Οι ξεχωριστές επιλογές του Αλέξη Τσίπρ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -

του Κώστα Γιαννακίδη. 23 Οκτωβριου 2018 protagon.gr

Εδωσε όλες τις κρίσιμες θέσεις σε προσωπικότητες ειδικής ψυχοσύνθεσης. Κοτζιάς στη Διπλωματία, Βαρουφάκης στην Οικονομία και Καμμένος στην Aμυνα. Και, μη ξεχνιόμαστε, η Ζωή Κωνσταντοπούλου στην προεδρία της Βουλής.

– «Εφτά. Σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις. Μάτσο χωράνε σε μια κούφιαν απαλάμη». Ο Νίκος Καββαδίας έγραψε το ποίημα «Εφτά νάνοι στο s/s Cyrenia» δανειζόμενος επτά δαίμονες, «επτά νυχτοπερπατητές», από ένα αγγλικό μυθιστόρημα, τον «Τοξότη του Βασιλιά», του Ουόλτερ Σκοτ.

Τους έριξε, λοιπόν, μέσα στο πλοίο και από δαίμονες τους έντυσε ναύτες. «Μ’ ένα φτερό ξορκίζει ο Γκόμπι τη μαλάρια κι ο στραβοκάνης ο Χαράμ πίτες ζυμώνει». Δεν έχω ανακαλύψει, ακόμα, τον λόγο, αλλά όποτε το ακούω μελοποιημένο θυμάμαι τη σύνθεση της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα. Μπορεί να είναι το «σε παίρνει αριστερά, μην το ζορίζεις». Μπορεί και οι νάνοι.

Η αποχώρηση του Νίκου Κοτζιά από την κυβέρνηση έγινε υπό όρους και συνθήκες που μας επιτρέπουν να εικάσουμε ότι ο πρώην υπουργός είναι ξεχωριστός. Διαφορετικός. Ενδεχομένως η ιδιαιτερότητά του αποτυπώνεται στο θυμικό που διακρίνει τις μεγαλοφυίες, στην έπαρση που αναπτύσσεται ως ασπίδα στη μετριότητα του περίγυρου.

Όλοι συμφωνούμε πως ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας σπάνιος άνθρωπος με αντιδράσεις που δεν αντιστοιχούν στο μέσο όρο. Ναι. Ένας μαρξιστής διανοητής, με ακαδημαϊκή παρουσία στην Οξφόρδη, δεν ανήκει στο μέσο όρο, δεν είναι σαν και μας. Τώρα, που η κυβέρνηση αυτή ολοκληρώνει τον κύκλο της, σκέφτομαι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε όλες τις σημαντικές θέσεις σε χαρισματικές προσωπικότητες, ειδικής ψυχοσύνθεσης. Διέκρινε την εμμονική ταύτιση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με τη θεσμική ομαλότητα. Και της προσέφερε την προεδρία της Βουλής. Ασφαλώς δικαιώθηκε καθώς η κυρία Κωνσταντοπούλου δεν ήταν, απλώς, κάθε λέξη του συντάγματος, ήταν και κάθε παράγραφος του κανονισμού της Βουλής. Η πολιτική της διαφωνία με τον Πρωθυπουργό δεν ακυρώνει την ευστοχία της επιλογής.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέθεσε στον Γιάνη Βαρουφάκη να βγάλει τη χώρα από τη δυσκολότερη κρίση της νεότερης Ιστορίας της. Πήγε να τη βγάλει από το ευρώ και τον πολιτισμένο κόσμο. Όμως αυτό δεν μειώνει τον αντισυμβατικό, ασυμβίβαστο, ίσως και ελαφρώς αστάθμιστο, χαρακτήρα του καθηγητή που έκανε πολιτική έξω από τις συνηθισμένες φόρμες, ακόμα και τις στιλιστικές.

Η εθνική άμυνα ανατέθηκε στον Πάνο Καμμένο, επίσης μία ενδιαφέρουσα προσωπικότητα με αιχμηρές γωνίες στο ψυχολογικό του προφίλ. Συχνά απρόβλεπτος, με δυσανάγνωστη συμπεριφορά, γνώρισμα που απαντάται, διαχρονικά, σε μεγάλους στρατιωτικούς ηγέτες.

Συνοψίζοντας, λοιπόν, βλέπουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε τις κρισιμότερες θέσεις της διαχείρισής του σε πρόσωπα που διαθέτουν ένα, τουλάχιστον, συναρπαστικό ψυχογράφημα. Αν μάλιστα προσθέσουμε και την επιλογή του Παναγιώτη Λαφαζάνη για την «Παραγωγική Ανασυγκρότηση» της χώρας, αντιλαμβανόμαστε ότι ο Τσίπρας πήρε το «Η φαντασία στην εξουσία» και από σύνθημα το έκανε πολιτική. Και κάπως έτσι, πήγε το δικό μας πλοίο, όχι του Καββαδία, στους υδάτινους γκρεμούς της τρικυμίας. Κοτζιάς στη Διπλωματία, Βαρουφάκης στην Οικονομία και Καμμένος στην Άμυνα. Γαμπρό να ψάχνεις, θα βάλεις τον Τσίπρα να στον βρει. Το πλοίο πλέει ακόμα. Γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Πηγή: Protagon.gr

 

spot_img

3 ΣΧΟΛΙΑ

    • Μια Ιστορία Ένα Τραγούδι: Οι 7 Νάνοι στο S/S Cyrenia

      Στην ποιητική συλλογή Τραβέρσο που κυκλοφόρησε το 1975, δύο μήνες μετά το θάνατό του, υπάρχει το ποίημα «7 Νάνοι στο S/S Cyrenia», ένα κείμενο μοναδικό, όπου η ποίηση του Καββαδία αποκαλύπτει και κρύβει ταυτόχρονα, αφηγείται και αποσιωπά. Ο Καββαδίας μπάρκαρε για πρώτη φορά με το Cyrenia στο Κολόμπο της Κεϋλάνης /Σρι Λάνκα, τον Οκτώβριο του 1949. Ταξίδεψε με αυτό ξανά κατά διαστήματα από το 1950 μέχρι το 1955. Ήταν το αγαπημένο του πλοίο και έχει γράψει πολλά ποιήματα πάνω σ’ αυτό. Οι «7 Νάνοι στο S/S Cyrenia» είναι ποίημα αφιερωμένο στην κόρη της αδερφής του Τζένιας, την Έλγκα, και γράφτηκε το 1951 στο Κολόμπο.

      Ο Καββαδίας λάτρευε την κόρη της αδερφής του, τόσο που σχεδόν ποτέ «δεν της χαλούσε το χατίρι». Η μικρή πάνω από το κρεβάτι της είχε τις φιγούρες των επτά νάνων του γνωστού παραμυθιού, οι οποίοι ήταν η μεγάλη αδυναμία της. Μια μέρα ζήτησε από το θείο της να γράψει ένα ποίημα γι’ αυτούς. Τότε -και για πολλά χρόνια- ο Καββαδίας ταξίδευε με το επιβατηγό «Κυρήνεια», το οποίο μετέφερε στην Αυστραλία ανθρώπους κάθε εθνικότητας, που πήγαιναν εκεί με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 το ταξίδι διαρκούσε εβδομάδες και στη διάρκειά του ο ποιητής είχε τη δυνατότητα να συναναστρέφεται και να παρατηρεί όλο αυτό το ετερόκλητο πλήθος. Την περίοδο αυτή, ο Καββαδίας θα ανταποκριθεί στο αίτημα της μικρούλας Έλγκας και θα γράψει τους «7 Νάνους…».

      Πρόκειται για ένα ποίημα που μπλέκει διαρκώς καταστάσεις της στεριάς και της θάλασσας, της πραγματικότητας και της φαντασίας. Ο Καββαδίας αφενός αναφέρεται στην ανιψιά του («Κόρη ξανθή και γαλανή… μπορώ ποτέ να σου χαλάσω το χατίρι;») και αφετέρου στις καταστάσεις που βίωνε στο καράβι («Γιατί τρεκλίζουμε οι διακόσιοι» – τα μέλη του πληρώματος ή οι επιβάτες;). Ο Σημ, ο Ρεκ, ο Γκόμπυ, ο Σάλαχ, ο Ραμάν, ο Τοτ, ο Χαράμ είναι μέλη του πληρώματος, με το δικό του έργο και τη δική του ιδιαιτερότητα ο καθένας, η Ρουθ και η Εσθήρ (βιβλικές αναφορές σε ιδιαίτερους τύπους γυναικών) είναι και αυτές υπαρκτά πρόσωπα, καθώς ταξίδευαν ως μετανάστριες στην Αυστραλία με το Κυρήνεια.

      Το ποίημα αυτό θα το μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος και θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση από τη Χαρούλα Αλεξίου στο δίσκο «Η αγάπη είναι ζάλη», που κυκλοφόρησε το 1986. Αμέσως μετά από την εκτέλεση αυτή, το τραγούδι θα αρχίσει να το τραγουδάει ο ίδιος ο σύνθετης στις συναυλίες του, με μακροσκελείς αυτοσχεδιαστικές εισαγωγές στο πιάνο και πάθος μοναδικό, σε σημείο που το τραγούδι αυτό να ταυτιστεί τελικά μαζί του.

      Έρευνα – Παρουσίαση : Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης | ΚΑΝΑΛΙ ΕξΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα