Οι διάλογοι της οργής Καμμένου -Κοτζιά στο θυελλώδες υπουργικό

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
Η ΑΜΗΧΑΝΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΣΙΠΡΑ
Οργίλοι διάλογοι στο υπουργικό μεταξύ Κοτζιά -Καμμένου -Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
16|10|2018 21:56

Εικόνα διχασμού παρουσίασε το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα καθώς υπήρξε έντονο επεισόδιο μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Αμυνας, ο οποίος την προηγούμενη ημέρα είχε συμφάγει με τον Αλέξη Τσίπρα στην Λέσχη Αξιωματικών, έβαλε… φωτιά στη συνεδρίαση.

Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που του άσκησαν κριτική όλες τις προηγούμενες ημέρες για τις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ περί plan B στο Σκοπιανό, περί βάσεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα αλλά και για τα υπονοούμενα στελεχών των ΑΝΕΛ για υπερψήφιση πρότασης μομφής της ΝΔ.

Τον κυβερνητικό εταίρο «κοντράρισε» στα ίσια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος εξανέστη για την παρέμβαση Καμμένου στα «χωράφια» της εξωτερικής πολιτικής.

Το κλίμα πήρε τροπή προσωπικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανδρών. Ο Ν. Κοτζιάς κατηγόρησε τον Π. Καμμένο, ότι ασκεί εξωτερική πολιτική εις βάρος της χώρας για να εξυπηρετήσει προσωπικές και πολιτικές του επιδιώξεις. «Μας διαβεβαίωνες ότι το Σκοπιανό θα έρθει μετά τις εκλογές» απάντησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Δείτε τους διαλόγους όπως διέρρευσαν από παρόντα μέλη του υπουργικού συμβουλίου

  • Καμμένος: Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της πΓΔΜ… Δεν πρόκειται να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης.
  • Κοτζιάς: Επιχειρείς να ασκήσεις εξωτερική πολιτική σε βάρος της κυβέρνησης και της χώρας για να εξυπηρετήσεις τις δικές σου πολιτικές και προσωπικές επιδιώξεις!
  • Καμμένος: Υπήρξε διαβεβαίωση από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ότι το Σκοπιανό θα έρθει στη Βουλή, μετά τις εκλογές…
  • Κοτζιάς: Αυτό δε συνέβη ποτέ. Τα βήματα που έγιναν είχαν την έγκριση του πρωθυπουργού και των αρμόδιων οργάνων. Ίσως έλειπες από μερικές κυβερνητικές συνεδριάσεις…
  • Καμμένος: Έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας και τη στάση μας. Δεν είναι ψεύτικη σαν του Μητσοτάκη. Εκτιμώ ωστόσο ότι η συμφωνία δεν θα έρθει στη Βουλή, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία στα Σκόπια. Σε κάθε περίπτωση δεν θα ταυτιστούμε με τη ΝΔ στην προσπάθειά της να ρίξει την κυβέρνηση.
  • Τσίπρας: Η συμφωνία είναι της κυβέρνησης, και όχι του υπουργείου Εξωτερικών.
  • Καμμένος: Δεν δέχομαι πλέον προσωπικές επιθέσεις, αλλά πολιτική αντιπαράθεση. Απαράδεκτα τα σχόλια στελεχών όπως ο Φίλης που με παρομοιάζουν με τον Σαλβίνι.
  • Παππάς: Να αποφεύγονται στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιες αναφορές. Εγώ αν αισθανόμουν ότι υπήρχε ένας Σαλβίνι στην κυβέρνηση δεν θα ήμουν σε αυτήν… Είναι απαράδεκτο να λέγονται αυτά τα πράγματα.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον Ν. Παππά για τα περί Σαλβίνι, κινήθηκε και ο επικεφαλής της ομάδας των «53» Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό αργά απόψε, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για αύριο, Τετάρτη 17/10, συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση «θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες», σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Στον ΠτΔ ο Κοτζιάς

Λίγη ώρα μετά την θυελλώδη συνεδρίαση, ο Ν. Κοτζιάς μετέβη στο Προεδρικό μέγαρο για να ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ωστόσο η επίσκεψη δεν είχε επίσημο χαρακτήρα. Σύμφωνα με πηγές της προεδρίας, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε τον Προκόπη Παυλόπουλο για θέματα της αρμοδιότητάς του και δη το θέμα της ΠΓΔΜ. Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι ο ΠτΔ ενημερώνεται συχνά από υπουργούς για τρέχοντα ζητήματα. Δεν είναι σαφές αν το ραντεβού το ζήτησε ο ύπατος πολιτειακός παράγοντας ή ο υπουργός Εξωτερικών.

Τσίπρας: Ζητώ να δεσμευτείτε ότι δεν θα ρίξετε την κυβέρνηση

Στο υπουργικό, διεφάνη ότι οι σχέσεις Κοτζιά-Καμμένου και ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κινούνται πλέον επί ξυρού ακμής.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να διαμηνύσει σε υπουργούς ότι θα δεσμευτούν να μην συναινέσουν σε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, δείχνοντας την αγωνία του για τις εξελίξεις

Ο διάλογος είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εξής:

  • Τσίπρας: «Έχουμε καταφέρει να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Κατανοώ ότι το θέμα της ΠΓΔΜ δημιουργεί διάφορες. Δεν μπορεί όμως στο όνομα αυτών των διαφορών να προαναγγέλλεται ή να προεξοφλείται το πρόωρο τέλος της κυβέρνησης. Δεν ζητώ από κανέναν να αλλάξει θέση. Ζητώ όμως να ξεκαθαρίσετε ότι δεν σκέφτεστε και δεν πρόκειται να ταυτιστείτε με την αντιπολίτευση σε πιθανή πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Ότι δεν πρόκειται να ταυτιστεί κανένα μέλος της κυβέρνησης με τις προσπάθειες δεξιάς και ακροδεξιάς να ανατρέψουν την κυβέρνηση με αληθινή αιτία την επιχείρηση ανατροπής της προσπάθειάς μας να ανορθώσουμε την οικονομία και να επιταχύνουμε διαδικασίες κάθαρσης».
  • Κάμμενος: «Διατηρώ την άποψή μου για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Δεν πρόκειται ποτέ να συμπλεύσω στην προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης».

ΑΝΕΛ: Δεν πρόκειται να ρίξουμε την κυβέρνηση

Πάντως, αμέσως μετά, οι ΑΝΕΛ μέσω πηγών παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ρίξουν την κυβέρνηση.«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υπάρχει περίπτωση να ταυτιστούν με την ΝΔ και τους σχεδιασμούς της να ρίξει την κυβέρνηση», ανέφεραν πηγές των ΑΝΕΛ, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Ταυτόχρονα πρόσθεσαν ότι «η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων για την Συμφωνία των Πρεσπών δεν αλλάζει».

ΝΔ: Πρωτοφανές να εκλιπαρεί τους υπουργούς να μην τον ρίξουν

Η ΝΔ σχολίασε με αιχμηρό τρόπο τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς του από τους οποίους ζήτησε («φωτογραφίζοντας» τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο) να δεσμευτούν ότι δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση με αφορμή το Σκοπιανό.

«Ο κυνικός θίασος που κυβερνά βρίσκεται πια σε αποσύνθεση και τα μέλη του δεν μπορούν να το κρύψουν ούτε κεκλεισμένων των θυρών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:

«Δεν έχει ξαναγίνει πρωθυπουργός να εκλιπαρεί τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν και στη συνέχεια να τους παρακολουθεί άβουλος να αλληλοκατηγορούνται για να μην χάσουν την καρέκλα τους».

Για να καταλήξει η ΝΔ: «Φτάνει πια. Η χώρα δεν μπορεί να βυθίζεται άλλο εξαιτίας σας».

Η απάντηση Μαξίμου

Απαντώντας στη ΝΔ το μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Κατανοούμε την αμηχανία που προκλήθηκε στη ΝΔ από το βασικό μήνυμα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου. Δυστυχώς για τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής της κυβερνητικής  πλειοψηφίας που θα συμπράξει στο σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο Μαξίμου έγινε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τον πρωθυπουργό, παρουσία των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη, των υπουργών Επικρατείας και του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η σύσκεψη δεν ήταν έκτακτη, αλλά προγραμματισμένη. Αμέσως μετά, με διαρροή κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι η σύσκεψη αφορούσε στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατέληξε δε στην απόφαση, ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσει τη δυνατότητα από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης.Στόχος, τέλος, είναι να αντισταθμιστεί πλήρως η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στη σύσκεψη εξετάστηκε και το ενδεχόμενο επίσπευσης των διαδικασιών νομοθέτησης, υπό τον φόβο απρόοπτων εξελίξεων.

Πηγή: Οι διάλογοι της οργής Καμμένου -Κοτζιά στο θυελλώδες υπουργικό | iefimerida.gr

spot_img

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Λογικο ειναι πως , ο,τι διαβαζεις- απο επισημες μαλιστα ανακοινωσεις μετα το υπουργικο συμβουλιο- να θυμασαι και το γνωστο Καραμανλικο δογμα ”στην πολιτικη αλλα γινονται και αλλα λεγονται και αλλα λεγονται και αλλα γινονται”, που χθες μαλλον επιβεβαιωνεται, οσο και αν με το δικηο του εθιγη ο αρμοδιος για εξωτερικα θεματα και μοναδικος και αριστος -κατα πως πιστευει- κ. Κοτζιας.
    Τελικως ομως μαλλον ”δυσιν κυριοις δουλευουν” οι κ.κ. Κοτζιας και Καμμενος , δηλονοτι ο ενας για την Ευρωπη και ο αλλος για την Αμερικη και στην μεση ”ο γυμνος” βασιλιας , που παρακαλει για στηριξη της κυβερνησεως του .
    Μη εξιδανικευουμε τις καταστασεις στην πολιτικη .
    Συμβαινουν αυτα που συμβαινουν στην καθημερινοτητα ολων μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα