Η «άθλια» συμφωνία της Μέι και οι εναλλακτικές

16/11/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 180 εμφανίσεις
 • του Martin Wolf Financial Times/euro2day.gr

Η Βρετανία πρέπει να βρει ένα μονοπάτι που θα αποφεύγει τη ρήξη με την ΕΕ και τις επιπτώσεις της. Το σενάριο νέου δημοψηφίσματος και η εναλλακτική της επαναδιαπραγμάτευσης. Γιατί η πρόταση Μέι δεν ικανοποιεί κανέναν.

Για τους υπέρμαχους της παραμονής, είναι προφανές ότι αυτή η ημιμόνιμη ενδιάμεση κατάσταση, η οποία θα κρατήσει το Ηνωμένο Βασίλειο εντός της τελωνειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα χωρίσει τη Βόρεια Ιρλανδία από την υπόλοιπη χώρα επ’ αόριστον, είναι πολύ χειρότερη από την ιδιότητα του μόνιμου μέλους της Ε.Ε. Για τους υπέρμαχους της αποχώρησης, είναι εξίσου προφανές ότι αυτή η ίδια ενδιάμεση κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη από μια καθαρή έξοδο.

Επιτέλους επιτυγχάνεται σύμπνοια στον εμφύλιο της Βρετανίας για τη μελλοντική της σχέση με την Ευρώπη: και οι δύο πλευρές αντιτίθενται σε ό,τι συμφωνήθηκε.

Δύο είναι οι πιθανές αντιδράσεις στο αποτέλεσμα αυτό.

Η πρώτη είναι να υποστηρίξει κανείς ότι μια συμφωνία που ενώνει τη χώρα μπροστά στον τρόμο είναι ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να αναμένεται και είναι, στην πραγματικότητα, το λιγότερο κακό δυνατό αποτέλεσμα. Επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει, χωρίς να έρθει σε μετωπική σύγκρουση και αφήνει περιθώριο για επιπρόσθετες διαπραγματεύσεις σχετικά με τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε. Το γεγονός ότι κανείς δεν είναι ικανοποιημένος την καθιστά τον λιγότερο παράλογο συμβιβασμό για το πώς θα προχωρήσουμε προς τα μπρος. Κανείς δεν κερδίζει απόλυτα και κανείς δεν χάνει απόλυτα.

Η δεύτερη αντίδραση είναι πως αυτό το ντιλ δεν θα έπρεπε και -το σημαντικότερο- δεν πρόκειται να επικυρωθεί. Δεν θα έπρεπε να είχε συμφωνηθεί, γιατί όλοι συμφωνούν πως δεν είναι ικανοποιητικό. Δεν θα επικυρωθεί για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να προχωρήσουμε προς τα μπρος, ο οποίος θα αποφεύγει τη βίαιη σύγκρουση με την Ε.Ε., με όλες τις επιβλαβείς οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που θα είχε το αποτέλεσμα αυτό. Εν τω μεταξύ, όποιο και αν είναι αυτό, θα πρέπει να διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια λειτουργική συνταγματική δημοκρατία.

Η επίτευξη αυτού του δύσκολου εγχειρήματος, σε περίπτωση που απορριφθεί η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Ε.Ε., θα είναι το πρωταρχικό μέλημα της βρετανικής πολιτικής. Θα ανοίξει επίσης αναγκαστικά το ζήτημα του Brexit για τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ε.Ε.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ένα ακόμα δημοψήφισμα, βουλευτικές εκλογές, ένα αίτημα για παράταση της αποχώρησης και μια απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης ή ένα συνδυασμό και των δύο. Η μόνη βεβαιότητα είναι πως με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Brexit θα κυνηγά τη βρετανική οικονομία και πολιτική στο μέλλον.

Η Βρετανία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτή είναι μια ακόμα προφανής αλήθεια. Οι συγκρίσεις με την κρίση του Σουέζ είναι εντελώς άστοχες. Αυτό είναι ένα πολύ μεγαλύτερο μπέρδεμα.
Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

Category: Διπλωματία, Το σχόλιο της ημέρας

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  16/2/19 | (1 σχόλια)
  ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Φωτογραφία: AP Photo/Boris Grdanoski 15|02|2019 23:06 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους αποτράπηκε από τις αρχές στη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Μετά από "ανταλλαγή πληροφοριών" με ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  Ο επικεφαλής της Παράταξης Πράξεις Για τη Μακεδονία,Χρήστος Παπαστεργίου, μαζί με στελέχη της παράταξης( Κ.Βαλταδώρου, Δ.Πουλτουρτζιδης, Γ. Τρέντσιος) επισκέφθηκαν χθες 15/2/2019, τον Δήμο Αμφίπολης. Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κώστα Μελίτο,ο οποίος τους ενημέρωσε για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής. Εν ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΙΝΑΛ Η Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης 15|02|2019 22:33 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Λάβρος κατά των μέχρι πρότινος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα που έγιναν υπουργοί στον ανασχηματισμό του Αλ. Τσίπρα, εμφανίστηκε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ,Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αποκάλυψε μάλιστα τι ζητούσαν τα ...

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας