Ολοκληρώθηκε η πώληση του 43,63% της Αγοράς Μοδιάνο

9/11/18 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 527 εμφανίσεις

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Η Αγορά Μοδιάνο χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο το 1925 και στεγάζει 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από πέντε έως τριάντα τετραγωνικά το καθένα, δύο περίπτερα, δύο υπόγεια και έναν εξώστη.

Εκατό χρόνια μετά την οικοδόμησή της, η Αγορά Μοδιάνο αποκτά μια δεύτερη ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο ιστορικό κέντρο και στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης. Η Αγορά ή Στοά Μοδιάνο χτίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο το 1925, στο σημείο που βρισκόταν παλαιότερα η συναγωγή Ταλμούδ Τορά. Η περιοχή ανήκε στην «πυρίκαυστο ζώνη» της μεγάλης πυρκαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1917 και αποτελεί ορόσημο της συμπρωτεύουσας που είναι στενά συνδεδεμένο και με την ιστορία της εβραϊκής κοινότητάς της.

Χθες, Τρίτη, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση ποσοστού 43,63%, εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου που κατείχε, προς την One Outlet Α.Ε., συμφερόντων Σάμι Φάις και Notos Com, που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία με προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.

Τόσο οι Θεσσαλονικείς όσο και οι οικονομικοί παράγοντες της πόλης αναμένουν πλέον την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου του αγοραστή και τις παρεμβάσεις που εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να αναμορφώσουν ριζικά την εικόνα του ακινήτου αλλά και του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Μία από τις προκλήσεις για τον επενδυτή θα είναι, βέβαια, η διαμόρφωση και διατήρηση της πλειονότητας των συνιδιοκτητών γύρω από αυτόν. Σημειώνεται πως το υπόλοιπο ποσοστό είναι μοιρασμένο σε δεκάδες μικρότερους συνιδιοκτήτες αλλά και στον Δήμο της Θεσσαλονίκης. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως υπάρχει στόχευση να ελεγχθεί η καταστατική πλειοψηφία του 67% και προ τούτο «έχουν ήδη γίνει κουβέντες». H One Outlet ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια και εκμεταλλεύεται ήδη τμήμα του εμπορικού κέντρου City Gate στη Θεσσαλονίκη (One Salonica Outlet Mall). Αντικείμενό της είναι η ανοικοδόμηση και διαχείριση εκπτωτικών και εκθεσιακών κέντρων, χώρων ψυχαγωγίας και στάθμευσης και η παροχή υπηρεσιών προώθησης προϊόντων.

Το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου παραμένει κενό ενώ υφίστανται και 32 μισθώσεις, που όμως δεν εξυπηρετούνται ομαλά… Συνολικά η αγορά στεγάζει 144 καταστήματα με μέση επιφάνεια από πέντε έως τριάντα τετραγωνικά το καθένα, δύο περίπτερα, δύο υπόγεια και έναν εξώστη. Στο ισόγειο υπάρχουν σήμερα εμπορικά καταστήματα πώλησης τροφίμων, τα οποία την τελευταία εικοσαετία χρησιμοποιούνται και ως χώροι εστίασης και διασκέδασης.

Ο αρχιτέκτονας της αγοράς, ο Ελί Μοδιάνο, υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς αρχιτέκτονες που άφησαν το στίγμα τους στη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1881 και πέθανε το 1968. Σπούδασε στο Παρίσι στο Ecole Centrale και αφού γύρισε στη Θεσσαλονίκη, ανέλαβε τον σχεδιασμό πολλών δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων. Τα έργα του κινούνται στο πνεύμα του εκλεκτικισμού με επιρροές της art nouveau.

Ο Ελί ήταν γιος του τραπεζίτη Ιακώβ Μοδιάνο και εγγονός του επίσης τραπεζίτη Σαούλ Μοδιάνο. Η οικογένεια, που ανήκε στη σεφαραδίτικη κοινότητα (οι ρίζες της οποίας ξεκινούν από την έξοδο των ομοθρήσκων της από την Ισπανία από το 1492 και μετά), μαζί με τις οικογένειες Αλλατίνι και Ναχούμ, θεωρούνταν εκ των ισχυρότερων οικονομικών παραγόντων της συμπρωτεύουσας έως τις αρχές του 20ού αιώνα. Ο ίδιος ο Ελί Μοδιάνο ξεκίνησε από υπάλληλος ιατρών και κατόπιν εμπόρων αλεύρων για να δημιουργήσει τελικά μόνος του έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους.

Τώρα, ένα από τα μεγαλύτερα έργα του φιλοδοξεί να ξαναζήσει στιγμές δόξας. Ο καιρός θα δείξει.

“Καθημερινή”

Category: Πολιτισμός, Προτεινόμενα άρθρα

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

Ροή ειδήσεων

  16/2/19 | (1 σχόλια)
  ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ Φωτογραφία: AP Photo/Boris Grdanoski 15|02|2019 23:06 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Μια τρομοκρατική επίθεση που σχεδίαζαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους αποτράπηκε από τις αρχές στη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Μετά από "ανταλλαγή πληροφοριών" με ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  Ο επικεφαλής της Παράταξης Πράξεις Για τη Μακεδονία,Χρήστος Παπαστεργίου, μαζί με στελέχη της παράταξης( Κ.Βαλταδώρου, Δ.Πουλτουρτζιδης, Γ. Τρέντσιος) επισκέφθηκαν χθες 15/2/2019, τον Δήμο Αμφίπολης. Συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Κώστα Μελίτο,ο οποίος τους ενημέρωσε για τα κρίσιμα ζητήματα της περιοχής. Εν ...

  16/2/19 | (0 σχόλια)
  ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΙΝΑΛ Η Φώφη Γεννηματά και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης 15|02|2019 22:33 NEWSROOM IEFIMERIDA.GR Λάβρος κατά των μέχρι πρότινος στελεχών του ΠΑΣΟΚ, Θάνου Μωραΐτη και Αγγελου Τόλκα που έγιναν υπουργοί στον ανασχηματισμό του Αλ. Τσίπρα, εμφανίστηκε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ,Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αποκάλυψε μάλιστα τι ζητούσαν τα ...

  15/2/19 | (1 σχόλια)
  Ο Τούρκος πρέσβης, μιλά για άλυτα ζητήματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει νέες απειλές καθώς όπως σημειώνει «καμία έρευνα για υδρογονάνθρακες δεν είναι δυνατή ερήμην της Τουρκίας» Σηκώνει ξανά τους τόνους η Άγκυρα έναντι της Αθήνας βάζοντας στο επίκεντρο των αξιώσεων της ...
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας