητες της Τ.Δ.Β.Κ. είτε διπλή υπηκοότητα) είτε να αποδόσει η Τουρκία το Βαρώσι σε ελληνοκυπριακή διοίκηση υπό τον όρο της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ζ) Να αναγνωριστούν ως εθνική μειονότητα στην Τ.Δ.Β.Κ. οι Ελληνοκύπριοι που παραμένουν στην Καρπασία και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα τους, όπως και οι Μαρωνίτες που βρίσκονται ή θέλουν να επανεγκατασταθούν στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια, υπό τον όρο ότι θα βγάλουν διαβατήρια και ταυτότητες της Τ.Δ.Β.Κ..

    Η) Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ, να αναγνωρίσει η Τουρκία με τη σειρά της το ελληνοκυπριακό κράτος και να ανοίξει τα λιμάνια και τον εναέριο χώρο της για τα πλοία και τα αεροπλάνα των Ελληνοκυπρίων.

    Θ) Να ανοικοδομήσει η Τουρκία τους ναούς των Μαρωνιτών στη βόρεια πλευρά του νησιού, το μοναστήρι του Αγίου Μακαρίου ή Σουρπ Μαγκάρ (γνωστό και ως Αρμενομονάστηρο ή Μαγκαραβάνκ) που βρίσκεται κοντά στη Χαλεύκα (Alevkaya), καθώς και το 20% των ελληνορθόδοξων εκκλησιών και μοναστηριών, και να τα αποδώσει σε λατρευτική χρήση.

    Ι) Να δοθούν στους Τουρκοκύπριους το 20% του κέρδους από το φυσικό αέριο/πετρέλαια.

    Και τέλος, αν γίνουν όλα τα παραπάνω, θα πρότεινα να δημιουργηθεί στην νεκρή ζώνη κοινός χώρος/μνημείο, όπου θα γίνεται μία φορά τον χρόνο κοινό μνημόσυνο ή κάποια τελετή (πολιτικό μνημόσυνο) για τους νεκρούς και των 2 πλευρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα