ΤΖΟΥΛΙΑΝ ΑΣΑΝΤΖΕ: Σε κίνδυνο η ζωή του

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

Εκκληση της μητέρας του

(μετάφραση από ηχητικό ντοκουμέντο)

Αυτό δεν είναι συνήθης ενέργεια. Είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η ζωή του γιου μου, του δημοσιογράφου Τζούλιαν Ασάντζε, βρίσκεται σε άμεσο και σοβαρό κίνδυνο. Σας ευχαριστώ όλους που ακούτε την έκκληση μιας μητέρας που σας ζητάει να τη βοηθήσετε να τον σώσει.

Παρόλο που ο Τζούλιαν είναι δημοσιογράφος που έχει τιμηθεί πολλές φορές, πολύ αγαπητός και σεβαστός για  το θάρρος που είχε να καταγγείλει, προς το δημόσιο συμφέρον, σοβαρά εγκλήματα και διαφθορά υψηλού επιπέδου, είναι σήμερα μόνος, άρρωστος, αδιάθετος καταδικασμένος στη  σιωπή και την απομόνωση, χωρίς καμία επαφή και βασανίζεται στην καρδιά του Λονδίνου. Η σύγχρονη φυλακή των πολιτικών κρατουμένων δεν είναι πια ο Πύργος του Λονδίνου αλλά η Πρεσβεία του Ισημερινού.

Ορίστε τα γεγονότα: ο Τζούλιαν κρατείται σχεδόν οκτώ χρόνια, τώρα, χωρίς κατηγορία. Καλά διαβάσατε: χωρίς κατηγορία.

Τα τελευταία έξι χρόνια, η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε τα βασικά αιτήματα πρόσβασής του στη βασική υγειονομική μέριμνα: καθαρό αέρα, άσκηση, ήλιο για τη βιταμίνη D και πρόσβαση στην κατάλληλη ιατρική και οδοντιατρική περίθαλψη. Ως αποτέλεσμα, η υγεία του επιδεινώθηκε σοβαρά και οι γιατροί που τον εξετάζουν προειδοποιούν ότι οι συνθήκες κράτησής του είναι αυτές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του. Μια αργή και σκληρή δολοφονία λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας στην πρεσβεία του Λονδίνου.

Το 2016, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα, τα Ηνωμένα Έθνη αποφάνθηκαν ότι τα δικαιώματα του Τζούλιαν έχουν παραβιαστεί επανειλημμένα, ότι κρατούνταν παράνομα από το 2010, και διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του, ελευθερία κινήσεων και αποζημίωση. Η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΟΗΕ.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι η σύλληψη του Τζούλιαν αποτελεί προτεραιότητα. Θέλουν να παρακάμψουν την προστασία των αμερικανών δημοσιογράφων με βάση την Πρώτη τους Τροποποίηση [του αμερικανικού συντάγματος] κατηγορώντας τον για κατασκοπεία. Δεν θα σταματήσουν σε τίποτα μέχρι να το πετύχουν.

Λόγω της απειλής που επισείουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Ισημερινό, το δικαίωμά του για άσυλο απειλείται άμεσα. Η πίεση των ΗΠΑ στον νέο Πρόεδρο του Ισημερινού είχε ως αποτέλεσμα ο Τζούλιαν να τεθεί σε αυστηρή και στενή απομόνωση τους τελευταίους επτά μήνες. Χωρίς οποιαδήποτε επαφή με την οικογένειά του και τους φίλους του. Μόνο οι δικηγόροι του μπορούν να τον επισκέπτονται.

Πριν από δύο εβδομάδες η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά. Ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορία, ο οποίος νομίμως χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν ενάντια στις απειλές των ΗΠΑ για τη ζωή του και την ελευθερία του, προειδοποίησε δημόσια ότι όταν ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Mάικλ Πενς επισκέφτηκε πρόσφατα τον Ισημερινό, επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση του Τζούλιαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δήλωσε ότι επειδή το πολιτικό κόστος της απέλασης του Τζούλιαν ήταν πολύ υψηλό, το σχέδιο είναι να τον καταστρέψουν διανοητικά. Ένα νέο σύνολο απάνθρωπων κανόνων και πρωτοκόλλων, που ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν, τέθηκε σε εφαρμογή στην πρεσβεία για να τον βασανίσουν μέχρι να συντριβεί και να αναγκαστεί να φύγει.

Ταυτόχρονα, ένα μέλος της κυβέρνησης του Ισημερινού έκανε αρκετές προσπάθειες να ακυρώσει την ιταλική υπηκοότητα του Τζούλιαν, ώστε να εκδοθεί απευθείας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ενώ οι δικηγόροι του αμφισβητούσαν αυτήν την τελευταία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σύμφωνα με το Σύνταγμα του Ισημερινού, ο δικηγόρος της κυβέρνησης προειδοποίησε τον Τζούλιαν ότι ακόμη και η αναφορά του στα προβλήματά του θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση του νέου πρωτοκόλλου και έναν λόγο απέλασης από την  πρεσβεία. Του αρνήθηκαν την επίσκεψη των δικηγόρων του για τέσσερις ημέρες, πριν από την συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα, η οποία διακυβεύει την προετοιμασία του φακέλου του και αυξάνει περαιτέρω την απομόνωσή του, την αγωνία του και το άγχος του.

Δρομολογούν την παγίδευση του γιου μου για να έχουν μια δικαιολογία να τον παραδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα αντιμετωπίσει μια δίκη-παρωδία.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια δεν είχε πρόσβαση σε μια κατάλληλη νομική διαδικασία. Σε κάθε στάδιο επικρατεί  η αδικία, με εξόφθαλμη άρνηση δικαιοσύνης. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι θα είναι διαφορετικά στο μέλλον. Η ανώτερη αμερικανική δικαστική αρχή που εκδίδει το ένταλμα έκδοσης συνέρχεται μυστικά, έχει τέσσερις εισαγγελείς, χωρίς την παρουσία υπεράσπισης ή δικαστή.

Η συνθήκη έκδοσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να εκδώσει τον Τζούλιαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία. Ετσι και μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Νόμος για την Άδεια Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act ) επιτρέπει απεριόριστη κράτηση χωρίς δίκη. Ο Τζούλιαν κινδυνεύει να φυλακιστεί στο Γκουαντάναμο και να βασανιστεί, να καταδικαστεί σε 45 χρόνια σε φυλακή υψηλής ασφαλείας ή να τιμωρηθεί με θάνατο.

Ο γιος μου αντιμετωπίζει θανάσιμο κίνδυνο εξ αιτίας της βίαιης και πολιτικής δίωξης από τους τυράννους που βρίσκονται στην εξουσία των οποίων τα εγκλήματα και τη διαφθορά κατήγγειλε θαρραλέα όταν ήταν αρχισυντάκτης των WikiLeaks. Οι διεφθαρμένες οντότητες στην κυβέρνηση οι οποίοι μιλάνε για εκφοβισμό, ψευδείς ειδήσεις και ανθρώπινα δικαιώματα είναι οι ίδιοι άξεστοι που ωθούν τον γιο μου στο θάνατο.
Φαίνεται ότι η γενναία, ειλικρινής και βραβευμένη δημοσιογραφία έχει γίνει μια επικίνδυνη δραστηριότητα.

Οι νόμιμοι οδοί έχουν ανατραπεί και είναι επομένως απίθανο ότι μπορούν να τον σώσουν.

Επειδή πρόκειται για διακρατική πολιτική δίωξη από μια άγρια υπερδύναμη σε συμπαιγνία με τους συμμάχους της, η σωτηρία του Τζούλιαν απαιτεί την αγανάκτηση των λαών του κόσμου.

Σας ζητώ να κάνετε θόρυβο, πολύ θόρυβο και να συνεχίστε να κάνετε μέχρι να απελευθερωθεί ο γιος μου. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε ενάντια σε αυτή τη φοβερή κτηνωδία.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους δημοσιογράφους να εξεγερθούν, επειδή είναι συνάδελφός σας – και επειδή θα έλθει η σειρά σας…

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς που λένε ότι εισήλθαν στο Κοινοβούλιο για να υπηρετήσουν τον λαό, ώστε να εξεγερθούν τώρα.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων, τους πρόσφυγες, τους περιβαλλοντιστές και όσους είναι κατά του πολέμου να ξεσηκωθούν τώρα επειδή τα WikiLeaks υπηρέτησε τα θέματα που υπερασπίζεστε και ο Τζούλιαν υποφέρει γι’ αυτό τώρα, δίπλα σας.

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες που είναι αφοσιωμένοι στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη, να αποκλείσουν τις πολιτικές τους διαφορές και να ενωθούν και να κινητοποιηθούν τώρα.

Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν το θάρρος των καταγγελιών, ούτε δημοσιογράφοι όπως ο Τζούλιαν Ασάντζε που τις δημοσιεύουν, έτσι ώστε να ενημερώνονται και να προειδοποιούνται για τις καταχρήσεις εξουσίας. Αλλά μπορούμε να κινητοποιήσουμε μαζικά και να τους προστατέψουμε.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, όταν οι καταχρήσεις εξουσίας γίνονται αφόρητες για τον λαό, αυτός ενώνεται και ορθώνεται για να τις σταματήσει.

Ήρθε η ώρα να πούμε “αρκετά! Εμείς, οι άνθρωποι, δεν θα καθίσουμε με τα χέρια σταυρωμένα και θα παρακολουθήσουμε αυτόν τον γενναίο δημοσιογράφο να πεθαίνει.

Πηγή: https://www.les-crises.fr/unity4j-christine-assange-lance-un-appel-durgence/

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα