Το σύστημα Patriot ή τις κυρώσεις: Τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν για τους S-400 

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Secretary of State Michael R. Pompeo delivers remarks to the White House Fellows Foundation Leadership Conference at the U.S. Chamber of Commerce Hall of Flags, in Washington, D.C. State Department photo, Public Domain.

NOVEMBER 16, 2018

Τελεσίγραφο, για να επιλέξει τη λύση που πρότεινε η αμερικανική κυβέρνηση, για την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Πάτριοτ», αντί των ρωσικών S-400, αποτελεί η χθεσινή ανακοίνωση εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την Τουρκία, η οποία καταγράφει και την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ότι οι κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτες.

Το τελευταίο διάστημα διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων των δύο χωρών, που στόχευαν από την αμερικανική πλευρά να πειστεί η τουρκική να αγοράσει σε «λογική τιμή» το σύστημα «Πάτριοτ» το οποίο είναι και πιο φθηνό από τους ρωσικούς S-400. Μάλιστα προσφέρθηκαν και εξαιρετικοί όροι για την αποπληρωμή, όπως και για τη συντήρηση του αμερικανικού συστήματος.

Παρ’ όλα αυτά οι Τούρκοι δεν έχουν αλλάξει γνώμη και συνεχίζουν να παίζουν ένα ανάρμοστο παιγνίδι απέναντι στην Αμερική, σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία αλλά και για την επόμενη μέρα στη χώρα του Άσαντ.

Είναι φανερό στους λογικούς γραφειοκράτες, ότι η Τουρκία παίζει το ρωσικό παιγνίδι στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι επιχειρεί να δείχνει ότι εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, που δεν είναι ορθό. Αυτή θεωρείται η ύστατη προσπάθεια των Αμερικανών να πείσουν τους Τούρκους, οι οποίοι δημόσια τουλάχιστον δείχνουν αποφασισμένοι να προμηθευτούν τους S-400.

Η Ουάσιγκτον ενθαρρύνθηκε από μία δυσκολία που αντιμετώπισε η Τουρκία για να βρει δανεικά από ξένες τράπεζες ώστε να χρηματοδοτήσει την αγορά από τη Μόσχα. Η Ρωσία πρότεινε να δώσει η ίδια δάνειο της τάξης του 50% της τιμής των S-400, αλλά τα υπόλοιπα φαίνεται ότι αναζητούνται. Καμία εκ των δύο κυβερνήσεων δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι έκδηλη η ανησυχία για την αντιφατικότητα που παρατηρείται από την Άγκυρα. Άλλα μηνύματα στέλνουν οι στρατιωτικοί στο αμερικανικό Πεντάγωνο, άλλα οι διπλωμάτες στο Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μου έλεγε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος ότι οι στρατιωτικοί μεταξύ τους «τα βρίσκουν», αν και η αμερικανική πολιτική έναντι των Κούρδων της Συρίας, που χαρακτηρίζεται έντονα φιλική, εκτροχιάζει πολλές φορές τις συζητήσεις. Με τα σημερινά δεδομένα, εάν η Τουρκία προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400, θα συμβούν άμεσα τα εξής:

Η Αμερική θα ενεργοποιήσει το νόμο CAATSA για τις κυρώσεις στην Τουρκία. Στη συνέχεια θα ακυρωθεί η πώληση των F-35 και η Τουρκία θα «εκδιωχθεί» από το πρόγραμμα κατασκευής -διαθέτει το 2-3%- το οποίο θα πάρουν οι Αμερικανοί.

Στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρονται τα εξής:

«Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του  αντιπυραυλικού συστήματος S-400 θα ​​μπορούσε να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής (CAATSA) και να θέσει σε κίνδυνο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τα F-35 – τόσο για την απόκτηση των αεροσκαφών όσο και για τη βιομηχανική συμμετοχή. –

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική άμυνα και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400.

Με την επιδίωξη μιας αμερικανικής λύσης στον τομέα της αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, η Τουρκία θα επωφεληθεί από την κορυφαία τεχνολογία, καθώς και από τη διαλειτουργικότητα (του συστήματος) με το ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό οι χώρες του ΝΑΤΟ να προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό που είναι διαλειτουργικός με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

Ένα ρωσικό σύστημα δεν θα ανταποκρινόταν σε αυτό το πρότυπο και, με την αύξηση της εξάρτησης της Τουρκίας από τη Μόσχα, θα επηρέαζε αρνητικά την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Οι προμήθειες αυτές θα ήταν επίσης ασυμβίβαστες με τη δέσμευση που ανέλαβαν οι Σύμμαχοι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2016 στη Βαρσοβία για ενίσχυση της ανθεκτικότητας με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφισταμένων εξαρτήσεων από στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών”.

Η ανακοίνωση στα αγγλικά:

“We have warned Turkey that its potential acquisition of the S-400 surface-to-air missile (SAM) system could result in the imposition of sanctions under the Countering America’s Adversaries through Sanctions Act (CAATSA) and jeopardize its participation in the F-35 program – both aircraft acquisition and industrial participation. The United States has long made it clear that we want to work collaboratively on air and missile defense with Turkey, and that we have very serious concerns with its plans to acquire the Russian S-400 missile defense system.    In pursuing a U.S. air and missile defense solution, Turkey would benefit from top-of-the-line technology, as well as NATO interoperability.  It is important that NATO countries procure military equipment that is interoperable with NATO systems. A Russian system would not meet that standard, and by increasing Turkey’s dependence on Moscow, would negatively impact Turkey’s national security.  Such procurement would also be inconsistent with the commitment made by Allies at the 2016 NATO Summit in Warsaw to enhance resilience by working to address existing dependencies on Russian-sourced legacy military equipment through national efforts”.

Πηγή: Το σύστημα Patriot ή τις κυρώσεις: Τελεσίγραφο της Ουάσιγκτον στον Ερντογάν για τους S-400 https://hellasjournal.com/2018/11/to-systima-patriot-i-tis-kyroseis-telesigrafo-tis-oyasigkton-ston-erntogan-gia-toys-s-400/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,600ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα