Στόλτενμπεργκ κατά Μακρόν: Η Ευρώπη της άμυνας δεν πρέπει να οικοδομηθεί εις βάρος του ΝΑΤΟ

13/11/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 97 εμφανίσεις
ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας… διότι είναι καλό οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, εάν συνεργασθούν στενότερα από μεταξύ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ ΝΑΤΟ-Βιομηχανία στο Βερολίνο.

«Αυτό για το οποίο δεν χαιρόμαστε είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει υποδομές εις διπλούν», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε στις 6 Νοεμβρίου το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού. Η πρότασή του προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, που την θεώρησε «πολύ προσβλητική» πριν από την άφιξή του στην Γαλλία για τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική δομή, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε δια δύο αυτούς τους πόρους», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα εστερείτο παντελώς νοήματος για μία χώρα σαν την Γερμανία να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να μπουν σε ανταγωνισμό διότι οι Γερμανία, όπως και τα περισσότερα από τα άλλα μέλη της συμμαχίας, είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Δεν θα ήταν σώφρων απόφαση εκ μέρους των χωρών μελών των δύο οργανισμών να διαθέτουν δύο σύνολα υποδομών διοίκησης ή να επιτελούν εις διπλούν το έργο του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

«Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στον τομέα της άμυνας είναι καλό, αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να πλήξει την ισχύ του διατλαντικού δεσμού», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, θεωρώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί από την πλευρά του , όπως και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία απέναντι στην σταδιακή απομάκρυνση της Ουάσινγκτον.

Γενς Στόλτενμπεργκ/Φωτογραφία: AP

Πηγή: iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  16/2/19 | (1 σχόλια)
  ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Φωτογραφία: AP Photo/Boris Grdanoski 15|02|2019 23:06 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους αποτράπηκε από τις αρχές στη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Μετά από "ανταλλαγή πληροφοριών" με ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  Ο επικεφαλής της Παράταξης Πράξεις Για τη Μακεδονία,Χρήστος Παπαστεργίου, μαζί με στελέχη της παράταξης( Κ.Βαλταδώρου, Δ.Πουλτουρτζιδης, Γ. Τρέντσιος) επισκέφθηκαν χθες 15/2/2019, τον Δήμο Αμφίπολης. Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κώστα Μελίτο,ο οποίος τους ενημέρωσε για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής. Εν ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΙΝΑΛ Η Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης 15|02|2019 22:33 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Λάβρος κατά των μέχρι πρότινος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα που έγιναν υπουργοί στον ανασχηματισμό του Αλ. Τσίπρα, εμφανίστηκε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ,Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αποκάλυψε μάλιστα τι ζητούσαν τα ...

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας