Ο ευτελισμός της ΕΡΤ

Print Friendly, PDF & Email
- Advertisement -
 ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΟΥΝΑΚΗ
 

Εδώ και αρκετό καιρό η δημόσια τηλεόραση μοιάζει να είναι εκτός ελέγχου. Και όχι με την καλή έννοια, ότι αντιστέκεται, δηλαδή, στις επιταγές της πολιτικής εξουσίας, στις παραγγελίες και τις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Αυτή, εξάλλου, η τάση της αντίστασης δεν φαίνεται να κράτησε περισσότερο από τη διετία 2002-04 (σύμφωνα με πολλές και διαφορετικής προέλευσης μαρτυρίες). Αλλά και στον «έλεγχο» υπήρξαν διακυμάνσεις και, τουλάχιστον, προσχήματα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η ΕΡΤ έχει απεμπολήσει σχεδόν απόλυτα την έννοια του δημοσίου συμφέροντος. Και να μην το βλέπει κανείς, το διαβάζει. Παραιτήσεις, επιστολές, σκάνδαλα, διαψεύσεις, οξύτατα σχόλια ακόμη και υψηλόβαθμων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που κάνουν λόγο για «παραδιοίκηση, παλιό συντεχνιακό καθεστώς με ιδιοτελή συμφέροντα», για ενημέρωση που δεν είναι «απροκατάληπτη και σε βάθος».

Το δημοκρατικώς απαράδεκτο «μαύρο» του 2013 διευκόλυνε να λησμονηθούν οι αμαρτίες του παρελθόντος, θυματοποίησε τα λάθη εξαγνίζοντάς τα και αποθέωσε το συνδικαλιστικό και συντεχνιακό οικοδόμημα, το οποίο χέρι χέρι με την εκάστοτε εξουσία ενέτεινε την ασφυξία και την οπισθοδρόμηση. Το ρολόι της ΕΡΤ από το 2015 γύρισε σε εποχές που θυμίζουν τη δεκαετία του ’80. Και, ίσως, ακόμη χειρότερα. Γιατί, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, ουδέποτε διακοπτόταν η ροή του προγράμματος για να μεταδοθεί απευθείας ολόκληρο το briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου, χωρίς δημοσιογραφική κρίση και επεξεργασία – έστω και υποτυπώδη. Με το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» παρακολουθούμε και στην ΕΡΤ μια πρώτη φορά τόση απαξίωση. Δεν ενέχει θυμό η διαπίστωση. Μόνο απορία και θλίψη.

Είναι δυνατόν στα περίκλειστα δωμάτια του Μαξίμου να μην αντιλαμβάνονται τον ευτελισμό της ΕΡΤ μέσα σε έναν πολτό αναξιοπιστίας και δήθεν διαφορετικού, επειδή είναι «αριστερός», κυβερνητικού ελέγχου; Αυτού που καταπίνει και τις καλές στιγμές ψυχαγωγικού προγράμματος (ταινίες, ξένες σειρές) και τη δουλειά όσων ανεξίθρησκων εργαζομένων έχουν επιβιώσει.

Μπορεί να υπάρξει επαρκής, αν όχι καλή, δημόσια τηλεόραση; Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, μιας και το τηλεοπτικό τοπίο είναι πολύ φτωχό και ελάχιστα ανταγωνιστικό. Η ΕΡΤ διαθέτει τα μέσα, την οικονομική συνθήκη και με την κατάλληλη επιλογή προσώπων, μη υποτελών σε μια κυβέρνηση που και η ίδια δεν θα έχει υποτελείς, θα μπορούσε να κυριαρχεί στον τομέα του πολιτισμού και να προσφέρει ανάσες πολιτικού πολιτισμού. Τα στοιχειώδη σε ανυπόφορη έλλειψη αυτή τη φορά.

“Καθημερινή”

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Διαβάστε ακόμα

Stay Connected

2,900ΥποστηρικτέςΚάντε Like
2,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
29,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisement -

Τελευταία Άρθρα