Φρανσουά Ολάντ: Ο κίνδυνος του Grexit δεν ήταν μπλόφα

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
«ΦΤΑΣΑΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ»

Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων εταίρων δεν ήταν μπλόφα.

Αναφερόμενος στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, τη νύχτα μεταξύ 12 και 13 Ιουλίου, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας είπε στην «Καθημερινή» και τον Αλέξη Παπαχελά ότι «φτάσαμε πολλές φορές κοντά στην καταστροφή».

Οι προεργασίες άρχισαν μετά το δημοψήφισμα, που είχε γίνει στις αρχές του ίδιου μήνα, όταν- όπως είπε ο κ. Ολάντ- η Γερμανία αποφάσισε ότι πρέπει τουλάχιστον να εξεταστεί το ενδεχόμενο Grexit ως «plan Β». Κατάληξη αυτής της μελέτης ήταν κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας μας από το κοινό νόμισμα.

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», δήλωσε ο Γάλλος, σημειώνοντας ότι η Ανγκελα Μέρκελ του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Ολάντ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε τη συνεισφορά της καγκελαρίου προκειμένου να βρεθεί λύση τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου, αναφέροντας ότι εκείνη επέμεινε με υπομονή στις διαβουλεύσεις, αρνούμενη να δεχτεί την λύση του Grexit.

Ο κ. Ολάντ μίλησε και για τη δραματική τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ το δημοψηφίσματος.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα», αναφέρει ο κ. Ολάντ και σημειώνει ότι συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για το αποτέλεσμα, αλλά του ανέφερε ότι θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Του συνέστησε μάλιστα πως αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να το πει σύντομα. «Βοήθησε με να σε βοηθήσω, βοήθησε με να σε βοηθήσω», του είπε, θυμάται ο κ. Ολάντ.

Ο Φρανσουά Ολάντ με την Ανγκελα Μέρκελ/ Φωτογραφία: AP- Geert Vanden Wijngaert

Πηγή:  iefimerida.gr

 

spot_img

2 ΣΧΟΛΙΑ

    • Η αλλοιως θα ειχαμε γινει Βενεζουελα ,ή, εθνικοσοσιαλιστικη δικτατορια για να σταματουσε η λαικη οργη.
      Παντως πρεπει να εκτιμηθει η ειλικεινεια σας οτι στο αοριστο και περιττο αυτο δημοψηφισμα ψηφισατε ΟΧΙ , οπως συμπεραινεται απο την απαντηση σας.
      Και αλλοι -πολλοι μαλιστα – ψηφισαν ΟΧΙ και τωρα μετανοιωσαν και για το ΟΧΙ τους και κυριως για την αντιλαικη αποφαση του κ. Τσιπρα να κανει το πλειοψηφησαν ΟΧΙ τους ενα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα