Στόλτενμπεργκ κατά Μακρόν: Η Ευρώπη της άμυνας δεν πρέπει να οικοδομηθεί εις βάρος του ΝΑΤΟ

13/11/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 70 εμφανίσεις
ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού στρατού» δεν πρέπει να γίνει εις βάρος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

«Χαιρετίζω τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της άμυνας… διότι είναι καλό οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες, εάν συνεργασθούν στενότερα από μεταξύ τους», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την διάρκεια των εργασιών του Φόρουμ ΝΑΤΟ-Βιομηχανία στο Βερολίνο.

«Αυτό για το οποίο δεν χαιρόμαστε είναι το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει υποδομές εις διπλούν», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέφερε στις 6 Νοεμβρίου το θέμα του ευρωπαϊκού στρατού. Η πρότασή του προκάλεσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, που την θεώρησε «πολύ προσβλητική» πριν από την άφιξή του στην Γαλλία για τις εκδηλώσεις για την 100ή επέτειο από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Στην πραγματικότητα έχουμε ανάγκη από μία ισχυρή και αποτελεσματική διοικητική δομή, δεν μπορούμε να διαιρέσουμε δια δύο αυτούς τους πόρους», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Θα εστερείτο παντελώς νοήματος για μία χώρα σαν την Γερμανία να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ να μπουν σε ανταγωνισμό διότι οι Γερμανία, όπως και τα περισσότερα από τα άλλα μέλη της συμμαχίας, είναι μέλος και του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

«Δεν θα ήταν σώφρων απόφαση εκ μέρους των χωρών μελών των δύο οργανισμών να διαθέτουν δύο σύνολα υποδομών διοίκησης ή να επιτελούν εις διπλούν το έργο του ΝΑΤΟ», συνέχισε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας.

«Η ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στον τομέα της άμυνας είναι καλό, αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να πλήξει την ισχύ του διατλαντικού δεσμού», πρόσθεσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, θεωρώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβαρυνθεί με υπερβολικά μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί από την πλευρά του , όπως και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την αμυντική της αυτονομία απέναντι στην σταδιακή απομάκρυνση της Ουάσινγκτον.

Γενς Στόλτενμπεργκ/Φωτογραφία: AP

Πηγή: iefimerida.gr

Category: Ειδησεις

Leave a Reply

Το σχόλιο της ημέρας

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...

Ροή ειδήσεων

  12/12/18 | (0 σχόλια)
    Το τέλος της κυριαρχίας της Δύσης και η ανάδυση του κινεζικού πολιτισμού και της κινεζικής κυριαρχίας είναι το θέμα της εκπομπής "Τομές στην Επικαιρότητα" της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV-100 σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018. Προσκεκλημένοι: η Μαρία Νεγρεπόντη Δελιβάνη ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  ΘΥΜΙΟΣ ΤΖΑΛΛΑΣ* Καθημερινή Ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός που επέλεξε να δει η Τερέζα Μέι, την επομένη της ακύρωσης της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για το Brexit, ήταν ο Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μίας παραδοσιακής συμμάχου των Βρετανών, είχε ...

  12/12/18 | (0 σχόλια)
  12.12.2018 : 12:00 Ενεργοποιήθηκε από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι η διαδικασία για την διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της ηγεσίας της. Ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της γνωστής ως επιτροπή 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε ότι χθες ...

  11/12/18 | (0 σχόλια)
  Βαγγέλης Γεωργίου slpress.gr «Υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από το να δίνει μάχη κανείς έχοντας συμμάχους και αυτό είναι να αγωνίζεται χωρίς αυτούς» έλεγε ο Τσόρτσιλ από το Λονδίνο κάποτε. Από την ίδια κοσμοπολίτικη πόλη, αρκετές δεκαετίες πιο μετά, έφυγε ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας