ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ: Πωλούνται βρέφη, νοικιάζονται μήτρες!

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

της Éliette Abécassis* ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ε.Δ.ΝΙΑΝΙΟΣ

[Είναι να απορεί κανείς πως οι ‘’κουτόφραγγοι’’ βρίσκουν προβλήματα και έχουν σοβαρούς ενδοιασμούς να προχωρήσουν στην καθιέρωση της ‘’Παρένθετης μητέρας’’ – όπως η καθ’ όλα προοδευτικών πεποιθήσεων καθηγήτρια φιλοσοφίας και συγγραφέας αυτού του άρθρου – τη στιγμή που η… σοφία των Ελλήνων την έχει ήδη καθιερώσει – σε αλτρουϊστική βάση!!! – ( ν.3305/2005, υπουργός Υγείας ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης). Στο εμπεριστατωμένο σχετικό άρθρο της (http://longreads.news247.gr/parentheti) η κα Ιωάννα Μπρατσιάκου μας δείχνει πως αυτή η αλτρουϊστική βάση κατέληξε σε μια ‘’βιομηχανία παρένθετης μητέρας’’. Γαλλικοί μάλιστα ιστότοποι προτρέπουν τις ενδιαφερόμενες Γαλλίδες να στραφούν στην Ελλάδα, όπου κατά την εκτίμησή τους, μια ‘’παρένθετη μητέρα’’ στοιχίζει 40.000 με 80.000 ευρώ. Στη φούρια του ο Φεμινισμός να απελευθερώσει την Ελληνίδα, την παρέδωσε στην Αγορά στην οποία όχι μόνο η μήτρα της γυναίκας αλλά και ο ίδιος ο άνθρωπος συρρικνώνεται σε μια εμπορευματική αξία!…Ε.Δ.Ν.]

Ελιέτ Αμπεκασί: ΜΩΡΑ ΓΙΑ ΠΟΥΛΗΜΑ, Ένα δοκίμιο καταπέλτης για την Κυοφορία Για Αλλη

“Το ακρωνύμιο ΚΓΑ – όπως όλα τα ακρωνύμια – είναι μέρος μιας Νέας Γλώσσας που καλύπτει μια βίαιη και ανομολόγητη πραγματικότητα. ΚΓΑ: Κυοφορία Για Άλλη [κατά λέξη μετάφραση. Ο επιστημονικός όρος στα ελληνικά είναι ‘’Παρένθετη μητέρα’’]; Η κυοφορία είναι μια λέξη που χαρακτηρίζει, σύμφωνα με το λεξικό, μόνο τα ζώα. Για άλλη; Δεν πρόκειται για αλτρουισμό, αλλά μάλλον για τον υπερκαπιταλισμό, επειδή αυτή η κυοφορία είναι μέρος ενός συστήματος το οποίο, χωρίς έλεγχο και χωρίς νόμο, φτάνει μέχρι να βγάζει μωρά στην αγορά.

Οι διαφημιστές το γνωρίζουν καλά: τα ακρωνύμια δίνουν τη δυνατότητα να πεις ό,τι θέλεις. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε φορά που ρωτάω ανθρώπους Είστε υπέρ της ΚΓΑ; λένε ναι. Και όταν τους θέτω την ερώτηση Είστε υπέρ του εμπορίου παιδιών; λένε όχι. Ωστόσο, πρόκειται για την ίδια ερώτηση.

Η ομοιότητα των ακρωνυμίων ΙΥΑ και ΚΓΑ [στα γαλλικά PMA και  GPA αντίστοιχα]μπορεί να υποδηλώνει ότι η ΚΓΑ είναι ιατρική τεχνική, αλλά δεν είναι. Η ΙΥΑ (η υπογράμμιση του συντάκτη: Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή), ή πιο συγκεκριμένα η ΤΣΔ [Τεχνητή Σπερματέγχυση με Δότη], αναφέρεται σε μια ιατρική τεχνική που συνίσταται στην γονιμοποίηση μιας γυναίκας με σπέρμα δότη, ενώ η ΚΓΑ είναι πώληση μωρών με μίσθωση μήτρας, εγκυμοσύνη για το χρήμα.

Η ΚΓΑ είναι επομένως μια υπόθεση των πλουσίων, καθώς ένα μωρό κοστίζει από 50.000 μέχρι 200.000 ευρώ και ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα που οδηγεί στην εκβιομηχάνιση των γεννήσεων, με τζίρο η οποία εκατομμύρια ευρώ. Το ερώτημα είναι: ποια κοινωνία θέλουμε να οικοδομήσουμε; Μια κοινωνία στην οποία νοικιάζουμε όργανα και πουλάμε ανθρώπινα όντα; Είναι αυτό που θέλουμε για τον εαυτό μας;

Ελιέτ Αμπεκασί: Η Γαλλία θα πρέπει να συνεχίσει να αντιστέκεται στην αγορά.

Στην πραγματικότητα, η ΚΓΑ, όπως αναπτύχθηκε σε χώρες όπως η Ινδία, όπου οι παρεκκλίσεις ήταν τόσο δραματικές που κατέληξαν να την απαγορεύσουν σε αλλοδαπούς, είναι μία από τις χειρότερες βιαιότητες σε βάρος των γυναικών, που συνίσταται στην εκμετάλλευση της φτώχειας τους για να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί και να τους το αποσπάσουν κατά τη γέννηση. Η γυναίκα, πράγματι, δεν είναι δυνατόν να εξομοιώνεται με μια μήτρα, αφού έχει έναν ψυχισμό, όπως και το μωρό της, σε στενή σχέση με τη μητέρα.

Η ΚΓΑ είναι επομένως μια εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου σώματος, ιδιαίτερα επειδή επιτρέπει αυτό που ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας αποκαλεί φιλελεύθερη ευγονική: τα ωοκύτταρα επιλέγονται από έναν κατάλογο σύμφωνα με τη σωματική διάπλαση και το IQ του ατόμου και, τις περισσότερες φορές, προτιμώνται τα ωοκύτταρα λευκών καυκάσιων γυναικών,  όταν δεν είναι το φύλο που επιλέγεται. Αυτά τα ωοκύτταρα, τα οποία είναι ακριβότερα από τα ωοκύτταρα των έγχρωμων γυναικών, μπορούν να εμφυτευτούν στη μήτρα των γυναικών  φτωχών χωρών, με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με μια ΚΓΑ εξ ολοκλήρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι ακριβότερη αλλά και με υψηλότερες προδιαγραφές.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μου φαίνεται αδύνατο να μιλήσουμε για ηθική ΚΓΑ ή να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να νομιμοποιήσουμε την ΚΓΑ στη Γαλλία, χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν θέλουμε να αγωνιστούμε κατά της εμπορίας ανθρώπων και οργάνων και υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν έχουμε παρά να καταργήσουμε αυτήν την πρακτική και να μην την πλαισιώσουμε με νόμο. Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να αντιστέκεται στην πίεση της αγοράς, καθώς και στην ευρωπαϊκή και διεθνή πίεση και να αρνηθεί την αγορά ανθρώπων. Αυτό δεν πρέπει να γίνει. ”

*Η κα Ελιέτ Αμπεκασί είναι Γαλλίδα, εβραιομαροκινής καταγωγής, καθηγήτρια φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Καέν, και συγγραφέας μυθιστορημάτων, δοκιμίων και σεναρίων. Το άρθρο της στην Le Parisien γράφηκε με την ευκαιρία της έκδοσης του τελευταίου βιβλίου της: ‘’Μωρά για πούλημα’’.

Μετάφραση: Ευάγγελος Δ. Νιάνιος

Πηγή: http://www.leparisien.fr/societe/eliette-abecassis-la-gpa-c-est-la-vente-de-bebes-et-la-location-d-uterus-28-10-2018-7929708.php

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα