Βαρθολομαίος για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι δεν έχουν επιλογή -Τους αρέσει, δεν τους αρέσει

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
«ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΤΗ ΛΥΣΗ ΜΑΣ»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος/ Φωτογραφία: EUROKINISSI- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μήνυμα προς τη Ρωσία, ότι δεν πρόκειται να οπισθοχωρήσει στις πιέσεις για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα, έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είτε αρέσει στους αδελφούς μας τους Ρώσους είτε δεν αρέσει, αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν τη λύση που θα δώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι δεν έχουν άλλη επιλογή», είπε σε εκδήλωση για τα 150 χρόνια από την ίδρυση της Κοινότητας Φερικόι στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «καλοπληρωμένα άρθρα» και «μαύρη προπαγάνδα» της ρωσικής πλευράς, που «χτυπούν» το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Δεν ανέχονται οι αδερφοί μας οι Σλάβοι το προβάδισμα που έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Γένος μας, μέσα στην Ορθοδοξία. Υπερηφανευόμεθα γι’ αυτό, σεμνηνόμεθα γι΄ αυτό. Προσπαθούμε με καθημερινό αγώνα να κρατήσουμε αυτά τα προνόμια, αυτά τα δίκαια με τα οποία εστεφάνωσε η πρόνοια του Θεού δια των αποφάσεων των Οικουμενικών Συνόδων τον Πάνσεπτο Οικουμενικό θρόνο. Την πρωτόθρονη εκκλησία της Ορθοδοξίας», συμπλήρωσε.

«To Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνιζόμενο για να επιλύσει του Ουκρανικό εκκλησιαστικόν θέμα προβάλλει τα προνόμια και δικαιώματα που έχει από τους κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων. Αυτοί οι κανόνες των Οικουμενικών Συνόδων και μάλιστα της Χαλκηδόνος της 4ης Οικουμενικής Συνόδου που δίνει τα συγκεκριμένα προνόμια εκκλήτου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι δεσμευτικοί για όλη την Ορθοδοξία», είπε ακόμη ο Οικουμενικός Πατριάρχης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Οκτωβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να διακόψει τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο, για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία.

Πηγή: Βαρθολομαίος για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας: Οι Ρώσοι δεν έχουν επιλογή -Τους αρέσει, δεν τους αρέσει | iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Αυτην την κατηγορηματικη επιβεβαιωση οτι το Οικουμενικο πατριαρχειο εχει προβαδισμα εναντι ολων των αλλων πατριαρχειων γιατι αραγε δεν το επιδεικνυει ο εξαιρετος γενικως Οικουμενικος Πατριαρχης κ.κ. Βαρθολομαιος με μια δηλωση του οτι δεν υπαρχει η Εκκλησια της ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ Μακεδονιας , γιατι- συμφωνα με την ”Τραπεζα” δεδομενων της Ορθοδοξιας ,που τηρει το Οικουμενικο πατριαρχειο- Μακεδονες ηταν μονο οι Ελληνες και οχι οι Βουλγαροι, Σερβοι και Αλβανοι ορθοδοξοι , που κατοικουσαν στην Ελληνιστικη, Ρωμαικη και Οθωμανικη αυτοκρατορια, απο τοτε που τους διδαξε τον χριστιανισμο ο Αποστολος Παυλος.
    Δεν ειναι θεματα πολιτικα ουτε το ονομα, ουτε η εθνοτητα, ουτε η γλωσσα για να λυθουν με πολιτικες συμφωνιες , οπως αυτη των Πρεσπων , αλλα καθαρως επιστημονικα για τα οποια θα κληθουν να δωσουν -εδωσαν αλλα δυστυχως ξεχασθηκαν- λυσεις οι ιστορικοι, οι αρχαιολογοι και οι γλωσσολογοι και οχι οι κ.κ. Κοτζιας και Δημητρ-ωφ, που προσδιορισαν με ελληνικη λεξη ενα μη ελληνικο εθνος .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
30,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα