Ερωτήματα περί συντάγματος.

13/11/18 | 2 σχόλια | 0 απαντήσεις | 301 εμφανίσεις

Ιωάννης Κόντος Ομότιμος Καθηγητής Τεχνητής Νοημοσύνης  Πανεπιστημίου Αθηνών  11-11-18

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ:

1.ΠΟΣΟ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ?

Το ισχύον Σύνταγμά μας που οφείλουμε να

τηρούμε όλοι ως Έλληνες πολίτες

χαρακτηρίζεται από πρωθυπουργοκεντρισμό

εν πολλοίς εν αρμονία με πολλά άλλα κράτη. Η διεθνής όμως αυτή δημοφιλία τέτοιων συνταγμάτων δεν γνωρίζω κατά πόσον στηρίζεται στην Λογική και στην Ψυχολογία.

Μήπως εν μέρει αναπαράγονται

χαρακτηριστικά των αλήστου μνήμης

μοναρχικών ή ακόμη και δικτατορικών

καθεστώτων που εξίσου αυθαιρέτως διορίζουν ανώτατους κυβερνητικούς λειτουργούς?

Υπενθυμίζω την δημόσια δήλωση του κ.

Βαρουφάκη που μπροστά του ο κ. Σόρος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τον απολύσει από υπουργό και ο κ. Τσίπρας είχε το δικαίωμα να το κάνει. Είναι συμβατά τέτοια πράγματα με την Δημοκρατία ?

Τα πρωθυπουργοκεντρικά συντάγματα

προβλέπουν την ανά τακτά διαστήματα εκλογή ενός προσώπου που μετά την απόκτηση της υποστήριξης της πλειοψηφίας της Βουλής αναλαμβάνει πρωθυπουργός με κύρια αρμοδιότητα τον διορισμό και την απόλυση των υπουργών της Κυβέρνησης. Επομένως ο λαός είναι υποχρεωμένος να αναμείνει την λήξη της τετραετούς θητείας της Κυβέρνησης για να αξιολογήσει με νέα ψηφοφορία αφενός μεν την επιτυχή επιλογή υπουργών από τον πρωθυπουργό αφετέρου δε την ορθότητα των αξιολογικών κρίσεων του πρωθυπουργού για την ευδόκιμη ή μη προσφορά υπηρεσιών κατά την ενάσκηση των υπουργικών αρμοδιοτήτων του κάθε υπουργού.

Με δεδομένους όμως τους ιλιγγιώδεις

ρυθμούς ανάπτυξης και μεταβολής της

Τεχνολογίας αλλά και της Οικονομίας της

συγχρόνου εποχής το διάστημα των 4 ετών

είναι δυνατόν να εμπεριέχει θεμελιώδεις

ανατροπές τελείως απρόβλεπτες κατά την

έναρξη της τετραετίας.

Το εκλογικό σώμα δεν έχει κανένα νόμιμο

μέσο πλην των συνήθως άκαρπων διαδηλώσεων για να αντιδράσει αν διαπιστώσει είτε την εμφάνιση κάποιας απροβλέπτου εξελίξεως είτε την απόκλιση κάποιων από τις υπουργικές δραστηριότητες από το πολιτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου εξελέγη το κόμμα ή ο συνασπισμός κομμάτων που στηρίζει την Κυβέρνηση.

Επί πλέον αυτών υπάρχουν και ψυχολογικά

ενδεχόμενα όπως η νοητική ή η

συναισθηματική μεταβολή στην

προσωπικότητα είτε του πρωθυπουργού είτε κάποιου υπουργού του αλλά ακόμη και η διαπίστωση της ανθρωπίνως κατανοητής αδυναμίας του πρωθυπουργού να επιλέγει και να αξιολογεί ορθά πολίτες για την τεράστια ποικιλία προβλημάτων που τάσσονται να επιλύσουν ως υπουργοί.

Τίθεται λοιπόν και το ερώτημα:

 1. «Ποιες νέες συνταγματικές ρυθμίσεις

μπορούν να διασφαλίσουν εγκαίρως προ της λήξεως και ει δυνατόν και προ της έναρξης της τετραετίας από τις τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην ζωή του κυρίαρχου Λαού που μπορεί να προκύψουν λόγω των προαναφερθέντων ?» Αναμένω τις ιδέες όποιου συμπατριώτη μας προβληματιστεί επί των ανωτέρω ερωτημάτων.

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 2 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1

  Σας ευχαριστώ θερμά για την ανάρτηση
  Ι. Κόντος

 2. 2

  Κάποια σενάρια που το υπάρχον σύνταγμα επιτρέπει:
  Συνταγματογνωσία

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  16/2/19 | (1 σχόλια)
  ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Φωτογραφία: AP Photo/Boris Grdanoski 15|02|2019 23:06 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους αποτράπηκε από τις αρχές στη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Μετά από "ανταλλαγή πληροφοριών" με ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  Ο επικεφαλής της Παράταξης Πράξεις Για τη Μακεδονία,Χρήστος Παπαστεργίου, μαζί με στελέχη της παράταξης( Κ.Βαλταδώρου, Δ.Πουλτουρτζιδης, Γ. Τρέντσιος) επισκέφθηκαν χθες 15/2/2019, τον Δήμο Αμφίπολης. Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κώστα Μελίτο,ο οποίος τους ενημέρωσε για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής. Εν ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΙΝΑΛ Η Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης 15|02|2019 22:33 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Λάβρος κατά των μέχρι πρότινος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα που έγιναν υπουργοί στον ανασχηματισμό του Αλ. Τσίπρα, εμφανίστηκε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ,Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αποκάλυψε μάλιστα τι ζητούσαν τα ...

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας