Η “μάχη” της Μεγίστης!

7/11/18 | 1 σχόλια | 0 απαντήσεις | 340 εμφανίσεις
Ο Ταξίαρχος Πολυχρόνης Ρουσσάκης επισημαίνει τους κινδύνους και τις δυσκολίες ενός θερμού επεισοδίου στο Καστελόριζο.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα των νησίδων “Ρώ – Μεγίστης (Καστελόριζο) και Στρογγύλης”, είναι σήμερα -προσωπική εκτίμηση- το πλέον επίμαχο ελληνικό έδαφος στις εριστικές και όχι μόνο προθέσεις και βλέψεις, σε ενδεχόμενες και πιθανές επιθετικές ενέργειες του Ερντογάν, για αρκετούς λόγους!

α. Διασπά την συνέχεια της Ενιαίας Αμυντικής Γραμμής μας με την Κύπρο απέναντι στην δική του Αμυντική Παράκτια Συνοριογραμμή του.

β. Είναι αρκετά μακριά από άλλες δικές μας νήσους και δεν μπορεί να υποστηριχθεί με πυρά Πυροβολικού, με μετάγγιση δυνάμεων ή πυρομαχικών και μέσων, δηλαδή η άμυνα όποιας από τις 3 νήσους, θα βασισθεί στις περιορισμένες δυνατότητές της. Ήτοι, στοιχειώδης και περιορισμένη
(αυτο)άμυνα.

γ. Αυτονόητο, ότι και η υποστήριξη τους εκ μέρους μας με αεροπορικάκαι ναυτικά μέσα κατά την θερμή αντιπαράθεση, είναι αρκετά δύσκολη αν όχι απαγορευτική, αφενός λόγω απόστασης, που σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής των Α/Φ στην περιοχή θα είναι πολύ περιορισμένος, ενώ οι ναυτικές δυνάμεις μας θα βρίσκονται στο έλεος της τουρκικής αεροπορίας, των ναυτικών μονάδων της και του παράκτιου μέσου ή μεγάλου βεληνεκούς πυροβολικού της.

δ. Επίσης, η ενίσχυση των νήσων με σημαντικές δυνάμεις στρατού, κατά την διεξαγωγή των επιχειρήσεων -πλην ειδικών και επιλεγμένων δυνάμεων- είναι σοβαρά προβληματική για εμάς, σε αντίθεση με την Τουρκία, η οποία εύκολα μπορεί να συνδυάζει μορφές πολεμικών δράσεων, να υποστηρίζει ικανά αυτές και να αναπληρώνει απώλειες -έμψυχου δυναμικού και άψυχου υλικού- τάχιστα, λόγω εγγύτητας με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

ε. Εύκολα απομονώνεται το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα από τις τουρκικές δυνάμεις, οι οποίες αποκτούν από την πρώτη στιγμή “Αεροπορική Υπεροχή” και “Ναυτική Κυριαρχία”, με ότι αυτό ήθελε σημάνει.

στ. Εύκολα επίσης, από στρατιωτικής άποψης και γρήγορα χρονικά, μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία “τετελεσμένο στρατιωτικό γεγονός” – δηλαδή πλήρη κατάληψη και των τριών νησιών. Αυτό φυσικά και από στρατιωτική, αλλά και από χρονική άποψη την εξυπηρετεί απόλυτα, αφενός γιατί σύντομα εξοικονομεί δυνάμεις επ΄ ωφελεία των ήδη ανοιγμένων πολεμικών μετώπων της και αφετέρου μπορεί να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα στα ανατολικά της σύνορα.

ζ. Εκτός από την υποστήριξη των πολεμικών ενεργειών από τα μέσα που θα ενεργήσουν, επίγειες – θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, μπορεί να υποστηρίζει σε συνεχή βάση, από τα τουρκικά παράλια με πυρά αντιαεροπορικού και επίγειου πυροβολικού τις επιχειρήσεις, προ – κατά και μετά την εκδήλωσή τους!

η. Πετυχαίνοντας την κατάληψη, αυτόματα αποκτά έξοδο στην Μεσόγειο, άμεση εγγύτητα και δικαιώματα στα επίμαχα οικόπεδα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής νότια της Κύπρου και ενώνοντας επιχειρησιακά την νεοκαταληφθείσα αυτή περιοχή με την ήδη εκείνη της τουρκοκατεχόμενης Βόρειας Κύπρου, δημιουργεί μια νέα δεδομένου πολιτικού και στρατιωτικού ενδιαφέροντος στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και φυσικά, θα αξιώσει διέξοδο προς όφελος οικονομικό, με την κήρυξη ΑΟΖ.

Με δεδομένο ότι την ερχόμενη άνοιξη έχει ο Ερντογάν εκλογές και εφόσον έχει ντοπάρει και ντοπάρει καθημερινά τον λαό του με τον “Μωαμεθανικό Εθνικισμό”, δεδομένης και της πολιτικής από τώρα συμμαχίας του με γνωστό ηγέτη εθνικιστικού χώρου και εφόσον βασίζει την εκμαίευση ψήφων εκ τούτης της δράσης του, εκτιμώ ότι ο χρόνος εκδήλωσης θα είναι η προς το τέλος θερινή περίοδος!
Αφενός, γιατί τον εξυπηρετούν οι καιρικές συνθήκες και η κατά κανόνα ανθρώπινη χαλάρωση λόγω καλοκαιριού και αφετέρου, γιατί θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τον “γιατρό χρόνο” για να επιτύχει μέχρι την περίοδο των εκλογών, την εξιλέωση της εθνικής κατακραυγής και το κατευνασμό της στο εσωτερικό της χώρας του λογικής αγανάκτησης, από τις τυχόν απώλειες του ανθρώπινου δυναμικού του!
Αν όμως υπάρχει κάτι το απαγορευτικό σε όλο τούτο το σκεπτικό μιας πιθανής στρατιωτικής του δράσης, είναι η παρουσία των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή και οι εν δεδομένο χρόνω σχέσεις, μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ, ΗΠΑ- Ρωσίας και Τουρκίας – Ρωσίας! Θα περιοριστώ μόνο σε αυτά τα εξόφθαλμα δεδομένα και όχι σε άλλα καθαρά στρατιωτικής ανάλυσης και επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, γιατί πιθανόν να περάσω σε μη ανακοινώσιμα στοιχεία!


Πολυχρόνης Σαρ. Ρουσσάκης
Ταξίαρχος ε.α.

www.bankingnews.gr

Category: Προτεινόμενα άρθρα

( 1 σχόλια )

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. 1
  Σ.Α.Ν says:

  Σαφης και σπουδαια η αναλυση του- με λιγα παρασημα σε συγκριση με τους σημερινους εν ενεργεια απολεμους ”παρασηματοφορους”- αποστρατου Ταξιαρχου -ποια αραγε μακρα κομματικη χειρ και ποτε τον ”θερισε” 50ντουτη- και γιαυτο θα τον παρακαλουσα (υπολογιζω και αλλοι συνανιχνευτες ) να μας αναρτουσε μια αναλογη αναλυση και για τα Κυπριακα και Ελληνικα δεδομενα κατα την προ ,κατα και μετα τον πρωτο Αττιλα κατασταση ,για να εκτιμησουμε αναλογως -τωρα μαλιστα που μας ”βουιξαν τα αυτια με τον Φακελλο της Κυπρου- τις δυνατοτητες των Ελληνικων Ενοπλων Δυναμεων για την αποτελεσματικη αποτροπη του δευτερου Αττιλα τον 15αυγουστου του 1974 και για να αποδωσουμε τις οποιες ευθυνες και στην τοτε Εθνικη κυβερνηση και τις Ενοπλες Δυναμεις ,γιατι δεν ”εξεστρατευσαν”για να σωσουν την Κυπρο ,για την οποιαν ο τοτε πρωθυπουργος -αειμνηστος Καραμανλης- φερεται να ειπε το ανεπιβεβαιωτο ” η Κυπρος κειται μακραν”, οταν και τωρα -καθως αναλυει ο αποστρατος Ταξιαρχος κ. Ρουσακης και η ΜΕΓΙΣΤΗ κειται μακραν και γιαυτο κινδυνευει.
  Εμεις οι Ελληνες βεβαιως απτοητοι διχαζομαστε και με την Συμφωνια της λιμνης στις Πρεσπες και την χθεσινη προεκλογικη Συμφωνια του Κρατους με την Εκκλησια , μεταξυ του κ. πρωθυπουργου κ. Τσιπρα και του οιονει μελους του Υπουργικου Συμβουλιου κ. Ιερωνυμου , που( με εξουσιοδοτηση ,’η, μη της Ιεραρχιας ) και αδιαφορωντας για το κυρος της Ελληνικης Εκκλησιας ειχε παραστει-ειναι προσβλητικο το ”ως γλαστρα”- και σε υπουργικο Συμβουλιο του πρωθυπουργου της μετα το 2009 πτωχευσεως κ. Γ.Α.Παπανδρεου.
  Θα το θυμουνται πολυ καλα οι φιλιστορες.

Back to Top

Leave a Reply

 

Το σχόλιο της ημέρας

  20/4/19 | (1 σχόλια)
  ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ  19.04.2019 : 21:05 Οχι ότι περίμενα να το δω σε έγγραφο της ΕΥΠ, με την υπογραφή του διοικητή της από κάτω, για να πεισθώ ότι το περιβόητο σχέδιο «Πυθία», για τη δολοφονία του Κώστα Καραμανλή του Ακάματου, ήταν ...

Ροή ειδήσεων
Καιρός


Το σκίτσο της ημέρας